• Sörmlandsregattan | rapport

Sörmlandsregattan samlade i år 16 båtar. Sämsta deltagarantalet någonsin och absolut inget att hurra över. Kanske var det fel att lägga tävlingen denna lång helg. Många drog i väg redan i onsdags med sina familjer. Fast jag tycker ju att man kunde ha tagit med sina familjer till Trosa och haft lite trevligt. Skolavslutningar, studenter, bröllopp var säkert andra bidragande orsaker.

För vår del på Tango kom första bakslaget när vår tilltänkte gast Erik Barkefors SMSade och sjukanmälde sig på morgonen. Jag oroade mig för att det blåste lite för mycket för att segla på tre. Ingen av oss är speciellt tunga, 241 kg var vår besättningsvikt. 100 kg till skulle inte skada.

Starten på denna tävling är lite annorlunda än andra race. Man får starta när man vill inom 15 minuter, och tiden tas från när båten passerar startlinjen. Tanken var förståss att locka lite fler av de ovana kappseglarna, något som dock misslyckats. Det är samma gamla seglare som vanligt. Starten däremot är faktiskt rätt intressant då man kan välja strategi genom att starta sent eller tidigt.

Närmast Maxi 95 och bakom Albin 78 med flygande spinnaker.

Stora båtarna startade först, SRS över 1,120 och Aspect 40 Styv valde tidigt start. Gennaker och kurs mot pricken Knytnäven. När det sedan var dags för de mindre båtarna valde vi att starta så snabbt som möjligt. Vi är ju snabbaste båt på listan så tidig start innebär ju fri vind. Bakom oss valde Magnus och Kalle Widlert att sätta spinnakern på den branta halvvinden, vilket vi avstod från. Vi höll trots det bra fart och jag tror fortfarande vi gjorde rätt som inte satte spinnakern där. Vid Knytnäven föll vi dock av och spinnakern åkte upp. Det blåste runt fyra fem meter och vi gled sakta men säkert bort från konkurenterna. Bakom hade Janne Lindmark och Hasse Lundén stora problem med sin spinnakerhissning.

Comfort 30 närmast, följs av IF-båt, Maxi 95 och Mustang

Ombord på Tango seglade förutom jag och pappa, även en av klubbens unga jolleseglare Ivar Petersson. Han fick mest agera burkslav på relingen, men ibland fick han rycka in med ett handtag.

Ivar njuter i solen

Uppe vid Pipskär där banan vände söderut kändes det som vi ryckt ifrån rätt betryggande. Söderut längs Grönsö sträckte vi ner i en otroligt byig och vridande sydvästvind. Tyvärr sträckte vi upp så att det inte fanns nån möjlighet att utnyttja vindvriden att slå på. Sedan följde ett vägval som jag inte är riktigt nöjd med. Grönsögrund som ligger mitt i kurslinjen ska passeras. En undervattenssten svår att lokalisera. Valet var att gå öster om, kanske behöva falla en aning och sedan slå innan Dyviksgrund, eller slå och gå väster om Grönsögrund. Risken då fanns att man hamnade utanför ”layline” och fick falla ner mot Korsholmen. Jag valde att slå åt väster, men efteråt kändes det som vinden vred åt syd och vi borde ha valt det första alternativet.

Efter rundningen av Korsholmen följde ett antal bogar som passar Tango mindre bra. Halvöppna bogar på TWA 55-65 grader. Det är då man verkligen har nytta av en genua, och tung besättning på relingen. Comforten närmade sig oroväckande och när vinden också vred mot syd tjänade bakomvarande båtar mer på det.

Styv med Code Zero-segel

I höjd med den röda pricken Knytnäven kom så första båt från stora banan ångande. Aspect 40 Styv! Kalle Hultman och hans team fick alltså äran att bli först i mål i år. Förra året höll vi undan för de stora båtarna och tog skottet.

Vi var i alla fall först i mål i vår klass, men Comforten hade närmat sig och det var ingen tvekan om att han skulle slå oss. Frågan var bara om de mindre båtarna, IF och Albin 78 var tillräckligt långt bak.

Tyvärr lyckades de som räknade resultaten med att strula till det. Pinsamt! I stället för starttider med klockan 12 blev det i datorn starttider klockan 13. En timme för kort seglad tid. Priserna delades ut och resultatlistan publicerades innan en seglare upptäckte att starttiderna var en timme fel. Aspect 40 Styv tilldelades segern i stora klassen och Comfort 30 på lilla banan. Men någon borde väl ha lite koll på sin egen segling? Att jag inte reagerade var ju för att Comforten som jag hade koll på slog oss vilket fall som helst. Övriga bakom såg jag inte när de gick i mål, men jag tyckte nog det var lite överaskande att vi slagit IF:en med flera minuter…

När så rätt resultat räknats fram blev i stället Kjell Nilsson segrare på stora banan. Aspecten slutade bara åtta. Förra årets segrare Nisse Nyström blev tvåa. På lilla banan segrade till slut IFen med Magnus Widlert förre Comforten med Anders Karlsson och vi fick nöja oss med en tredje plats. Vi slog ju Hasse i alla fall, nog så viktigt :-) Hasse Lundén som alltså seglar med Janne Lindmark på Albin 78.

På kvällen samlades vi och åt en trevlig regattamiddag bestående av helgrillad vildsvin med hemgjord potatissallad.

Tyvärr blev detta inlägg lite fördröjt av olika anledningar. Förkylningen däckade mig i natt, försökte sova ut i morse. Sedan kom åskan, och min kamera låg kvar i båten. Och sen låg min hemsida nere, men nu så…

Här är de rätta resultaten >>>

Banan >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “• Sörmlandsregattan | rapport

  1. 9 juni, 2013 at 19:33

    Kul att läsa men hade varit ännu roligare att vara med. Är fortfarande slak så enda ansträngningen idag har varit övningskörning med dottern…
    Det är tråkigt när det blir fel i resultatlistor men bara de kan räkna om snabbt när det uppdagas så måste man acceptera det.

    • 9 juni, 2013 at 19:36

      Ja, nu är det jag som är däckad. Det började redan på lördagmorgonen. Hes, kan knappt prata, trött och snuvig. Och min dotter har legat i två dagar nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.