Skönt Askö Runt

Vilken dag det blev. Jag känner nu när jag är hemma att solen har värmt :-D Solkräman låg i väskan, men som ofta använde jag den inte. Var det några moln på himlen? Jag som inte gillar värme tyckte nog det var lite väl varmt på länsen upp genom Bokösundet, men är det race har jag inte tid att tänka på sådant. Det gick åt en hel del vatten och dricka.

Vi lämnade TBKs brygga vid tio-tiden och gick för motor ut mot Fifång. Under tiden passade vi på att ösa lite vatten ur kölsvinet som hamnat där när jag tog ur loggen vid fredagens bottentvätt.
Motorn fick för en gångs skull åka med under racet också, men på durken nere i båten, vilket ju funkade okej. Lite otymplig att lyfta bara, då den väger 23 kg. Bra med starka gastar :-)

Vinden var sydlig, kanske tre meter och vi var ganska överens ombord om strategin i start och på första kryssen. Vi startade längst upp på styrbordssidan, närmast land. Gick en bit för styrbord innan vi slog över mot Askö-landet. Vi guppade på förvånansvärt bra. Christer Björk med sin Dehler 29, för dagen single handed ledde fältet, men han drog inte iväg. First 31.7 med Uffe Strömberg följde därefter och sedan Dehler 29 Gryffindor, och vi. Men det var tajt hela tiden. Det handlade om båtlängder och det kändes bra att hänga med dessa snabbare båtar.

Tango220813

Direkt efter start. Bra start höst upp i lovart.

 

Vi kom in vid Askö Storsand och gick så långt in vi kunde för att sedan slå och klara stenarna utanför. Sedan blev det slag efter slag för att ligga långt västerut. Alla i täten hade samma strategi. De andra fyra (tror jag) i klassen halkade efter ganska snabbt.

Vi rundade Skvallrans fyr så tajt vi vågade och styrde västerut i leden mot Persö. Till en början med lite extra höjd för att kunna bära spinnaker så snart som möjligt. I den lätta vinden gör spinnakern mycket nytta även om det är brant mot.

Lite överraskande så segade vi oss förbi Gryffindor, medan Björk och Strömberg tampades en bit fram.

Trots ganska lätt vind blev det en arbetsam resa förbi Persö och bort mot Kockelskär där banan vek av norrut mot Bokösundet.

Två storbåtar som startade i den andra startgruppen 20 minuter efter passerade oss strax innen Persö, X-35 Sedna först och sedan strax efter kom Kalle Hultmans Arcona 435 glidande.

Inför Bokösundet fanns en del att fundera på. Där finns ju två leder att välja på. Jag hade tidigare mätt upp de båda vägalternativen och funnit att den västra ”huvudleden” är cirka 80 meter kortare. Vi diskuterade lite ombord de olika alternativen och valde till slut den närmaste vägen. Det är ju sällan den närmaste vägen är helt fel. Men den långa vägen kan ju vara bättre…

Gryffindor som fortfarande var bakom valde intressant nog det andra spåret. När vi sedan möttes igen längre upp i sundet var skillnaden hårfin. Avståndet var nog i stort sett oförändrat.

Det blev sedan lite tajt med spinnakern förbi Bokö och Julafton, men det gick bra. Vi styrde upp raka spåret mod nästa rundning, pricken Djupgrund. Visst såg det långt ut till Björk och Strömberg, men vid klockning så fick vi det till att vi låg 8 minuter bakom First 31.7an med Uffe Strömberg. Snabb huvudräkning…vi har chans på andraplatsen.

Vi höll fortfarande Gryffindor bakom oss när vi rundat vid Djupgrund.

Nu följde en kryss ner mot södra Fifång och målet. Och visst hade jag på känn att det skulle bli lite klurigt, men norr om Fifång var det galet mysko vind. Jag blev väl lite stressat av att det heltiden vred mot hur vi än seglade och vi hamnade nog lite för mycket i mitten. Gryffindor blåste förbi, och plötsligt dök även Diva 39 Bigaraue upp, som startat 20 minuter efter.

Efter några slag blev det dock ett långt slag ut på ostsidan, mot Kråskär. Jag tror dock att andra sidan mot Fifång hade varit bättre, även om vi på andra halvan av kryssen ändå höll jämnt med Gryffindor.

Vi passerade mållinjen strax efter klockan 16, och med den avslutningen kändes det lite tungt. Ska man göra misstag är det bättre att göra det i början och avsluta bra. Vid målgång hade vi dålig koll på tider och vi anade att pallen och pokalerna hade seglat iväg. Christer Björk hade troligen vunnit vår klass, och vi gissade att Torbjörn Blomberg med X-35 Sedna tog den andra klassen.

Vi seglade direkt hem efter målgång då flera i besättningen hade tider att passa för kvällen.

Resultaten kom senare via diverse kanaler. Först ett SMS från Torbjörn Blomberg där han meddelade att vi blev tvåa i klassen. Oj! Lite överraskande trots allt. Det gick ju så illa på slutet tyckte jag. Men kanske låg vi ännu bättre till än vad vi anade innan kryssen.

Senare på kvällen dök även de kompletta resultaten upp och där blev det bekräftat att vi faktiskt tog en silverplats efter omöjlige Christer Björk.

Den andra klassen vanns mycket riktigt av X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg och han tog även hem totalsegern i denna sköna tävling. Vi blir fyra totalt, vilket är lite överraskande för mig, men samtidigt lite surt att missa pallen med 31 sekunder.

På Tango seglade dagen till ära, förutom jag, min pappa Jim, Tobias Lindahl och Tim Svensson. Tack för bra arbete!

Askö_220813

2 comments for “Skönt Askö Runt

  1. 14 augusti, 2022 at 07:57

    Riktigt roligt att få vara med, kul att få se samspelet mellan dig (Niklas) och pappa Jim, mkt lärorikt. Tack för en bra dag! Tim

  2. 15 augusti, 2022 at 07:19

    Härligt race förbi Bokösundet!
    Fler tävlingar borde ha den bansträckningen, så vi i publiken kan kolla in fler race per sommar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.