Raymarine 2star 22 | Startgrupp 1

Så är det dags! Med bara ett par dagar kvar till start så har startlistorna kommit upp på arrangörens hemsida och jag ska försöka reda ut vilka som är favoriter och vilka som inte kommer att vinna, enligt mig. Inte helt lätt känner jag. Förra året blev det inte alls som jag trodde och flera favoriter föll ganska långt ner. Delvis på grund av en lång tuff halvvindsbog mot Visby som i vissa fall blev avgörande för hela racet.

Väderprognoserna visar fortfarande på ostadigt väder, vilket dock inte är lika med hård vind och regn. En del regn kan det säkert bli, men vindarna verkar mest bli svaga till måttliga. Och vindriktningen varierar från prognos till prognos. På söndag verkar det röra sig om nordliga vindar i alla fall. Men det ser knepigt ut. Vinden avtar under dagen och ser ganska snurrig ut på flera kartor jag har koll på. Och senare mot kvällen sydliga vindar.
På måndagen ser det ut att bli riktigt svaga vindar, två tre meter bara, och de flesta prognoser visar nordvind, men någon karta visar sydvind. Små skillnader i lågtryckens placering avgör vilken vindriktning det blir.
Det kan bli en sen kväll i Oskarshamn.
På tisdagen verkar nordvinden bestå, till att börja med i alla fall. Men om det kändes osäkert de tidigare dagarna så är det så klart mer osäkert här. Men svaga vindar verkar det bli, runt fyra meter. Temperatur runt 10 grader, dag som natt, och det finns risk för regn, men inga stora mängder verkar det som.

R2s22_grupp1

Första startgrupp bör starta klockan åtta på söndag morgon, och gruppen innehåller just nu 16 båtar. Ett startfält som ser riktigt knepigt ut vad gäller att ranka. Men, jag måste ju…
På bilden ovan har jag markerat grönt på de som jag ser som vinnarkandidater. Gula är de som jagar pallen, och de röda är då de som jag anser inte har med pallen att göra.
Med svaga och växlande vindar, och lite osäkra prognoser är detta svårt. Men ofta är det ändå samma båtar som till slut vinner, även om en och annan favorit faller bort ibland.

Piano och Funny hamnade båda utanför pallen förra året, men det tillhör ovanligheterna. Båda har vunnit mer än de varut utanför pallen. Lady X och Pogong har väl ungefär samma statistik med väldigt få resultat utanför pallen. Men jag tror kanske att de lätta vindarna kan vara ett litet hinder för Pogong som jag anar vill ha öppet och friskt.

Bakom finns en hel radda med gulmarkerade båtar. Och här är det svårt… Atao! var fyra förra året, men ligger bara nia på min ranking. På Atao! saknades det för ett par dagar sedan en ”gast”, och jag vet inte om det löst sig. Atao! är dock på väg till Oxelösund ser jag på AIS:en.

Dehler 33 Salt och Elan 340 Matilda är två nya bekantskaper på listan. Jag har lite dålig koll på dessa. Edvardsson/Bjellkvist tror jag inte deltagit förr, men jag har sett resultat på andra tävlingar som ändå tyder på att de ska kunna vara med högt upp, och båten är ju en fin allround-seglare som borde gå bra i de vindar som spås.

Kaljo/Svanström på Elan 340 Matilda är rutinerade seglare och har båda tidigare seglat med IMX 40 FoXy Lady.

Längre ner på listan finns en X-332, Xcalibur med Magnus Eriksson och Jonny Larsson. Jag har dålig koll här. Nån som känner till dem? X-322 är ju en båt som brukar placera sig, så kanske har jag lagt dem lite långt ner i rankingen. Men jag har inte funnit några resultat att räkna med. Nån text där jag läst att Eriksson seglat Smaragd tidigare, vilket ju inte säger så mycket.

Seascape 27 Josephine har jag heller ingen koll på, och jag tror dessutom att båttypen inte trivs så bra i det väntade vädret.

Någon som har några andra tips? Kommentera gärna.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Raymarine 2star 22 | Startgrupp 1

 1. Bengt Österman
  27 maj, 2022 at 11:10

  Alltid lika kul att läsa dina spekulationer angående favoritskapet i 2Star.

 2. Peter Ask
  27 maj, 2022 at 11:14

  Grupp1. Piano, Pogong och Atao i nämn ordning
  Grupp 2 Funny Too, Evelina och Angeroma
  Grupp 3 Tiko Minos, Embla och Groovie
  Grupp 4 C.A.G Valentina och Mapani
  Grupp 5 Lady Killer (vinner även totalt), Kharat och Jolene

  Det ser ut som spinnakerbåtar med stora spinnackrar och lätta skrov kommer gynnas, varför min tro att Embla 7 ton med assymetriska segel äntligen ska nå pallen känns som en riktig outsider, men vi har en stor A2 och en Code 0 som om det skule bli en code 0 bog så utöver Lady Killer och ett antal andra code båtar så kommer vi komma hyffsat högt. Av mina 15 gissade pallplatser så blir det minst 10 rätt, hur många får du? Bästa hälsningar Peter på Embla, ofta först på anmälningslistan, alltid något :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.