Båtkoll i Trosa hamn 20210726

Måndag morgon och dagens promenad blev ännu tidigare än vanligt. Hade svårt att sova, så då kunde jag ju lika gärna ta min runda, innan folk vaknar och står i vägen ;-) Men… Segelbåten till höger i bild, med snurran på aktern. Det är en Aphrodite 25, och det blev ingen bättre bild än så. För på bryggan framför den båten låg en kvinna och gjorde gymnastiska övningar, så då tyckte jag att jag inte kunde stå där med min kamera… Aphrodite 25 kom redan 1976, ritad av Carl Beyer. En förhållandevis snabb båt på den tiden antar jag. Den väger bara 1,8 ton enligt faktan, och det är ju som en Express, som ju är ungefär lika stor.

I inre hamnen låg denna lilla Winga-båt, en Winga 750. Rolf Eliasson 1981. Hade det inte stått 750 på bomkapellet hade jag noterat den som en Winga 78. De är väldigt lika. Tror den enklaste skillnaden är att 750 har en två delad vindruta och 78 har en tredelad.

RJ 85 är en båt vi kappseglare känner till. Alla, utom RJ 85-ägarna själva tyckte ju att denna båt hade för lågt LYS-tal en gång i tiden. Det var flera av dessa som ofta huserade högt upp i listorna. I dag är de sällsynta på kappseglingarna. Kvalitet och finish skiljer sig mycket åt. De flesta var väl självbyggen. RJ står för Rolf Jacobsson.

Nånstans där under finns en Comfort 30.

En gammal Maxi, och det är inte en Maxi 95, utan en Maxi 87. Trots att det såldes 450 båtar var det långt färre än anda Maxi-båtar på 70-talet.

Har man många gummi-båtar måste man ju ha en stor båt ;-) Den här 14 meter långa båten är en Bavaria 44 från 2002.

I går just här en Arcona 430. Det var nära att jag bara knäppte min bild och gick vidare. Men jag upptäckte att det var en lite mindre Arcona än i går. Nu är det en Arcona 380.

Den här lilla Nauticaten är inte så liten som den ser ut. Det är motorbåtarna bakom som är stora. Det är en Nauticat 44, och motorbåtarna bakom är 75-80 fot…

Det var årets 44:e båtkoll. 370 olika modeller och 1077 båtar totalt. Vanligast är Scanmar 33 med 14 båtar före Maxi 999 med 9 följd av bland annat Comfort 32 och Linjett 32 med 8 båtar. Men det blir minst 20 rundor till då jag har semester ytterligare 3 veckor, sedan får vi se hur länge jag orkar gå när arbetet är tillbaka. Det finns ju annat att göra än att räkna båtar. Nu ska jag måla lite :-)


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.