Seapilot 2star | Startgrupp 7 – 2016

Det är fredag och dags för genomgång av startgrupp sju. En tuff klass med bland annat två tidigare totalsegrare. Och två båtar som aldrig varit placerade sämre än tvåa i sin startgrupp då de nått målet i Oxelösund.
Det är fredag och dags för genomgång av startgrupp sju. En tuff klass med bland annat två tidigare totalsegrare. Och två båtar som aldrig varit placerade sämre än tvåa i sin startgrupp då de nått målet i Oxelösund.

Först lite väder igen. Och jag påpekar att detta skriver jag tidigt på fredag morgon. Som bekant kan väderprognoser ändras. I går skrev jag om vindstyrkor på en bra bit över tio meter per sekund. Dessa vindstyrkor har minskats och just nu ser det mer behagligt ut med runt sju åtta meter. Dock lite olika på olika sajter. Nordost är alla överens om, men på onsdag varierar riktningen mellan nord och nästan ost. Jag hoppas ju på nordligt så deltagarna får kryssa ordentligt.
Det ser också ut att bli sol, och regnvädren håller sig på avstånd.
SP2s_grupp7_16

 

Pac-Man Foto: Jim Q

Det finns alltså två tidigare totalsegrare i denna grupp, IMX 40 FoXy Lady som segrade det blåsiga året 2012, och Wasa 41 Aitutaki som segrade 2011. Aitutaki har åtta starter och aldrig varit sämre än tvåa i klassen de sju gånger de fullföljt tävlingen. Den enda av startgruppens deltagare som varit före Aitutaki är First 40.7 Blueprint som tog gruppsegern 2013.
En annan stor vinnare är B&R 38 Pac-Man som vunnit gruppen de tre senaste åren, och precis som Aitutaki har Pac-Man aldrig varit sämre än tvåa de gånger de fullföljt tävlingen. Ingen av deltagarna i gruppen har tidigare besegrat Pac-Man. Med andra ord har Aitutaki och Pac-Man aldrig seglat i samma startgrupp tidigare. Det kommer att bli en hård kamp dessa båtar emellan. Södertäljebåten Aitutaki med Kalle Nyström och Fredrik Enander, Pac-Man med Jimmy Hellberg och Niklas Carlsson.
Pac-Man kommer att ha täten i Oskarshamn, och mitt tips är att Pac-Man håller undan.

Som jag ser det finns det tre utmanare till denna duo. En är som jag ser det IMX 40 FoXy Lady med Rickard Bergqvist och Claes Boman. Totalsegrare en gång och klassvinnare på ÅF Offshore Race 2014. Fina resultat även på diverse mästerskap de senaste åren också. Men shorthanded och full crew-segling är ju förståss helt olika saker.
First 40.7 Blueprint med Andreas och Fredrik Hamrin måste också räknas som en utmanare då de, som jag skrev tidigare, är de enda i startgruppen som tidigare besegrat Aitutaki, om än bara med tre minuter totalt.
Fisrt 40.7 är ju liksom IMX 40 en stark havsseglare med goda allroundegenskaper även om jag tror de har kryss som sin starka sida.

Aspect 40 Effect med Rolf Tannergård och Martin Angsell är en annan utmanare. Alla båtar där Angsell seglar ska man ha koll på. Angsell har ju tidigare seglat Aspect 40 på 2star, och båten bör passa för de vindar som ser ut att bli med mycket slörar.

She Devil

Det var fem topp-båtar som jag tror slåss om pallen. Det finns några till som jagar dessa fem och kan slåss om platserna närmast pallen. Vallicelli 42 She Devil är närmast till hands och även Skånebåten XP-44 XAR.

Ska jag räkna bort några båtar även i denna klass så blir det huvudsponsorn själv, Arcona 430 True Heading med Anders Bergström och Martin Rylander. SwedeStar 415 Mamma Mia och IMX 40 My-X tror jag inte heller kommer att ha med toppen att göra.

Två av tre i mitt topp-tre-tips är förhållandevist enkelt, den tredje är knepigare att välja. Men det blir som följer, som vanligt utan inbördes ordning: Wasa 41 – Aitutaki, B&R 38 Pac-Man, Aspect 40 – Effect.

Vad tror ni?

Vem vinner grupp 7 - 2016

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Seapilot 2star | Startgrupp 7 – 2016

 1. Anders
  27 maj, 2016 at 11:39

  Sätter min röst på Pac-man, mest för att ge dem lite prestationsångest :-)

 2. Björn
  27 maj, 2016 at 15:27

  Pingu vinner med Lasse och Micke ombord!

 3. 27 maj, 2016 at 19:17

  Anders Lewander ersätter Martin Angsell på Aspect 40 Effect.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.