• Tango femma i premiären

2010 startade tre båtar på Trosas kappsegling Notstickshällan Race. Året efter blev det ett par ytterligare. Förra året kom ”hela” nio båtar till start vilket vi tyckte var stort. Det var det bästa startfältet på tävlingen under hela 2000-talet. Att det då skulle dyka upp 17 båtar till start var lite överaskande. Men kanske ger seglingskommitténs arbete resultat, och kanske även denna sida bidrar en del. Det ska sägas att det faktist var 21 anmälda. Tre båtar drog sig tyvärr ur innan start.

Jag var lite orolig. Skulle det bli trångt på den korta banan? Och framför allt, hur skulle det funka på startlinjen inne på Fågelöfjärden? Det skulle dock visa sig gå alldeles utmärkt, men till nästa år ser vi nog till att ha priser för två klasser och vara beredda på två startgrupper.

Jag väcktes på morgonen av ett ordentligt åskväder. Det mulrade oavbrutet och regnet vräkte ner. Klockan var då dock bara fem. Men jag oroade mig ändå för vad som skulle hända där ute om några timmar. Men åskan drog bort och vädret blev riktigt skapligt.

Vinden var vid start nordostlig med en dragning mot nord vilket gjorde att vi räknade med att sträcka ut mot första rundningen, pricken Naggen. Vi valde att starta längst upp i lovart, men vi trodde nog att fler skulle vara där och trängas. Trängseln uteblev. Med hjälp av Elvström-appen i ”paddan” prickade vi starten nästan perfekt. Enligt startbåtsfunktionären var vi fyra meter från linjen när startsignalen ljöd. Helt okej efter som vi troligen var först.

Starten har nyss gått

Vinden var ganska lätt, runt fyra meter kanske och vi hade alla båtar i lä och en och annan akter om oss. Vinden vred mot ett par grader och båtarna i lä började slå efter som de inte tog sig förbi ön Krogskär. Efter ett tag valde även vi att slå upp en bit och lägga oss på layline mot nästa rundning. Plötsligt kom en vindvridning på närmare 30 grader, mot! Båtarna i lä kunde slå och gick långt före oss. Hmm…vi som startade så bra. Jag fick också en känsla av att vi hade svårt att hålla höjden i den lätta vinden. Kanske störde framförvarande båtar oss ovanligt mycket.

Vi rundade vid Doftskärshällar och föll av mot Svarthäll där spinnakern åkte upp. Vi hade WildCat med rutinerade Erik Karlsson strax bakom. Vi gled på finns med spinnakern och tog in på flera av de större båtarna framför. När vi rundade inne vid startlinjen igen så hade vi passerat Anders Karlsson med Comfort 30 och familjen Axelsson i Dehler 29:an. Vi tyckte vi låg rätt skapligt till ändå trots missen med jättevridet efter start. Comfort 30:an ledde lite överaskande och Tango låg på en fin tredjeplats drygt halvvägs.

I och med det tidigare vindvridet blev det ny riktig kryss ut mot Naggen och vidare mot Doftskär. Vinden började öka så smått och i täten såg vi Grand Place, First 36.7 med problem. Storen fladdrade och vi anade att det blåste där framme. Och visst ökade vinden. Nu skulle det ha varit fint med en gubbe till på relingen. Men vi gick hyggligt ändå. Comforten och Dehler 29:an tappade och Hanse 320 höll sig bakom. Vinden fortsatte att öka och när storbåtarna dök upp bakom ön Doftskär såg vi Grand Place med bara genua. Inget storsegel? Vi hörde senare att de skörat storen. Den gick rakt av… trisst för dem.

Vi rundade Doftskär och satte kurs ner mot fyren svarthäll där vi kunde sätta spinnakern igen. Enligt uppgift från andra blåste det upp mot tio meter nu. Enligt säker fakta blåste det 14 vid ute vid Landsort. Vi forsade fram, stundtals i farter runt åtta knop.

Kjelle Nilsson och kompani på Grand Place lyckades med bedriften att vara först i mål trots sitt skörade storsegel. Målgången blev dock mycket tajt. De fyra första gick i mål inom sju sekunder, och mellan de två X-332:orna skiljde endast EN sekund. Harald Axling och Tobbe Blomberg som var den båt som hade sekunden till godo var förståss nöjda.

Singlehand-seglaren Owe Johansson med sin First 35s5

Slutsegrare i de sjuttonbåtar staka startfältet blev inte helt oväntat den snabba Linjett 33:an Wild från Östertälje med Thomas Forslund och Christer Björk. Bakom följde Axling/Blomberg och den andra X-332:an med Henric Lundblad från Nyköping. På fjärde plats kom Owe Johansson som singlehand-seglade sin Firs 35s5. Mycket starkt. Och han var bara en minut från andra plats!

Pappa, jag och Anders Kristiansson tog in Tango på en fin femte plats.

I klubbhuset väntade ett dignande sillbord med tillbehör. Klubbmästare Ove Bjurkull stog för läckerheterna som smakade utmärkt.

Resultatlista >>>

Fler bilder >>>


Tangos spår under dagens segling.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

5 comments for “• Tango femma i premiären

 1. 18 maj, 2013 at 20:13

  Härligt och det hade varit kul att komma upp. Hoppas på hösten istället!
  Själva var vi ute på Örsbaken och testade olika saker på Doris – och där fanns åskan…

 2. Gun-Britt Qvarnström
  18 maj, 2013 at 20:21

  Kul att läsa referatet. Som om, man hade varit med, fast utan att bli våt och yr i huvudet :)

 3. Pelle
  19 maj, 2013 at 23:07

  Kul med så många båtar till start – fint refererat också!
  Snart kommer även Roxenseglarna ut till kusten.. ;-)

 4. Kjell N
  22 maj, 2013 at 20:03

  Hej Niklas,

  Fina bilder som vanligt och bra sammanfattat.

  Vi hörs, Kjell N

  Ps Grattis Thomas o Cricke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.