Gotland Runt 22 | SRS

I SRS-klasserna är det knepigt. Här finns många båtar att välja på, och det är små marginaler. Men jag ser de största favoriterna bland de större båtarna.

Jag börjar med de mindre, långsammare båtarna i SRS C. Här har jag på min lista fyra favoriter, men jag måste ju välja tre tänkte jag. Den allra långsammaste på pappret är Scampin Boj Boj. På de senaste fem starterna har de en femteplats som sämst, förutom en dnf då. Och en kryss mot Hoburgen bör ju vara drömmen för en gammal Scampi. Med en van och duktig besättning är de svårslagna där. Sedan beror det ju på sträckan norrut. Vinden lär vrida upp mot väst när Boj Boj väl kommit så långt, det gynnar kanske inte dem. Men Boj Boj är alltid en av favoriterna.

Sedan finns ju Leander/Ängemark-ritade One Off-båten Mithril. De är ofta högt upp i resultaten och bland de 45 i klass C bör Mithril vara en av topp-båtarna…

Det finns också två X-332 som jag anar kommer att vara med högt upp. Dels svenska Xplorer och dels tyska Sidekicks. Bra allroundbåtar som går bra i alla väder och vindar.

Sedan måste jag väl nämna förra årets vinnare, C&C 35 Necesse. Även den bör väl trivas med en hel del kryss på banan. Men jag tror inte de lyckas upprepa segern från förra årets race. De hamnar utanför pallen.

En annan som jag vill varna lite för är Novan Cappuchino. De var tvåa förra året bakom Necesse, och de brukar ofta vara med högt upp, men jag tror även de hamnar utanför pallen.

Jag väljer Mithril, Sidekicks och Xplorer på min prispall i klass SRS C.

Så till klass B…eller först…Jag har sett att Staffan ”Calluna” Ljung tagit ut sina favoriter. Han har dock valt tre. varje startgrupp, så även om jag väljer tre i klassen så nämner jag sex båtar fördelade så att det blir tre i varje grupp för att någorlunda kunna jämföra.

I klass B då… Om det blir blåsigt, och mycket kryss så finns det en båt som lär gå bra. Baltic 43 Allegra. Men blir det tillräckligt blåsigt? Jag tror inte det, och de hamnar nog utanför pallen.

Tyska JPK 10.80 Frida med Claass Barth har jag egentligen inte så mycket koll på. Men Barth deltog 2019 på Gotland Runt, då med en Pogo 30. Han bröt visserligen, men låg femma i tävlingen när de bröt. Jag har en tanke att JPK-båten bör gå bra från Hoburgen och hem, så en liten varning här kanske.

En som kan få det tufft är den lilla FarEast 28 Gransegel. En liten och trång båt som kräver aktiv segling hela tiden. Men det sitter skickliga seglare ombord och orkar de hålla ut hela racet så kan de gå fort hem från Hoburgen.

Jag har dock valt tre andra båtar till min prispall. En av dessa beror mycket på vilken besättning som är ombord. Diva 34 SC Rymling gick, som väntat riktigt bra på 2star i maj, och båten bör trivas i det väder som väntar. Men om jag får kommentera personer så tror jag inte Mikael Lundqvist tar sig till pallen utan Erik Lindén. Men jag tror att Lindén, och kanske fler från one Sails i Oxelösund finns med ombord här, och då kan det gå fort.

En annan favorit är Arcona 345 Dynamant Racing/Plumse med Anders Kemmler. Redan i början på 90-talet var Kemmler med, bland annat vann han 1992 med Arcona 355 Plumse. Har de bara hittat rätt i nya båten så lär de jaga topp-placeringar.

Och sist men inte minst har vi Grand Soleil 37 Amarone med Jonas Wiström. Många pallplatser genom åren har de…3:a 2018, 3:a 2016, 2:a 2009, och en hel del fjärdeplatser. Är det i år segern kommer? Båten går ju fint på kryss, och med fock vill de gärna ha lite mer vind på kryssen. I vindprognoserna har dock vindstyrkan dalat lite. Men jag tror att de gör upp med Plumse om segern.

