Båtkoll i Trosa hamn 20220624

Midsommaraftons morgon, solen skiner och en varm dag väntar. 17 segelbåtar i hamnen och nu märks det att de svenska semestrarna närmar sig. Fler svenska båtar på besök. Men fortfarande en stor andel utländska båtar.

 

Den första i dagens inlägg är en båt med Nederländsk flagg. Modellen är en Victoire 1270 från slutet på 90-talet. En Nederländsk konstruktion designad Dick Koopmans. Det är inget jag känner till mer än att det låg en sådan här förra året också, men då en vit. Internet är bra att ha :-)

 

Den här är inte heller så vanlig i Sverige, men jag vet i alla fall att det är en Ovni 36. En fransk aluminiumbåt designad Philippe Briand. Jag gissar att den seglar bättre än vad den ser ut att göra. Visserligen lite kantig, men den väger lätt i förhållande till längd och segelyta. Ingen racer dock.

 

Nu till några mer typiska svenska båtar, även om just denna modell inte är den mest kända. Det här är en Scanmar 31. Scanmar 33 blev ju en succé, vilket kanske inte 31:an blev. Rolf Magnusson ritade denna liksom övriga Scanmar-modeller. 31:an kom 1984, och just denna på bilden som är en Scanmar 31A kom 1985.

 

Ytterligare en modell som de flesta seglare känner till. Albin Cumulus, design Peter Norlin från 1978. En välseglande båt som man fortfarande kan se högt upp i resultatlistorna.

 

En lite mer udda båt är denna, Windex 92, design Bergström/Ridder 1980. Det blev ingen succé, kanske var den lite för udda på den tiden med fällköl och riggen med dubbla svepta spridarpar.

 

Åter en tyskflaggad båt och en modell som inte är speciellt vanlig här i Sverige. En belgisk-byggd Etap 34s från 1997.

 

Och så en gammal svensk träbåt i form av en Tore Herlin-ritad Östersjö-8:a. Den är byggd i Kungsör 1928 och heter Hera. Och båten är till salu om någon är intresserad. HÄR >>>

Glad Midsommar!


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.