Båtkoll i Trosa hamn 20220619

Sol och svagare vindar idag på söndagmorgonen. Och Ejdern ligger här även idag efter en tur söder ut mot Källvik under lördagen. Gissar att den går vidare mot Södertälje idag.

17 segelbåtar igår var ”rekord” före midsommar. Idag på morgonen räknade jag till 19 båtar med mast. De flesta från igår låg kvar, kanske på grund av vädret.

Många av båtarna verkar ha planer för långsegling, och Göta Kanal. Den där plankan kan tyda på det. Båten på bilden är en Maxi 34, förvillande lik Maxi 33, och det är i princip samma båt. Maxi 34 blev det efter att Nimbus tog över Maxi 1991.

Här har vi en riktig snabbseglare. I alla fall på 80-talet. Banner 41 var en av de häftiga båtarna på den tiden jag seglade Gotland Runt. Då hade den ett LYS-tal på en bit över 1,30. Idag är det dock många båtar som är snabbare. Design Judel/Vrolijk. Drygt 12 meter lång och väger cirka 5,5 ton.

Jämfört med båten ovan sså är den här en meter kortare men väger nästan 2 ton mer. Men den vänder sig knappast till samma typ av seglare. Här är det bekvämlighet före snabb segling som gäller. Bavaria Cruiser 37. Mycket prylar.

Här är en fin båt som man inte ser så ofta. Hansson 31. Design Gösta Edwardsson/Erik Hansson. Hyggligt snabb, även med dagens mått mätt, och ses ofta högt upp i resultatlistorna.

Ytterligare en båt som ser ut att ha långväga planer. Radar, livflotte och ”plankan”. En Linjett 35. Mats Gustavsson, Rosättra Båtvarv norr om Norrtälje.

Comfortina 36 tillverkades från 1985 och skrovet ska till stor del vara samma som Facil 35. Design Rolf Magnusson.

Och så dagens sista båt, en franskbyggd Jeanneau Sun Odyssey 36i från 2009. Design Marc Lombard.

86 segelbåtsmodeller har nu passerat Trosa Gästhamn under maj/juni. Idag syntes en Najad 360 och en Maxi 84 vilket gör att dessa två modeller just nu är den vanligaste med totalt två vardera. Men det lär ändras framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.