Raymarine 2star 2023 | Resumé

Jag lovade ju på onsdagmorgonen att jag skulle skriva lite mer om hur det gick i årets race. Nu har jag dessutom knåpat ihop en egen komplett resultatlista där jag själv kan sortera resultaten för bästa överblick. Kanske publicerar jag dessa nån dag när jag fixat till dem.

Sista etappen bjöd även den mest på öppna bogar och undanvind. Men det blev väl ett slag vid Ölandskusten på tisdagsförmiddagen. Sedan vred vinden runt så ganska snart blev det code-segel och gennakrar, och senare spinnaker, och gipp.

SunFast 3600 Groovie tog hem etappen och totalt. Den vann gruppen på samtliga sträckor, och om jag räknar rätt blev de tvåa, tvåa etta totalt på etapperna. En klar och värdig vinnare alltså. Groovie vann ju totalt 2021 också, fast då med delvis annan besättning. De är andra båt som vunnit två gånger, men första båt som vunnit två gånger med olika besättning.

Figaro 2 Belly of Tea med Emely Hagen och Emil Forsgren blir tvåa totalt och J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt blir trea.

Kollar vi lite på grupperna, och börjar med grupp 1 så vinner Corby 25 Spiderpig med Jan Fogelberg och Ulf Lindner sista etappen.
Archambault 31 Atao! med Pernilla Uhlin och Per Lindell tar dock gruppsegern totalt. Eloge 38 Nirvana är tvåa och Spiderpig kniper tredjeplatsen. Min favorit Dehler 29 Funny var väl inte riktigt med i matchen och slutade sexa.

I grupp 2 är det Whitbread 30 Monday Never med Perry Jönsson och Peter Lindström som tar hem sista etappen vilket räcker till andra plats totalt i startgruppen. Segraren Archambault Grand Surprise Rebellion med Fredrik Mårdén och Fredrik Edberg slutar trea på etappen, men slutsegern är solklar.
Ängemark-designade Mithril med Rickard Isby och Mats Jadesköld blev trea totalt i grupp 2. Piano och Funny Too följde sedan.

I grupp 3 dominerade de två Figaro-båtarna Belly of Tea och Amazigh. De blev etta och tvåa på de två sista etapperna, och Belly Of Tea tog gruppsegern med trekvart före Amazigh med Andreas och Rikard Hamrin. Arcona 340 Tiki Minos med Johan Carlsson och Mikael Skarped seglade stabilt men hade ingen chans mot Figaro-båtarna och fick nöja sig med en tredjeplats i år. Med mer kryss hade det förmodligen sett annorlunda ut.
Trosa-båten Sedna, X-35 med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert vann första etappen, men sedan gick det tyngre. 60 minuter straff på etapp två…antar att det var en för tidig start. Och sedan ”bara” femma på etapp tre. Då slutade de fyra till slut.

I grupp 4 är det Groovie för hela slanten och J/111 Valentina med mikael Ljunggren och Andres Karén slutar tvåa. Arcona 410 Kharat med Johnny Rickman och Fredrik Enander blir trea.

I startgrupp 5 är det solklar seger till J/121 Jolene som vinner med över två timmars marginal. Tvåa blir Arcona 435 Carma med Kalle Hultman och Johan Grevald. På tredje plats hittar vi Arcona 430 Zelma med Johan Zellman och Bertil Janmark som kanske tappade andraplatsen norr om Blå Jungfrun när de hamnade utan vind medan Carma ångade på mot mål.

Som följare från datorn hade jag gärna sett lite mer kryss. Det blev väl ett slag vid Visby, ett slag vid blå Jungfrun och ett slag vid Ölandskusten…typ. Å andra sidan så har jag dålig möjlighet att följa racet när jag jobbar.
Annars var det nog ett ganska ”snart” race. Det friskade stundtals i, men utan större haverier för deltagarna. First 40 C-me bröt dock efter etapp 1, orsak är för mig okänd. Även X-102 Oskyldigt Blå bröt där, och det kanske var just för att de var hemma i Visby. Z31 Zorro bröt också etapp 1, men fortsatte sedan ettapp 2 och 3.
Ett par båtar gav också upp på sista sträckan. Jag vet inte, men antar att det till stor del var trötthet då de låg en bit efter.

Hur det gick med mitt tips ska jag gå igenom en annan dag.

Grattis alla vinnare, pristagare och ni som tog er i mål. Nästa år är ett nytt race. Förhoppningsvis med fler deltagare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.