Båtkoll i Trosa hamn 20210727

Det händer att jag går in på Marinetraffic.com för att spana på båtar som ligger i hamnen, eller är på väg dit. I går fick jag syn på en skapligt stor båt, som knappast hade kunnat ta sig in i Trosa. Den har nämligen ett djupgående på 2,90m! En Oyster 72, Luskentyre. Den gick genom skärgården, igenom Bokösundet och vidare till en vik vid Lisö söder om Tottnäsbron. Den hade varit kul att få på bild :-) 
Det här ser ju lite märkligt ut… Troligen lite för grundt, och jag antar då att det låg båtar på platsen framför och längst ut. Och det är ju lite lågvatten nu också. Men jag tycker att det borde vara lite mera djup i Trosa hamn. Många större och moderna segelbåtar har ju rätt djup köl. Ja, om ni inte redan listat ut vad det är för båt på bilden så är det årets första Arcona 400. Då kan det tänkas att den går 2,40 djupt…

Vad är då detta? Plast är det i alla fall, och gammalt, och väldigt liten. Mindre än 20 fot gissar jag.

Den här låg i hamnen även förra året minns jag. En Olympic Sea 42. I grunden är det en Jeanneau Sun Legend men som tillverkades på licens i Grekland. Antagligen en vanlig charterbåt där nere. Doug Peterson står för övrigt för design.

 

Den här hade jag inte fixat om inte modellnamnet stod i fören. Solina 27. Jag tror det är en polsk-byggd båt. Såg för övrigt en i Nynäshamn för ett tag sedan.

 

En Maxi 34, som ju egentligen är en Maxi 33 som är samma skrov som Maxi 999….Ungefär som Bavaria säljer sina båtar. Man tager vad man haver och byter fönster så har man en helt ny båt…

Och den här va jag ju tvungen att ta med på bild. En Omega 28. Fick ett meddelande för några dagar sedan att en Omega 28 är på väg från Torshälla ut mot Trosa, och jag gissar att det är just denna båt. :-) Peter Ståhle ritade denna 1976, med lite inspiration från Accent.

Ytterligare en Maxi-variant, här i form av Mixer. Och just den här är Mon Amie som vi seglat mot några gånger på Gotland Runt på den tiden det begav sig. 1981 ritade Pelle P denna.

Det är skönt när det står på båten med stora bokstäver vad det är för något. Mascot 35 DS, en dansk modell

Dufour 38 Classic, från 1998. Design Yann Chabaud / Olivier Poncin, vilket inte är några kända namn för mig.

Det var många udda båtar idag. Det var faktiskt hela 16 båtmodeller som jag inte sett tidigare i hamnen i år, och vissa helt okända, som den här lilla tyska båten. Bakom den aktre fendern kan man urskilja Biga 262. Det verkar vara en trailerbar båt byggd i mitten på 90-talet.

I morgon onsdag är det risk att det regnar…då blir det paraply i ena handen och kameran i den andra.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20210727

 1. Johan C
  27 juli, 2021 at 17:00

  Hej, det är INTE rätt Omega. Den du letar efter har inae blåa stripes på överbyggnad/fribord. Annan färg på rullgenuan, inget peke, inga ribbor i
  förpiksluckan och inget sittbrunnskapell. Rätt typ av solpanel dock. ;)

 2. Fällman Patrick
  28 juli, 2021 at 07:22

  Arconan sticker 2,10 m. Den kom inte in längre än som den stod. Pratade med dem i samband med att vi försökte lokalisera ett drivmedelsutsläpp tillsammans med Räddningstjänsten.

 3. SWE42 Calluna
  28 juli, 2021 at 08:52

  Jag kan verkligen hålla med om att det vore engros idé att muddra i hamnen så att fler kan få möjlighet att njuta av härliga Trosa. Vi sticker 2.15 och fick trycka oss in i hamnen för två veckor sedan. Vi låg då nästan längst ut på en av bojarna. Förtamparna låg slacka under hela vår vistelse. Vår båtgranne, en SO39:a, fick problem då de skulle gå ut…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.