Gotland Runt 22 | ORC DH WC

ORC Double handed World Championship är det långa namnet på denna tävling. Egentligen är detta inte Gotland Runt, men man startar och går i mål på samma ställe, och seglar samma bana. Men ingen double scoring med SRS, och ingen kamp om något totalpris i Gotland Runt. Däremot är det ju tre klasser på VM, och det finns säkert en del olika priser att tävla om.

Det ser ut att bli strax under 80 båtar till start, mellan 25 och 30 i respektive klass. Många svenskar naturligtvis, men också finska, norska, nederländska, tyska och polska deltagare. Här är det ju ganska knepigt att ha koll på alla utländska båtar som inte varit här och seglat tidigare. Svenskarna har jag hygglig koll på, så vi får väl se hur mitt siande går om ett par dagar.

När det gäller VM så är det värt att påpeka att det bara är ett race som gäller. Går det illa så finns det inga fler chanser att plocka poäng. Lite knepigt kanske. Segling är ju en sport där många faktorer påverkar. Trots allt brukar ju ofta favoriterna vinna.

Vindprognoserna ser ut ungefär som tidigare. Sydvästliga vindar genom skärgården, måttlig styrka. Sedan mer sydligt på väg mot Hoburgen. För de som är snabba kan det bli lite dragning åt sydost vid södra Gotland, så de sparar några slag där. Å andra sidan får säkert tätbåtarna läns från Hoburgen norrut till en början, medan vinden sedan vrider mot väst och senare båtar får slör. Under tisdagen ser det ut att friska i till runt 10 meter mellan Gotland och Alma.

Bland de ”små” båtarna i klass C borde First 36.7 Team Pro4u med Patrik Forsgren och Joakim Hoppe vara favoriter. Patrik har säkerligen stenkoll på det mesta och teamet toppar det mesta i ”full crew”, och jag tror de ligger bra till även här.
X-332 Lady X med Mikael Algvere och Per Lindell är en annan som jag ser som favorit i klassen. X-332 bör ju trivas riktigt bra på väg ner mot Hoburgen, men kanske finns det gennackerbåtar som passar bättre på vägen hem.
En tredje favorit bör vara Finngulf 33 La Dolce Vita med Per Lindstedt och Mats Victorin. De har både assymetriska spinnakrar och code-segel ombord, och de kan ju visa sig vara användbara på väg ”hem” från Hoburgen kanske.

Jag håller naturligtvis koll på min klubb-kollega Anders Mathson som seglar med Niklas Svensson i Dehler 34 DD Funny Too. Jag tror de kommer att vara med högt upp, men kanske inte på pallen.
Hansson 31 Piano liksom några andra svenska båtar kommer troligen att jaga där uppe också. Utländska då? Jag har inte koll på så många, och de jag har kollat in ser inte ut att vara några direkta favoriter.

Kanske kan en 39 fots Dufour med lägre handikapp än en 30 fots J/båt vara nått. De har visserligen väldigt små undanvindssegel, men blåser det på så kanske det kan gå långt. Har dock inte hittat några resultat som tyder på att detta team ska vara nått för guldet.

Möjligen finska First 35 Bianco. Sen har jag säkert missat nån.

I mellanklassen, klass B sätter jag upp Arcona 340 Tiki Minos med Johan Karlsson och Mikael Skarped som favoriter. Kanske är jag lite partisk här, men de brukar väldigt ofta segla starkt och toppa resultatlistorna, både i shorthanded och full crew.

I denna klass finns dock fler utländska seglare som kan vara med och tampas i täten tror jag. Varför inte norska SunFast 3300 Hyrrokkin med Sigmund Andre Hertzberg och Tim Sandberg. De vann ju 2star i Norge förra året, och de placerade sig högt på svenska 2star i våras.

Sedan finns ett antal tyskar med JPK-båtar som mycket väl kan vara med högt upp, och jag väljer där JPK 10.30 Hinden med Jonas Hallberg och Till Barth som en av mina favoriter.

Bakom utmanar tyska Shariffa, finska AlmaVida och varför inte svenska Imbruglia.

I klass A, bland de stora båtarna är det mycket svenskt, och det blir nog svenskt i topp.
Jag väljer här att sätta SunFast 3600 Groovie med Martin Dubois och Karl Jungstedt som favoriter, knappt före J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt.
Nu velar jag lite om den tredje båten. Min tanke var Z30+ Zeus, men kan en 9,35 meter kort båt segla lika fort som en drygt 12 meter lång båt? Z30+ och J/122 har i princip samma mättal. Känns galet. Men tittar jag på seglad tid från vårens 2star så var just J/122 Joule snabbast runt hela banan, men bara 17 minuter efter kom Z30+.

Jag väljer J/122 Joule med Marcus Österberg och Henrik Borg. Z30+ får det tufft, men det är två tuffa killar som seglar i form av Anders Dalsjö och Martin Strömberg, så de ger nog de större båtarna en match.

En dark horse är Farr 38 Pandion med Jon E Sindeman och Ola Åstradsson.

Ja, i morgon kl 11 ger sig de första båtarna iväg. Det blir livesändning från KSSS på Youtube, Sök på Gotland Runt så hittar ni dit.

Lycka till alla seglare! …om det nu är några av deltagarna som läser här. De är nog upptagna med annat nu.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.