Uppskjutet i Trosa!

tango220827_01

Bild från Höstseglingen tidigare i år.

Tävlingsledningen beslutade just att skjuta på starten en timme. Och då kan jag ju roa mig med att skriva lite här…

Tyvärr, precis som på Arkö Runt verkar prognoserna stämma bra. Vinden är just nu 2 m/s ute vid Landsort och i princip bleke i skärgården. Det är jobbigt att vara tävlingsarrangör! Funderar ibland, speciellt på hösten att kliva av. Men då blir det ju ingen segling alls troligen. Jag får nog stå ut med lite oro och ångest ibland ;-)

Fyra båtar till start alltså. Tobbe Blomberg med sin X-35 Sedna är kanske den som trivs bäst i bleke. Även om alla snackar om Express-väder när det är så här. Men i bleke är inte Expressen optimal tycker jag, och kanske inte en X-35 heller. Båda har ju bara fock som försegel, och i alla fall vår fock är, trots sin ålder, stel och knölar till sig när vinden inte blåser ut formen på den. En lättvindsfock vore fint, eller ännu bättre en code, reacher eller nått sånt. Men då stiger ju SRS-talet också.

På banan idag finns också Janne Lindmark med sin Albin 78 och med Hasse Lundén vid rodret. Den båten har en fin genua som går fint i lätt vind, och är det nått som passar de 79 åriga gubbarna Janne o Hasse så är det ju lätt vind.

Vi har dessutom en kamp om KM-titeln mot just Janne och Hasse. Först i mål idag blir klubbmästare. Om ingen går i mål vinner de. Tyvärr skulle ju det tråkiga kunna inträffa att vi hinner i mål före maxtiden och inte de. Då blir vi klubbmästare trots att de slagit oss alla race när de kommit i mål.

Fjärde båt är en Scanmar 33 med båtklubbens kassör Mia Turai. En rookie på kappseglingsbanan, och de ska ju naturligtvis inte ha en chans. Jag brukar säga att en rookie ligger 47 år efter oss andra… Och Scanmar 33 är knappast en lättvindsbåt. Men, samtidigt är det kul att de ställer upp, trots att de blir ordentligt akterseglade. Det enda sättet att komma närmare oss rutinerade är ju att segla mycket.

Med uppskjuten start blir ju tiden vi har på oss att segla kortare. Jag har ju tyvärr skrivit in ett klockslag som maxtid och det går ju inte att ändra på nu. Men vi kan korta banan om det skulle behövas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.