Gotland Runt 22 | ORCi

Vädret inför start verkar lite ostadigt. Lite sol, lite regn, men skapliga temperaturer. Vindarna ser fortfarande ut att bli omkring syd, och mot tisdag mer västligt. Men det verkar variera lite mer…lite mer sydost ett tag under måndagen, och lite friskare under tisdagen norröver. Men det blir nog ett förhållandevis snabbt race.  Tråkigt tycker jag som åskådare. Banan borde förlängas. På 90-talet när jag seglade runt Gotland var ju banan längre, och båtarna långsammare.

ORCi-klasserna är två, med knappt 20 båtar i varje. Här vimlar det av duktiga seglare och snabba båtar. Och det är knepigt att välja ut favoriter här.
Om jag börjar med den ”lilla” klassen så finns här First 40.7 Naomi som alltid seglas väl och ligger högt upp. Kanske det kan bli en pallplats ytterligare till samlingen.
En ny båt på listan är Italia 9.98 Madonna med Per Ovrén. Per har tidigare seglat bland annat Dehler 29 med riktigt bra resultat. Med Madonna har det inte blivit så många race ännu, men det ser positivt ut. Jag väljer ut den båten som en av mina tre favoriter.
Snabbast i lilla klassen är Solaris 50 Fortunata med Alex Thomson. Är det samma Alex Thomson som brukar se i Vendee Globe och sådant? Vet inte så mycket om båten, men chansar lite att de blir en av pallkandidaterna. Det kan ju vara en fördel att vara en av de snabbast i klassen.
Men det finns fler som vill vara med och slåss i toppen gissar jag.
Flera First-båtar, Öring och C-me till exempel, samt de båda X-41 Oxygen och Magic Mix.
Bland de större i klass A ser väl tyska TP 52 Outsider ut som en av favoriterna. Bo Teichmann & Co brukar hänga med bra.
Antar att även Jens Nilsen med ClubSwan 42 Ray tillhör favoriterna i klassen. Trea förra året, och vinnare då blev finska XP44 Xtra Staerk som också får finna sig i att vara favorittippad av mig.

Danska HH42 Quinta Light vill nog ha lite lättare vindar, och mer undanvind, kanske. På väg ut till Sandhamn ser det ut att bli måttliga undanvindar, kan det räcka för att hålla undan?

För övrigt är den gamla One Off-båten Walenna placerad i fel klass. Hon borde väl hamna i ”lilla” klassen. Tror det smugit sig in ett fel där.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Gotland Runt 22 | ORCi

  1. Göran
    1 juli, 2022 at 19:25

    XP44 Xtra Steark kommer inte till start. Står på land i Saltsjöbaden efter grundstötning

  2. Göran
    1 juli, 2022 at 19:33

    Satsar en slant på Keronimo, fantastiskt båt med bra material och besättning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.