Tango trea på Notstickhällan Race

Det blev ju en riktigt skön segling. Jag va lite orolig för att vinden skulle utebli helt, med uppskjuten start och sådant strul. Men allt löste sig bra.

Det blev inte mycket vind, men det räckte för att segla. Solen värmde trots en del molnslöjor, och det gick att segla i shorts :-)

Åtta båtar kom till start, och som jag skrev i förra inlägget så seglade alla Short handed, utom vi. Med dessa lätta vindar är det ju knappast nån större nackdel att segla på två och dessutom få avdra på SRS-talet. Vi lämnade väl två tre minuter i handikapp på våra konkurrenter. ;-)

Starten gick klockan 11.00 mitt på Fågelöfjärden. Jag hade ju legat och funderat på starten halva natten, och det gick ju fint. Nästan högst upp i lovart på signalen. Enligt Patrick på startbåten var det ”OS-klass” på hela startfältet. Alla åtta båtar väl framme på linjen när starten gick.

N1Direkt efter start var det lite knepigt att hitta rätt spår mot Krogskär. Vi var ju näst minsta båt. X-35 Sedna, Dehler 34 Funny Too och X-332 AppliX gled ifrån ganska snabbt. First 31.7 Scilla höll sig några båtlängder före oss, medan Athena 34 Vivett och Rival 22 Chivas följde oss och fältet avslutades av Albin 78 Susanna.

Ut från start följde en ”lång-kort” kryss ut mot Svarthälls fyr. När vi väl fick fri vind kändes det bra. Vi lyckades hålla Athenan bakom oss, liksom Rivalen.

Efter Svarthäll styrde vi norrut, en kort slör upp mot pricken Knytnäven. Här valde flera att inte hissa spinnakern, bland annat Funny Too. Vi hissade naturligtvis, men lätt focken sitta kvar. Kanske skulle vi tagit ner den. Den störde lite, men sträckan var kort.

N2Vid rundningen av Knytnäven kom vi ikapp Scilla som tog ut svängen ordentligt runt pricken. Kanske var de osäkra på grundet bakom.

Scilla230520Vi kryssade sedan ner mot Bergholmarna vid Norra Fifång och söderut förbi Oxnö. Scilla passerade oss men åkte inte ifrån så mycket. Det kändes som att vi hitta ganska rätt på vindvriden. Det vred ju upp på alla ben ;-) Möjligen skulle vi gått lite närmare Fifång, men där var det å andra sidan tunnare vind.

Söder om Oxnö, utanför Tallholmarna åkte spinnakern upp igen. Vi gippade och styrde norrut, och vinden blev riktigt tunn stundtals. Vi närmade oss Scilla igen. Det verkade som att vi gick fortare än de på undanvindarna.

tango230520

Foto: Eva Simonsson

 

N3

Uppe vid Djupgrund klockade vi några av båtarna och vi låg lite sent mot X-35 Sedna och Dehler 34 Funny Too. Det kändes dessutom som om de hade bättre vind än oss både på väg upp mot Djupgrund och efter rundningen av Djupgrund.

Efter Djupgrund följde en lång bidevindsbog och på Scilla valde man att rulla ut en gennaker, eller möjligen nån form av code-segel. Farten ökade, men de tappade höjd och valde snart att ge upp det seglet.

N4

Vid rödpricken utanför Lindholmarna blev det spinnakerhissning igen. Vinden tunnade ur och mellan Hållvastö och Koholmarna var det riktigt tunt ett tag. Vi tog meter för meter på Scilla igen, men så fick de tillbaka vinden före oss och gled ifrån några meter igen. Men vi jobbade stenhårt med trim och styrning på Tango. Det vore ju kul att passera Firsten innan målet.

X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och Kalle Widlert skar mållinjen innan vi ens kommit in på Fågelöfjärden, och några minuter senare gick Funny Too i mål. Joakim Lindholm som seglade sin X-332 AppliX solo var ytterligare några minuter efter.

Och vår kamp mot Scilla hårdnade. Vi kom faktiskt ikapp, och passerade just före mål. Sex sekunder var vi före i mål. Och de skulle ha varit 10 minuter före oss.

Bakåt såg det lugnt ut. Närmast kom Athena 34 Vivett, som ju missat att passera öster om Bergholmarna och därmed struken ur racet. Rivalen och Albin 78:an var på behörigt avstånd.

Det kändes bra när vi gick i mål. Knappast vinst. De stora båtarna var för långt före. Men känslan av hur vi seglat var bra. Inga stora misstag, och vi hade rätt bra fart i båten.

När ja väl fick tiderna från startbåten och satte mig ner och räknade blev jag lite överraskad över att vi ändå var så nära täten. Vi slutade trea, mindre än fyra minuter bakom segrande Funny Too med Sedna som två. Vi har närmare till vinsten än till närmaste båt bakom. Och bakåt blev det stora tidsdifferanser. Delvis på grund av den avtagande vinden. Men Albin 78:an låg nästan 10 minuter efter på korrigerad tid uppe vid rundningen av Djupgrund.

Det var för övrigt mitt 34:e Notstickshällan Race, och pappas 35:e. Han var med 1974 när den första tävlingen seglades i Trosa Båtklubb. Nästa år firar tävlingen 50, och då ska vi bli fler deltagare.

På Tango idag seglade förutom jag, även pappa Jim som styrde strålande runt nästan hela banan. Jag fick låna rodret en stund på länsen. Dessutom var Eva Simonsson med och skotade och trimmade lite segel, vilket gick bra, trots att det var över tio år sedan hon seglade senast. Bra jobbat!

Slutresultat >>>

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.