DNF – Små båtar bröt

Jag fick en kommentar för någon dag sedan om jag hade någon statistik på antalet som brutit Gotland Runt genom åren, och det är klart jag har det. Vad har jag inte statistik på? ;-)

Jag har siffror på alla Gotland Runt sedan 1987. Jag tar gärna mot resultatlistor från tidigare år, om någon har hemma i byrålådan!
Jag vet också att 1975 var ett extremt år då kanske runt 78% av deltagarna bröt, men jag har inga exakta uppgifter på detta.

I år, 2019, startade 225 båtar, inklusive Classic. 99 båtar bröt av en eller annan anledning. Då har jag inte räknat in de som inte startade, då jag ju inte vet när och varför de lämnade in innan start. De flesta som står som ”dns” i resultatlistan borde vara ”dnc”.
Jag såg någon på Facebook som undrade om det var fler små båtar som bröt än stora. Och så är det. Medellängd på båtar som bröt är 11.75 m, och medellängd bland de som seglade i mål är 12,10 m. Då kan man ju tänka sig att det är bekvämare att segla en stor båt än en liten, men jag tror det finns fler orsaker. En är att det är fler rutinerade seglare i de större båtarna.

Tittar man över de olika klasserna trodde jag att ORCi-båtarna skulle ha lägre antal dnf än SRS, men det är ganska jämnt fördelat. SRS 39% och ORCi 41%. I doublehanded bröt fler, drygt hälften, 54%. Och det är nog väntat då det är väldigt tufft att segla en så lång tävling på två personer. Bland Classic-båtarna bröt hela 71%. Här antar jag att det mer handlar om material och att ägarna är rädda om sina klenoder.
Högst dnf-procent har flerskrovsbåtarna, 80%. Förra året bröt 50% av flerskroven.

Orsakerna till varför man bryter har jag inte koll på. Men jag tror att de flesta bryter på grund av att det är för tufft och sjösjuka. Roder- och rigghaverier förekommer, men jag tror att de är ganska få nuförtiden.
GR_dnf_stat

På bilden ovan finns statistik sedan 1987. Men den är inte alltid 100%-ig. Som jag skrev tidigare är det svårt när det står dns om båten i fråga har tänkt starta eller inte. I vissa fall borde det vara dnc och då ska den ju inte räknas in i statistiken för deltagare som brutit. 1991 och 1992 var två riktigt blåsiga år. Jag var med båda åren och båda gångerna bröt vi. Min bror var också med, och han har därmed varit med de tre ”värsta” åren sedan -87.

Och som sagt, har ni gamla resultatlistor, eller startlistor för den delen, som ligger och skräpar i nån byrålåda så vill jag ha dessa. Nytt som gammalt. En del har jag ju, men hör av er till niklas@tangosailing.nu så får vi se om det är nått intressant.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “DNF – Små båtar bröt

 1. Olof Olsson
  5 juli, 2019 at 12:21

  Hej Niclas,

  Vi hade god gång mot Gotska, 9,5 knops fart och mer än 35 knops vind, hög sjö. Detta klara vår stabila First 40 utan problem. Efter revning ökade vinden till 45+ och vi fick en reva i mastliket. Bara att vända tillbaka, trist.

  Vi kommer igen!

  Mvh

  Olof

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.