• Funny klar vinnare i Trosa

Dimman låg tät på morgonen och vinden lyste med sin frånvaro. Vädret var inte speciellt lämpligt för kappsegling när jag dök upp nere på Trosa Båtklubb på lördagmorgonen.
Över 20 båtar var anmälda, men några föll bort av olika anledningar. Startlistan blev ändå 19 båtar lång vilket är en fantastisk siffra för oss i Trosa. Vi får bläddra bak till i början på 90-talet för att hitta liknande startfält.

Kan någon förklara varför klockorna i mobiler och iPads går olika trots att det påstås vara GPS-tid? Starten skulle ske efter gps-tid och jag ställe fram min iPad som seglarna fick jämföra sina klockor med. Det skiljde dock en hel del sekunder mellan klockorna i de olika mobilerna.
Det blev dock tydligen ingen som startade för tidigt trots detta.

Efter morgonfikat och registreringen fläktade vinden lätt från syd. Skönt! Att vara arrangör med en tävling med omvänd start och se att det inte blåser är knepigt. Det är ju svårt att skjuta upp den typen av starter.

Väl ute på Fågelöfjärden (tack Martin för bogseringen) blev det några varv för att plotta startlinjen i iPaden och kolla lite trim och vindar.
Vinden blåste cirka tre meter från syd. Det var bidevindsstart och möjligen skulle det bli spinnaker längre ut på banan när vi faller av mot Svarthälls fyr som är märke nummer två i banan.

Fyra båtar startade före oss och först iväg de rutinerade herrarna Jan Lindmark och Hans Lundén i Albin 78 Susanna. Lindmark och Lundén har kamperat ihop i över 25 år på olika båtar. Tidigare Express och Comfort 30. Antalet segrar på Trosas seglingar är det nog ingen som har riktigt koll på.
En annan ”het” båt som startade tidigt var Comfort 30 med Anders Karlsson och Dan Westerholm från Södertälje. Anders har under året fått riktigt bra fart på sin Comfort. Bland annat vann de Kringlan Cup nyligen.

Tre minuter bakom oss startade Peter och Åke Wikström som seglade med Peters First 32 Jazz. Peter och Åke är trots efternamnen inte släkt med varandra. Båda är rutinerade seglare med flera toppresultat under åren. Men det var ett tag sedan senaste segrarna.
Ett par minuter bakom Wikströms startade Nyköpingsbåten Winny, en Rival 22 med Per Sandberg och Magnus Gustavsson. Något rival-väder såg det dock inte ut att bli.

Vi gjorde en rätt bra start. Möjligen med lite dålig fart just när linjen korsades. Vi sträckte ut mot den röda pricken vid Hållvastö där vi föll av och hissade spinnaker. Vi siktade tidigt in oss på NF.en med Joakim Lindholm och Jenny Appel. De seglade utan spinnaker och med bara fock, så de borde vara den första båt vi ska passera.

Lundén och Lindmark var förståss fortfarande först när fyren Svarthäll rundades. Nu bar det av norrut och en lång läns mot Furskär väntade.
De första båtarna gippade rätt snart efter fyren medan Comfort 30:an och vi valde att fortsätta på för styrbord. Men där kom vår första miss. Väster om oss vred vinden mot sydväst och Jazz och de närmaste båtarna kunde gippa direkt vid fyren och få fin skärning norrut. Vi hade sydlig vind en bra bit norrut och kunde bara se på när Jazz ångade förbi väster om oss.
Uppe vid Furskär hade vi bara knappat in ett par minuter på Albin 78:a med Lindmark Lundén. Vi hade dock passerat NF:en och en Beason 31 med Reijo och Mattias Blomqvist.
På kryssen söderut valde vi att hålla oss på den västliga kanten av banan. Bakom jagade Rival 22:an och Dehler 29:an Funny med Anders Mathson och Niklas Svensson.
Vi höll dock både bra fart och höjd mot dessa två och i bland till och med både fortare och högre. Men det gällde att ha koll på vindarna. Min känsla var att det blåste en aning mer på högerkanten, och ofta blåste det lite mer sydväsligt.
När vi närmade oss Oxnö körde vi plöstligt in i ”väggen”. Under några minuter kändes det som vi hade en gran under båten. Det gick långsamt och vi missade ett par vindvrid och plötsligt stack både Funny och Winny iväg ett par hundra meter. Tungt!
Albin 78 låg fortfarande först men inte omöjligt långt fram. Det kändes som även de hade några tunga minuter just vid Oxnö.