Så min pall innehåller följande tre: Amarone, Plumse och Rymling.

Så hoppar vi över till de stora båtarna i SRS A. Här har vi ju ett gäng supersnabba båtar sär vädret kan avgöra. Fyra båtar med betydligt högre mättal än övriga, och som därmed bör vara en bra bit före de andra. Det kan ju som sagt innebära att de seglar i olika vindar.
Dessa fyra är norska 76-fotaren Ender Pearl, Whitbread 60 Boudragon med svenske Jonas Kjellberg vid rodret, snabba Ängemark-designen Progressiva som numera hör hemma i Ö-vik, och Volvo 70 Hypr med Jens Lindner. Jag tror ingen av dessa normalt har med pallen att göra, och jag är inte heller säker på att dessa kommer att ha några vindar till deras fördel. Jag räknar bort dessa, men Hypr bör vara först i mål.

Det finns väldigt många heta kandidater i den här klassen. Det blir tajt, och nån favorit lär misslyckas. Mycket svårt att hitta rätt här. Jag börjar uppifrån på startlistan med Arcona 380 Mapani tävlandes för Umeå SS. Ombord finns flera rutinerade Expresseglare, och de har de senaste tre åren topp-tio-placeringar. Jag tror på detta team, högt upp, nära pallen.
Sedan har vi finska Finngulf 41 Speculator. Även här har det radats upp topp-tio-placeringar. Fyra och trea de senaste två åren, och jag tror att denna båt klarar lite tuffare väder bra. Men pallen? Nära.

J/111 C.A.G har även de tre topp-tio de senaste fyra åren. Och med stora gennaker-segel bör de trivas fint på väg hem från Hoburgen. Men det är det fler som lär göra. Ingen pall här heller.

Nu till tre långväga gäster. Först den Nederländska J/122 Maas. Jag har i flera år tippat denna båt i topp. 2017 blev de femma av 76 vilket ju är riktigt starkt. Sedan var de tia året efter för att sedan tvingas bryta 2019. Jag är envis och säger att i år blir det pallen för Nederländarna.

Sedan har vi en brittisk Corby 37 Aurora. De blev tvåa förra året och jag antar att de lär vara med i täten även i år. Pallen, ja! Men jag tror det är en annan brittisk båt som tar segern, nämligen JPK 11.80 Dawn Treader med Ed Bell. Jag har sett en del bra resultat från engelska kanalen. Lite svårt kanske att läsa ut nått av det, men jag tippar seger till Storbritannien.

Men jag måste nämna en till, en liten outsider. sprillans nya Arcona 435 Carbon med namnet Carma, som seglas av Kalle Hultman och kompani som tidigare seglade Aspect 40 Styv. De blev ju fyra senast de var med.
De som talar mot är att detta är första racet med båten. De har inte seglat många meter alls ännu. Men båten är maxad med allt som behövs för att vinna, inklusive en extra hög kolfibermast.
Jag har naturligtvis koll på besättningen där bland annat min bror seglar med. Här finns även Kalle Hultmans vanliga gastar som Johan Grevald och Mats Lönn. Vet också att Jonas Sandh finns med ombord som jag har bra koll på. Sedan Martin Jättner och Fredrik Hallsten. Dessutom Östertälje-seglaren Christer Björk och Trosa BK-medlemmen Åke Wikström toppat med Noel Barkelius.
Som sagt, det är första tävlingen med båten, och det tar tid att lära sig något nytt. Och den ska hålla ihop också…

Men om jag ska välja tre på pallen så blir det Aurora, Maas och Dawn Treader.

Jag skulle dock kunna räkna upp fler…Lulu, Edelweiss, Mumm 36:orna och så vidare, men jag kan inte helgardera mig ;-)

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.