Seapilot 2star | Startgrupp 6 – 2016

Så har jag kommit till den näst sista gruppen, startgrupp sex. Startgrupp sju ska jag hinna med på fredagen och på lördag lär det inte bli så mycket skrivet då jag är ute på heldagssegling.

Väderprognoserna inför nästa vecka har ändrats en aning. Vindriktningen ser ut att bli mer nordlig, hela veckan. Vindstyrkan ser också ut att bli lite högre än tidigare prognoser. Vet att vissa sidor redan tidigare visat vindar upp mot tio meter per sekund. Nu är det mer allmänt, speciellt under tisdagen då det mellan Öland och Gotland ser ut att kunna ta i ordentligt. Kul för båtar med stora gennakrar. Mindre kul för dessa när de ska kryssa mot Oxelösund på onsdagen. Men det verkar inte bli så mycket regn i alla fall. Möjligen på onsdag eftermiddag. (skrivet torsdag förmiddag)

SP2s_grupp6_16

 

Det här känns som en ganska svårtippad grupp. Och väderprognosen gör inte saken lättare. Det kan bli ganska stora omkastningar i resultatlistan mellan etapperna. En frisk slör på etapp ett borde vara bra för båtar med någon form av gennakersegel. Sun Fast 3600 Groovie till exempel. Etapp två med slör/halvvind upp mot kuling kanske. Då börjar det bli frågan vilka som vågar/kan köra på max. Och sista etappen som kan bli 100 sjömil kryss i tio meters vind och två tre meter höga vågor. Det kan vara en etapp för Linjett 40, First 40.7 och Arcona 400.

Förra året blev Mumm 36 Shogun med Janis och Kristoffer Straume tvåa. Men då var det betydligt lättare vindar. Att far och son Straume klarar hårdare vindar tvivlar jag inte på. De har mycket kappseglingsrutin från havet, men vad tycker en Mumm 36 om vindar runt tio meter utan gubbar på relingen? Jag tror det blir tufft. Pallen finns naturligtvis inom räckhåll.

Arcona 400 Liv med Fredrik och Axel Rydin blev trea förra året. Här är ju en båt som borde trivas fint på sista etappen. Frågan är väl om de hänger med i början. De blev för övrigt även trea i doublehandedklassen på ÅF Offshore Race förra året. Helt klart en tänkbar pallkandidat.

groovy_henrik_lofgren

Groovie – Foto: Henrik Löfgren

Martin Dubois och Noel Barkelius kommer till start med en ny Sun Fast 3600, Groovie. Tidigare har Martin seglat en SF 3200 och 2014 blev det en sjätteplats i startgruppen.
Martin och Noel är nog ett bra team och båten lär gå starkt på de första etapperna. Men hur kryssar den? Hur mycket försprång behöver de inför sista etappen?
Jag vet att de satsar friskt och Noel har väl sett till att båten är utrustad med bästa tänkbara segelgarderob.
Jag tror på pallen.

Den hottade Dynamic 35:an Existens med Bosse Fransson tippade jag på pallen förra året. Många höll inte med, men jag fick rätt då. De slutade tvåa i startgruppen då.
Jag är mer tveksam i år. Jag tror det blir lite tuffare i år och jag säger ingen pall i år för Bosse.

En båt som jag däremot tror kan ta ett steg upp i år är First 40.7 Naomi med Tobias och Mattias Hemmingsson. De slutade femma förra året och brukar segla stabilt. First 40.7 är ju också känd som en väldigt lyckad båt med bra allroundegenskaper. Det som kan tala mot är väl kanske att de bara har en genua som krysställ. En fock hade väl suttit bra om det blir en lång kryss på etapp tre.

X-35 Rio med Ludvig Axling och Lars-Albert Ahlström ska vi nog hålla ett öga på också. Fjärde plats 2010 och sedan dess har de seglat en hel del och borde ha bättre koll på båten. X-35 är kanske inte den optimala shorthaded-båten. Ett code-segel skulle kanske sitta bra på en fockbåt som X-35.
Annars är nog kryssen båtens starka sida.
Tråkigt för Rio, och för oss att den andra X-35:an, Valdemarsvik lämnade återbud. Det hade kunnat bli en intressant match.
Rio nosar på pallen.

Det finns ytterligare båtar som nosar på pallen. Arcona 380 Imperiet är en, och Linjett 40 Dreamline One är en annan.
Linjetten borde ju trivas i lite friskare vindar. Och där finns ju rutin och erfarenhet då de kört då det är nionde starten på 2star.
Arconan Imperiet är väl en ny båt för säsongen och det kan ju ta lite tid att köra in sig. Men det kanske inte är så stor skillnad på en Arcona 340 och en 380.
Jag tror dock får jaga platserna närmast utanför pallen, med ett litet plus för Linjetten.

Ja, vilka tre ska jag välja ut nu då?
Groovie – Jeanneau Sun Fast 3600, Liv – Arcona 400, Shogun – Mumm 36

Vem vinner grupp 6 - 2016

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Seapilot 2star | Startgrupp 6 – 2016

  1. 27 maj, 2016 at 13:50

    Mathilda har många fans i Eskilstuna kan jag se ;-)

  2. Erik Barkefors
    27 maj, 2016 at 23:07

    Tutalör borta från listan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.