Bakom oss jagade nu Linjett 33:an Wild med Thomas Forslund och Christer Björk.
Söder om Oxnö åkte spinnakern upp igen och det blev läns med ett par gippar längs Fifång och upp mot Doftskär. Jag var helt säker på att Wild skulle blåsa om oss, men vi gick riktigt bra och höll dem bakom oss förbi rundningen av Doftskär.

Båtarna framför hade inte gått ifrån speciellt mycket och bakom var det en stor lucka.
På kryssen söderut på Svarthälls fyr prioriterade vi fri vind och försökte hålla oss så långt väster ut som möjligt och det flöt på riktigt bra.

När vi rundade fyren hade vi tagit in ordentligt på Comforten och Albin 78:an. Dehler 29:an Funny var nu först i spåret och såg ut som en klar vinnare.
Vi släppte lite på skoten efter fyren och motståndarna närmast framför började förbereda spinnaker. Det skulle väl aldrig gå hela vägen trodde vi på Tango. Vi förberedde oss också för att hissa spinnakern men bestämde oss för att avvakta och se hur det gick för de framför oss.
Till att börja med tog vi faktist in på både Comforten och Albin 78:an trots att de inte hade några större problem att bära sina spinnakrar. Vi körde på med våran fock. Jag är tveksam till att vi skulle gått bättre med våran länsspinnaker.
Efter passeringen av Krogskär lättade vinden något och spinnakerbåtarna gled långsamt i från något. Trots väldigt förlig vind.

Mathson och Svensson fick ”målskottet” som nu för tiden bara är ett tut. Wikströmmarna på Jazz var klar tvåa och Rivalen gled in som trea.
Vi gick i mål som sjunde båt, men det var inte många sekunder fram till Comforten och Albin 78:an.
Bakåt däremot var det långt. De två X-332orna Axile och Inga G var på behörigt avstånd.
Men även om vi körde med omvänd start skulle det räknas och min känsla var att vi seglat mycket snabbare än vad vi räknat starttiderna på.
Det fanns hopp om att vi kanske skulle ta nån av de mindre båtarna framför oss.

Första båt i mål var nästan 40 minuter snabbare än vad vi räknat på innan start. Då kan det bli en hel del som ändras vid beräkning av tiderna.

I klubbhuset väntade Ove Bjurkull och Carina Björk med nylagad ärtsoppa. Och det är ingen burksoppa precis som serveras i TBKs klubbhus efter Höstseglingen. Utsökt!
Prisbordet dukades upp, och som arrangör får jag tacka Finessa, team Sportia i Trosa, Securitas och Scania för att de bidrog till det fina prisbordet.

När sedan prislistan pressenterades blev det inga förändringar i täten. Anders Mathson och Niklas Svensson tog segern och fick en hel samling pokaler med sig hem. Först i mål, bästa gästbåt och totalsegrare.
Tvåa blev Peter och Åke Wikström med First 32 Jazz. Peter var märkbart mycket nöjd efter seglingen och sa ”Jazz rockar igen” när jag mötte honom ute på bryggan efter prisutdelningen. På 90-talet med Expressen Jazz vann Peter stup i ett, men med First 32:an har det gått tyngre.
Trea slutade Rival 22:an Winny från Nyköping med Per Sandberg och Magnus Gustafsson, Båda är mycket rutinerade seglare. Sandberg blev trea på Rival-SM tidigare i år och Gustafsson blev mästare i A22.

Tango klättrade upp ett par platser och slutade femma. En placering som vi är mycket nöjda med. Vi fick dessutom priset som bästa familjebesättning.

Komplett resultatlista >>>

Tangos väg runt banan. Start och mål i vänsterkanten.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “• Funny klar vinnare i Trosa

  1. 8 september, 2013 at 09:08

    Kul att läsa en så detaljerad skildring av racet. När det gäller tid i mobilen så var funktionen ”Automatisk – Använd nätverksvärden” avstängd när jag köpte den.

  2. Pelle G
    8 september, 2013 at 11:13

    Instämmer! En fin skildring av att kappsegla och inspiration till såväl seglare som arrangör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.