• 2013 | Året som gått

Årets blev seglingsmässigt rätt bra. Inga pallplaceringar. Konkurrensen är hård nu mera på Trosas tävlingar. För tio år sedan var vi sämst tvåa på racen, men då var det runt fem båtar till start. Nu är det nästan 20 båtar till start och merparten av seglarna kör tio gånger så många mil som oss under en säsong.

På vårens Notstickshällan Race gjorde vi en stabil insats och slutade femma av 17 startande. Det blåste på lite på slutet och vi led lite av en lätt besättning.
Sörmlandsregattan gick ett par veckor senare. Måttliga vindar, men lite dåligt med kryss på banan. Men vi gick hyggligt ändå. Även om vi har lätt besättning vill jag gärna ha en riktig kryss på banan. Att köra halvvindar och sträckbogar är knappast något som passar en Express. Vi blev trea av sex i klassen.

Årets tredje race med Tango blev Höstseglingen som ju är en short handed-segling. 19 båtar till start och härligt seglarväder. Jag tycker vi gjorde en av de bättre seglingarna på flera år, men det slutade precis som på våren med en femteplats. Men seglar man inte mer än 50 Nm om året så får man nog vara nöjd med det.

Våra resultat räckte trots allt till att ta hem segern i 2013 års TBK-Cup, och en vinst är alltid en vinst.

I slutet på maj seglades som vanligt Watski 2star Baltic, och som vanligt fanns jag på plats tillsammans med Gustav Morin och Claes Olivecrona på Hamnen.se för att bevaka starten på denna tävling. Kul och trevligt, som alltid med dessa herrar. Dessutom måste jag säga att OxSS med Owe Söder alltid är trevliga och tillmötesgående.
Tävlingen genomfördes till stor del i tät dimma vilket satte seglarna på prov. Hur hårt vågar man driva båten i mörker och dimma utan att se andra båtar?
Den som till slut vann äventyret var den största och äldsta båten, 63-fotaren Refanut med Fredrik Wallenberg och Gustaf Dyrssen.

Efter midsommar var det sedan dags för ÅF Offshore Race. Gotland Runt är dock namnet i mångas munnar fortfarande.
Ett par större internationella båtar tog största uppmärksamheten, 100-fotaren Esimit Europa och 60-fotaren Hugo Boss. Men det som det snackades mest om var dock ankrade båtar vid Sandhamn, haveriet på arrangörens hemsida under racet och de båtar som seglade genom förbjudet område vid Karlsöarna, men som inte diskades efter som det inte var otillåtet enligt seglingsföreskrifterna.
Vem som till slut segrade minns inte ens jag utan att titta efter i resultatlistorna. Visst var det väl Data Com som utsågs till totalsegrare?

I Augusti seglades senare ORCi-EM i Sandhamn med en och annan svensk medalj som resultat. I klass två vann västkustbåten Teknova/Albatross.

Jag och pappa dök upp i Oxelösund i slutet på augusti. Inte för att segla Arkö Runt, utan för att bevaka och dokumentera. Vi fick en mycket trevlig dag på sjön med hjälp Ola Lindén som körde oss runt hela banan i sin motorbåt. Segrade gjorde Team Länsförsäkringar, en Inferno 29 från Linköpings SS.

Jag delade också ut pris till Årets Seglare i Sörmland. Detta i sammarbete med Sörmlands Seglarförbund. Rivalseglaren Peter Fritz, NySS och den unge strängnässeglaren Måns Gustafsson blev årets pristagare.

Ja, det var en del av årets händelser, eller förra årets rättare sagt. Nu är det 2014 och vad som händer framöver återstår att se. Gott Nytt seglarår!


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.