Tredjeplats i årets sista race

sedna230923

Foto: Tobias Lindahl

Idag lördag seglades Sista Rycket i Trosa, årets sista tävling. Fyra tappra deltagare kom till start i det sköna sensommarvädret.
Tävlingen kördes med ”halv jaktstart” och vi på Tango hade då en Albin 78 att jaga, och en X-35 samt en Comfortina 39 bakom oss.

När vi gav oss iväg i starten blåste det en ganska lätt sydvind och vi bar spinnaker från Lindholmarna mot Sankhällan. Vinden ökade under startförfarandet och de senare startande båtarna hade sannolikt lite mer vind.

Vi fortsatte mer i Södertäljeleden längs Fifångs östra sida. Här blev det kryss och vinden var ganska växlande. Vi hade närmat oss Janne och Hasse i Albin 78an, men här slog de ett slag upp mot Fifång där de utnyttjade ett vindvrid som vi tyvärr missade. Samtidigt hade vi ingen bra känsla i båten, men efter lite ändring på trimtamparna kändes det lite bättre.

Torbjörn Blomberg med sin X-35 Sedna passerade oss redan vid södra Fifång. Lite väl tidigt!

Ute på Askö-fjärden ökade vinden lite och sjön blev ganska gropig. Men solen sken och det var en riktgt skön dag på sjön.

Vi navigerade oss förbi grunden på östra Askö-fjärden. Vissa var så nära så jag tyckte jag såg gröna fläckar i vattnet ;-)
Det kändes som vi hade fått bättre fart i båten och vi närmade oss Albin 78, men vi hann runda pricken ”Pysen” och en bit in på Asköfjärden igen innan vi lyckades ta oss förbi.

Det blev en lång spinnakerbog upp till Djupgrund där vi sedan kryssade ner mot målet vid Lindholmarna.

X-35:an var en bra bit före oss i mål, och vi hade lämnat Albin 78:an bakom. Tiden räckte dock bara till tredjeplatsen, men det var inte så långt upp till Albin 78an på plats två.

Segern gick till Torbjörn Blomberg och X-35 Sedna.

På banan hade vi även Comfortina 39 Bagheera, nyligen inköpt till Trosa av Mia Turai och Peter Sagerstrand. De hade problem i starten då de inte fick upp förseglet, men sedan seglade de på rätt okej. De var ju nu betydligt närmare oss rutinerade seglare än förra året när de seglade sin Scanmar 33. Och med mindre strul och mer rutin så kommer de snart närmare. Jag tror de startat fem race, och vi andra på banan har nästan seglat i femtio år….

På Tango seglade idag förutom jag och pappa även Tobias Lindahl och Theodor Severinsson.

Sista Rycket var också sista tävlingen ingående i Klubbmästerskapet. Ordningen där blev den samma. X-35 Sedna före Albin 78 Susanna och Express Tango.

Nu är det slutseglat för i år! Tiden går fort….

1 comment for “Tredjeplats i årets sista race

  1. 24 september, 2023 at 19:53

    Vilken härlig bild. Precis så vackert var vädret den dagen.
    Kul att läsa om racet.
    Hoppas vintern går fort så att en ny seglingsäsong och båtkollsäsong kan börja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.