Redo för Askö Runt

I morgon lördag är det dags för Askö Runt, arrangerat av Södertälje BS. Tango har nu på eftermiddagen varit uppe på land för en bottenputs. Ett krävande arbete i värmen, speciellt när ingen högtryckstvätt funkade på klubben.
Botten var grön, men inga snäckor. Det förvånade mig lite då Janne Lindmark hade sin Albin 78 uppe för tvätt i onsdags med massor med snäckor på botten. Och de har samma färgfabrikat, och ligger vid samma brygga som vi. Kan det vara så att det växer mer på svart än vit färg?

tango220812Och så rodret som jag testat den nya färgen Hempaspeed på. Rent och fint. Det lilla smuts som fanns på rodret rann av med vatten. Men….färgen sitter inte kvar. Den flagnar. Kanske har jag gjort nått fel när jag målade i våras.

Klockan 12 i morgon går starten vid Fifång, och jag hoppas att det är betydligt fler på startlinjen än de tio som var anmälda i går morse. Solen skiner ju, 25 grader varmt och måttliga vindar. Vad mer kan man begära?

Det ser ut som att det blir sydliga vindar, tre fyra meter. Låter ju fint. Passar Tango bra. Men, det ser ut som många anmäler sig shorthanded, och då får de längre SRS-tal. Men det är ju knappast nått handikapp att segla SH i tre meters vind. Ska man vara lite ”gnällig” som jag är så står det inget om shorthanded-SRS i inbjudan, vilket det enligt reglerna ska göra om man använder sig av shorthanded-SRS. Så egentligen borde ingen få avdrag för det.

Blir det sydlig vind som prognosen nu säger så blir det medsolsbana. Kryss över Askö-fjärden. Någon form av halvvind söder om Askö, och sedan spinnaker norrut, genom Bokösundet och upp mot Djupgrund, och sedan en fin kryss ner mot Fifång och målet.

Bokösundet kan vara trixigt, och där finns ju ett par vägval att göra. Jag har naturligtvis närstuderat sjökortet över just den delen av banan. Men vägvalsbeslut tar vi strax innan vi kommer dit. Fri vind är ju viktigt.

Med tanke på att jag gissar att det tillkommer en hel del båtar på listan, så tänker jag inte sia så mycket om favoriter.

På Tango seglar i morgon, förutom jag och pappa, också Tobias Lindahl och Tim Svensson. Så det får gärna blåsa lite mer så shorthanded-gubbarna får det jobbigt :-D

Regnställen kan nog lämnas hemma. Men med tanke på värmen kan det nog vara bra med några liter vatten ombord.

För de som är lite nyfikna kan det hända att det blir nån live-rapport via Facebook, eller kanske på Instagram, om jag lär mig hur man gör :-D

3 comments for “Redo för Askö Runt

 1. 13 augusti, 2022 at 07:27

  Flaggan är i topp. Publiken kommer vara redo. Må det bli spinnakervindar förbi Käftudden!
  Hoppas att ni får en bra segling.

 2. 13 augusti, 2022 at 08:06

  Här är de tio båtar som jag vet är anmälda. Gissar att fler kommer till:
  Diva 355 – Åsali III
  Dominant 78 –
  Sirena 38 – Ellida
  Arcona 435 – Carma
  Diva 39 – Bigaraue
  X 35 – Sedna
  Express – Tango
  Albin Alpha –
  Dehler 29 – Gryffindor
  First 31.7 – Scilla

  Carma, Sedna och Gryffindor bör synas på Marinetraffic. Kanske också Tango och jag får Marinetraffics app att funka.

 3. 13 augusti, 2022 at 08:57

  Perfekt. Då håller vi koll. Vi håller kameran laddad för att kunna föreviga dagens tävling :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.