Seapilot 2star | Startgrupp 4 – 2016

Så tar jag fram spåkulan för att kolla hur det går i startgrupp 4. Det här ser betydligt enklare ut än getingboet i grupp 3. Här finns 14 deltagare varav 9 deltog förra året och två team är helt nya.SP2s_grupp4_16De två ”rookie-teamen” är Arcona 340 Tabasco samt Linjett 37 Augusta. Jag har dock för mig att båda varit anmälda till nån tidigare upplaga av tävlingen med lämnat w.o. innan start.
Augusta med Göran Granström och Ulf Jussing räknar jag bort. Tabasco med Thomas Bäckstadi och Anders Sundqvist räknar jag inte bort helt, men de tillhör inte mina favoriter till pallen i denna grupp.

Sherin. Foto: Jim Q

En som man ska ha koll på är Sherin, en Jeanneau Sunshine 38 med Olof Granander och Torbjörn Gunnars. Två gånger har de kommit trea, senast förra året och på ÅF Offshore Race 2014 slutade de femma av 67. Sherin är alltid med högt upp i listorna. Antar dock att den gamla IOR-båten helst kryssar, men utrustad med både spinnaker och gennaker så kan den nog ha god fart även på undanvindarna.

De båda J/105:orna räknar jag som topp-båtar, och då främst Bråviken-båten Joan med Joakim Langner och Rikard Wallin. De har ju varit med ett tag nu och radar upp fina placeringar. De slutade även tvåa i doublehanded-klassen på ÅF Offhore Race 2014.
Langner är forskningschef på SMHI, och docent meteorologi. Antar att han har koll på vädret då, om inte annat så har han goda kontakter. Joan är en av mina favoriter till segern, och den andra J/105:an i gruppen hänger nog på av bara farten och utmanar om pallen.

X-362 Valkyria med Göran Ricking och Conny Sparrwardt nämner jag också. X-båtar brukar vara bra allroundbåtar, och speciellt dessa modeller som 362 och 332. Men Ricking och Sparrwardt har haft de bästa placeringarna i det här racet när de seglat Linjett 33. De nosar dock på pallen gissar jag.

I den här gruppen finns ett utlänskt inslag i form av en finsk Pogo 30 vid namn Bianca II. Skeppare är Timo Suojärvi som jag inte känner till, men hans kompanjon Matt Hodgson har deltagit förr med framgång. Totalseger 2010. Matt lär ju också ha koll på seglen då han till vardags håller till på Doyle i Finland.
Den här typen av båtar är kanske inte så allround, utan behöver mycket undanvind. Med lite tur kan det nog bli så. En liten varning för Bianca II alltså.

Ett sånt här inlägg tar upp mot två timmar att få ihop. Idag har det dock blivit extra långdraget. Jag skrev några rader i morse och kollade startlistan om det var några ändringar. Sedan blev det lite skrivet på lunchen, och nu vid åttatiden efter frisörbesök och möte på båtklubben slutför jag dagens inlägg.

Planen är att de blir en gruppgenomgång varje dag.

Ja, så var det topptre i grupp fyra då, utan inbördes ordning:
Joan – J/105, Sherin – Jeanneau Sunshine 38, CAG Novus – J/105

Vem vinner grupp 4 - 2016

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.