Ibland går det sämre

Uppladdningen inför Sörmlandsregattan blev inte den bästa. Jag sov tre timmar på natten till lördagen på grund av mina ångestproblem. Och strax före att vi skulle lämna bryggan kom ett SMS David lämnade återbud på grund av sjukdom. David är bra att ha med ombord med sina 90kg på relingen. Nu blev det inga friskare vindar så det kanske inte påverkade så mycket.

Tango220612

drygt 17 minuter till start…

Väderprognosen talade om ostadigt väder, men inte så dåligt för det. Solsken, men i samband med en kallfrontspassage en del moln och lokalt lite regn. Vinden skulle hålla sig ganska stabilt kring syd. Möjlgen kunde jag se en aning vridande några grader motsols, för att sedan efter fronten vrida mer mot sydväst.

Det blev halvvind i starten, där ingen valde att hissa spinnakern, men vid passering av pricken Knytnäven styrde vi mer norrut mot Pipskär och då blev det i det närmaste läns. De flesta i vår startgrupp valde att hålla sig nära ”mitten” medan vi valde att gå ut på högerkanten och gippa för något mer skärning. I början kändes det inte helt rätt då Albin 78 Susanna som var närmaste båt höll jämna steg med oss. Möjligen hade de just då lite mer vind där de befann sig. Men väl uppe vid Pipskär hade vi rykt ifrån.

Omega 34 Together med Johan Grevald var i täten som sig bör, strax före Wasa 34 Ezmeralda med Jan-Erik Sandh.

Här missbedömde vi lite öns storlek då vi kom från ”fel” håll och tog ner spinnakern aldeles för tidigt. Vi rundade upp runt Pipskär och sedan följde en lång kryssbog med vinden in från styrbord längs den stora ön Grönsö. Vinden bakom ön var riktigt besvärlig. Ganska lätt med många och kortvariga fallbyar som slog ner bakom ön. Dessutom en klaffsig sjö rakt mot. Det var riktigt svårt att segla, och vi lyckades uppenbarligen inte speciellt bra här. Kanske gick vi också lite för nära ön. Dehler 29 Gryffindor fullkomligt blåste om oss här.
Efter att Grönsö passerats stabiliserade vinden sig och vi hade helt klart bättre gång på båten. Vi valde här att hålla oss på högerkanten i förhoppning att ta hem det väntade vindvridet, men det kom inte, ännu.

Korsholmen rundades och vi satte kurs mot pricken Djupgrund. En reach-bog, som kanske inte är Expressens fartbog, men jag tyckte vi höll bra fart mot båtarna framför, Dehler 29 Gryffindor och Linjett 35 Sea U. Men Albin 78 Susanna var fortfarande nära bakom. Med stor genua hade de förmodlegen det lite lättare i den klaffsiga sjön bakom Grönsö.

Vi passerade den gröna pricken Djupgrund, skotade hem och det blev en lång bog med vinden in från styrbord innan ett kort slag upp mot pricken Knytnäven. De snabba tätbåtarna Omega 34 Together och Wasa 34 Ezmeralda tror jag klarade sig från att slå här när den lilla sydvästvridet kom.

Together höll undan för Ezmeralda och de större båtarna i klass 2 och gick i mål som första båt. Vi gick i mål 16 minuter senare vilket var alldeles för sent. Och det kändes som vi var långt ifrån någon topp-placering idag.

Sörmlands22_003

Nöjda segrare i klass 1

Together blev också segrare i klass 1, och så även totalt. Ezmeralda tog andraplatsen före Dehler 29 Gryffindor. De fyra första i klass 1 tog även täten i totalen, men jag vet inte om det var något i vindarna som avgjorde där eller om de helt enkelt var så att dessa båtar helt enkelt seglades bäst idag.

Sörmlands22_002

Niklas och Anders nöjda segrare i klass 2.

I klass 2 blev det väldigt små marginaler där Dehler 34 DD Funny Too med Anders Mathson tog segern, blott fyra sekunder före Arcona 340 Tiki Minos med Johan Karlsson. Sedan var det ytterligare 49 sekunder till X-35 Sedna med Torbjörn Blomberg.

I kön finns två seglare som är värda att nämnas. När deltagandet faller och jag ”klagar” över att ingen ställer upp så seglade Hans-Göran Nyhrén sin 38-fots Sirena, med gennaker nästan single handed. Med sig hade han sitt 14-åriga barnbarn, och strax bakom Nyhrén i resultalistan hamnade en kämpe i form av Nyköpings-seglaren Joakim Lindholm som seglade sin X-332 Sport helt själv, med spinnaker.

Sörmlands22_001

 

Som seglare tackar jag min besättning, pappa och Tobias Lindahl för att ni slet och kämpade in i mål. Och som arrangör tackar jag alla tappra seglare som deltog.
Jag vill också tacka alla som hjälpte till med arrangemanget, och också Trosa Gästhamn/Apelago som tillåter att vi hade vårt tält uppsatt i hamnen där hade vårt After Sail och prisutdelning. Vi fick ju också fria hamnplatser för gästande båtar.

RESULAT >>>

Jan Lindmark blev föresten bästa Trosa-båt och leder därmed KM-serien klart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.