Båtkoll 2021 | De minsta båtarna

När jag pratar med folk om båtar i hamnen får jag ofta höra att det är så stora båtar. Trosa hamn är dock förhållandevis grund och jag tror att den genomsnittliga storleken på båtarna här är mindre än i andra hamnar.

Här tänkte jag i alla fall presentera årets 10 kortaste båtar, alla under sju meter från för till akter.
Allt är relativt, Stortriss är inte en stor båt om man jämför med det mesta annat som finns i en gästhamn. Men jämfört med andra triss-modeller är den stor. Stortrissen är bara 5,25 meter på längden. Men det räcker för att segla på semester och även få med sig en cykel…
Den här båten har jag svårt att se vad det är, och då naturligtvis även bestämma den exakta längden. Men det är liten, kanske i storlek med Stortrissen.
Den här båten känns jämfört med de två tidigare gigantiskt stor. Men den landar på 6,0 meter, och modellen är Sunwind 20. Sunwind 20 är designad av Tord Sundén 1970 och byggdes först under namnet Saga Wind i Norge. Båten på bilden är en Sunwind 20 mk II och skiljer sig mot mk I genom överbyggnaden som här är mer lik en Maxi.

Denna lilla båt är designad Olle Enderlein och är en Marieholm S20. Även den 6,0 meter lång.
Den här lite udda båten är betydligt modernare än de ovan. Haber 620, en polsk båt från 2016.
Den här ser ju mycket större ut, men den är bara 21 fot, 6,34 meter. Elan 210, design Rob Humphreys.
Den här båten är för mig okänd och därmed lite svår att uppskatta längden. Men jag tror inte den är längre än sju meter, trots att de fått in en liten akterruff i båten. Tysk flagga på aktern.
Mini 650 är en tävlingsbåt byggd för Mini Transat över Atlanten. Men det går uppenbarligen att semestersegla även i en sådan.
En gammal sliten Maxi 68 designad av Pelle Pettersson 1975. En ganska vanlig båt, men trots det syntes bara en till i hamnen under sommaren.

Det här är väl kanske mer motorbåt än segelbåt, men den har mast och segel och platsar då i min statistik. Båten är en Monark 690. Redan 1967 ritades denna av Bror Svenungsson.

Alla bilder ska vara klickbara, och jag hoppas att alla bilder syns också. Så var ju inte fallet i det förra inlägget.

1 comment for “Båtkoll 2021 | De minsta båtarna

  1. Erik Barkefors
    8 november, 2021 at 15:32

    Den första lilla okända tror jag är en Crescent 50S,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.