Seapilot 2star | Startgrupp 5 – 2016

Turen har nu kommit till startgrupp fem. 16 deltagare varav fem rookies. Här har jag en stor favorit, men flera kan utmana. Några har tidigare ganska ojämna resultat och känns lite svårbedömda.

Först några rader om vädret. Det är fortfarande ostlig eller nordostlig vind som gäller för hela resan. Vindstyrkan varierar. Mest runt sex sju meter, men på onsdagen ser det ut att lätta ur, speciellt mot onsdagkväll. Då verkar det även kunna vrida mer mot nord.SP2s_grupp5_16Överst på denna lista finns en finsk J/105. Varför inte låta den båten segla i grupp fyra med de andra 105:orna? I vissa fall är det naturligtvis svårt att få in lika båtmodeller inom samma grupp, men här handlar gränsdragningen om en båt.
Oavsett om Garbo seglar i grupp fyra eller fem tror jag att de kan vara med och tampas om platserna just utanför pallen, eller kanske en tredje plats.

Min hetaste kandidat i den här gruppen är Arcona 340 Tiki Minos. Förra året vann de klassen, och tidigare har Johan Karlsson framgångsrikt seglat med Johnny Rickman på First 36.7 Skidbladner. Gott om topp-placeringar, både här och i andra race. Jag har ju förmånen att se denna båt på nära håll. Topp-tre är givet, nästan.

Bakom Tiki Minos är det jämnare. Swedestar 370 Embla och Elan 37 Solidtango är två båtar som jagar där bakom. Solidtango kom trea förra året och har stundtals bra resultat på kappseglingarna.
Embla har sju starter på 2star, men ännu ingen pallplats. En femteplats 2008 och en femma förra året. Men det kanske är dags i år.
Båda båtarna har fock och gennaker, men Embla har även spinnaker. Kanske är Embla då lite mer allround.

Dehler 34 SV Yukai med Per Lundquist och Ulf Tjernberg tror jag kan vara en utmanare. Per har seglat två gånger utan att komma i mål, men är annars en rutinerad seglare. Ulf, segelmakare på Doyle Linköping, har två starter med en elfteplats som resultat.

Två rookies som jag inte har så mycket koll på är First 36.7 Heddan med Joakim Danielsson och Bo Lord, samt Dehler 36 JV Morfin med Kim Kärrhage och Niklas Humble. På båda båtarna finns det vana kappseglare och Danielsson/Lord vet jag har seglat en hel del med Ludvig Axling på X-35 Rio. Kärrhage/Humble har i sin tur seglat en del med X-37 Superlusen.
En gissning är att både Heddan och Morfin skulle kunna hamna hyggligt högt upp i listan. Och i så fall sätter jag en extra slant på Strängnäs-båten Heddan med Danielsson/Lord.

Ytterligare en rookie som bör nämnas är Pronavia 38 EllvAnn med Lars Billström och Mikael Fallsjö. Jag har sett flera bra resultat från större race. Bland annat på Byxelkroken och Ornö Runt.

En som kan räknas bort helt är Dehler 38 Reina. Utan undanvindssegel lär man inte ha nån chans på pallen, om det inte blåser riktigt hårt, eller är kryss hela banan runt. Båtar anmälda utan undanvindssegel brukar ofta dessutom vara ovana kappseglare.

Mina topp-tre för grupp fem blir följande:

Tiki Minos – Arcona 340, Heddan – First 36.7, Garbo – J/105

Heddan är lite gambling då jag ju inte vet så mycket. Men ibland måste man chansa.

Vem vinner grupp 5 - 2016

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “Seapilot 2star | Startgrupp 5 – 2016

 1. 25 maj, 2016 at 19:15

  Och just när jag publicerat detta så ser jag att Dehler 34 SV Yukai med Per Lundquist och Ulf Tjernberg lämnat w.o.
  109 båtar på listan nu.

 2. Tommi
  25 maj, 2016 at 20:25

  Jocke Danielsson har seglat maran 2000: http://oxss.nu/omaran/mararesultat/resultat-lys-startgrupp-00.asp
  Jocke och Bo har även seglat en hel del med Abbe Ahlström.

 3. Peter Ask
  26 maj, 2016 at 00:36

  Jag tror både ElvAnn och High Five har stora chanser att komma på pallen.
  High Five med code-O och gennaker och duktig besättning kommer att bli svårslagna. I år harde lagt ner oerhörd mycket arbete att göra en supersnabb botten och dessutom flytta vikten mer centralt i båten, ElvAnn en Pronovia 38 är en riktig snabb båt som är van att vinna över SwedeStar i tidigare Gotland Runt, men det är fler som kan vara där och slåss om pallplats.

 4. S73Calluna
  27 maj, 2016 at 10:54

  Tror på ElvAnn som är en mycket snabb och dessutom väldigt fin båt. Jag gillar verkligen Pronavian och dess inredning. Något av en drömbåt för min del…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.