Gotland Runt 22 | 2 veckor till start

Om två veckor startar årets Gotland Runt. Ordinarie anmälan är stängd och räknar jag rätt är det nu 216 anmälda till just Gotland Runt, pluss 83 båtar till ORC double handed-VM. Totalt 299. Synd att det inte höll sig över 300.

Classic-båtarna är bara sex anmälda, vilket också flerskrovsbåtarna är. Men de senare är fler än på senare år. Färre är det också i Doublehanded SRS, vilket nog är naturligt eftersom många väljer att segla VM. VM går för övrigt samtidigt och på samma bana, men ingår inte i själva Gotland Runt.

En båt från Trosa Båtklubb deltar på VM, Dehler 34 DD Funny Too med Anders Mathson och Niklas Svensson. Noterbart här är att båten fått nytt segelnummer. En annan Dehler 34 DD lade beslag på det nummer som Funny Too hade, 70. Så nu får Funny Too segla med nummer 701 i stället.

En annan sak som kan vara kul att notera är att vanligaste båttyper på anmälningslistan är X-332, Arcona 340 och 380 vilket är ganska väntat. Men samma antal anmälda, fem, har också Omega 42, vilket kanske är lite överraskande.

Båtarna blir kortare! Ja, jag har sedan 2008 räknat ut medellängden på de anmälda båtarna, och i år är den 11,69 vilket faktiskt är den kortaste längden hittills.

När det närmar sig start kommer jag förstås att plocka upp lite favoriter i respektive klasser. Svårt blir det naturligtvis i VM-klasserna då jag inte har så stor koll på alla utländska båtar som deltar.

1 comment for “Gotland Runt 22 | 2 veckor till start

  1. Fredrik
    19 juni, 2022 at 21:29

    Har du provat att räkna medellängd utan att inkludera VM. Alternativt räkna medellängd för full crew och DH separat. Sen kan det ju även vara så att det är färre riktigt stora som påverkar medellängd men egentligen inte har något att göra med hur stora ”normalbåtarna” är. Finns massor med kul sett att titta närmare på din statistik :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.