Vårrustningen påbörjad

tango220319Äntligen är det vår. Ja, det är det ju när jag börjat med båten på riktigt. Idag blev det några timmars jobb, bland annat med att slipa rodret fritt från gammal lös bottenfärg. Jag har åter en plan att testa en ny ”giftfri” bottenfärg. Tredje gången gillt kanske… De tidigare försöken har varit totalt misslyckade.

Nu är det en helt ny färg från Hempels som jag ska prova. Men jag vågar inte måla hela botten, utan det blir som tidigare ett test på rodret. Färgen är Hempels nya Hempaspeed TF, som är en hård tunnskiktsfärg. Och denna färg är hård på riktigt i motsats till många andra så kallade hårda färger. Jag har själv pratat med Hempels och hört mig för en del och den ska bli hård som en lackfärg. Och bara det gör ju att den är lättare att hålla ren än andra färger jag testat. Hard Racing som finns på botten nu är också en ”hård” färg, men i vattnet blir den porös som krita, och vid tvätt blir den då också ojämn.

Tanken är då att eftersom det blir ny färg på rodret ska jag göra ett gott underarbete med att slipa bort en del av all gammal färg och spackla igen större ojämnheter. Sen är jag ju inte skitnoga. Kunde vi vinna i höstas med den botten vi har, och skitig dessutom så finns det ju viktigare saker än att ha en perfekt bottenfinnish.

Pappa har redan varit i farten ett bra tag, på insidan dock. En del av inredningen får sig en översyn. Vissa delar är ju halvruttna och pentrymodulen höll knappt ihop. Det blir en del nya delar och lite modernare utseende i form av vita inredningsdetaljer.

17 april är första sjösättning. Då är min tanke att vi ska i. Men blir det inte så är det ingen större fara. Första onsdagsseglingen är 18 maj. Men det är skönt att vara i, och en speciell upplevelse att vara ute i skärgården tidigt på våren, innan alla andra vaknar.

8 comments for “Vårrustningen påbörjad

 1. Martin
  2 april, 2022 at 08:27

  Låter intressant! Vill gärna höra hur färgen funkar. Säljande namn iaf:)

  Det växer ju på skrov även i Mälaren o det sitter rätt hårt, svårt att få bort.

  • 2 april, 2022 at 08:56

   Kommer naturligtvis att komma med en rapport hur den funkar. Även om botten blir skitig så borde den vara lättare att hålla ren om färgen är riktigt hård.

 2. Jörgen Bengtsson
  10 april, 2022 at 14:31

  Hej på dig! Intressant att du också testar på denna färg. Vi är ett gäng båtar nere i region Skåne som nu under sommaren kommer att testa olika varianter av giftfria produkter i ett försök att kunna undvika ökat arbete. (i takt med att olika tillsatser försvinner från de traditionella färgerna). Vi har också sökt oss ut i Europa för att titta på alternativa lösningar. Under hösten 2022 kommer vi att presentera en viss sammanfattning av våra tester där bla Hempaspeeden finns med. Lycka till med ditt ”test”!

  • Carl Zeidlitz
   7 juni, 2022 at 16:55

   Hej Jörgen och Marin,

   Hör gärna av er med hur era tester av olika bottenfärger/metoder fungerar. Är intresserad både privat och å yrkets vägnar, då vi i Svenska Båtunionen driver sajten båtmiljö.se med tips för båtägare om minskad påverkan. Testar själv Hempaspeed TF nu sommarn 2022 på en 5 m planande motorbåt. OBS enl åf jag talade med lämpar den sig inte för maskinell borsttvätt. Ni når mig på carl@batunionen.se .

 3. 8 juni, 2022 at 08:20

  En liten säsongsuppdatering från mig då: Jag målade ju rodret enigt alla konstens regler. Och så här långt är jag nöjd. Det är mycket lätt att hålla rent. Jag borstar nån gång i veckan med en borste och ”smutsen” faller av lätt.
  Men även färgen har lossnat på sina ställen, inklusive grundfärgen.

 4. Martin
  30 oktober, 2022 at 06:48

  Hej! Hur har det gått med Hempaspeed? Någon båt i vår klubb målade med den färgen, men den ser ut att ha flagnat bort en del nu efter upptagning. Det är ju inte så roligt att behöva måla varje år? Ett alternativ kan ju vara att ta dykcertifikat och tvätta själv typ varannan vecka… Mvh Martin

 5. Johan Wahlsten
  27 maj, 2023 at 07:43

  Hej. Hur gick det med Hempaspeeden? Blir det Hempaspeed i år igen? Mvh Johan.

  • 27 maj, 2023 at 08:09

   Hej Johan! Hempaspeeden som jag målade förra året på rodret var både positiv och negativ. Den var otroligt lätt att hålla ren. Men började flaga längsvattenlinjen tidigt. Under vintern på land lossnade allt. Bara att plocka av som foliebitar typ. Det kanske kan bero på att det är vatten i mitt roder. Det är också anledningen till att det inte blev nån färg på rodret alls i år. Så fort solen kom fram började det bubbla ut vatten ur laminatet. Då går det ju inte att måla. Men, grundfärgen är också ganska lätt att hålla ren. Så än så länge är rodret rent efter en borstning i veckan sedan sjösättning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.