Båtkoll i Trosa hamn 20210725

Måttliga 21 grader när jag gick in runda tidigt i morse, men luften var inte skön. Och nu efter lunch är det över 30 grader på min kalibrerade termometer i skuggan. I hamnen var det som synes ganska fullt. Det fanns plats för några båtar längst ut, och jag såg någon tom boj längst in i hamnen. Kanske var det någon morronpigg seglare som gett sig av tidigt. 47 är dagens siffra, antal segelbåtar alltså.

Temat idag är dubbletter…Och här är den första…Jag är inte helt säker. Blev lite stressad av att det var folk på bryggan. Och jag gillar inte folk ;-) Jag är osäker, men det kan vara en SweLine 36. Det är mycket prylar i vägen. Jag har ju även en bild på aktern, bilden ovan, där det är båten med jolle i dävertar. Typisk SweLine-akter, men den ser låg ut. Kanske beror det på att den är nerlastad.

Och jag lägger väl in bilden på den andra, som jag tror är det samma. Det vill säga en SweLine 36. Bad-handukar och paddel-brädor i vägen här också. Kan inte folk lämna sånt hemma? ;-) Även här har jag en bild på aktern, och det är precis likt den andra, så jag är nästan säker på att de båda är SweLine 36. Och det är ju lite lustigt att det ligger två så ovanliga båtar vid samma brygga. Det byggdes väl inte så många av den typen. 1989 presenterades den väl. I vilket fall så seglade SWE 1 Apparaten Gotland Runt första gången då.

Här har vi nästa par, men jag nöjer mig med en bild. Även här är det en båttyp som inte varit i hamnen tidigare, Hanse 315. Det är den modellen som kom 2006. Det finns en ny modell med samma beteckning som kom 2016. Båda designade av Judel/Vrolijk.

Och så ett tredje par. Inte heller det är en speciellt vanlig båttyp. Jag blev lite förvillad först, på grund av fönstren som är lite större än vanligt. Forgus 31 brukar ju ha väldigt små gluggar till rutor.

En Beneteau, vilket man ser på sjöhästen-loggan i fören. En 80-talare, och det är en First 345, från 1985. På den tiden var det Jean Barret som var designer för alla First-båtar. Gissningsvis är det nån 3/4-tonnare som är grunden till denna båt.

Här har vi ett svenskt bygge i from av Arcona 430. Lite svårt att se från fören, men det bör vara en 430. 400 har inte två luckor framför masten.

Sedan har vi en lite mindre båt, en dagseglare nästan, men det går ju att bo även i en sådan. Det är en Campus 7.4. Design Bernt Lindquist 2012.

Den här hade jag nog inte fixat, om modell-namnet inte stått i fören. Tailwind 33. Den är sig inte riktigt lik. Antar att de har bytt rutor och lackat om den, för den är väldigt vit i skrovet. Aktern på en Tailwind kan man dock känna igen genom att den är väldigt kantig. Björn Lindell är konstruktören bakom Tailwind-båtarna.

 

Dagen till ära…jag, det är i dag exakt 30 år sedan vi, jag och pappa med besättning tog totalsegern i Öland Runt. Jag tror Baltic 37 Delight III var tvåa och Stratus Young Lady var trea. I hamnen idag, och i går, låg just en vit Baltic 37 och Stratusen Young Lady!

4 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20210725

 1. Johan
  25 juli, 2021 at 16:20

  Du får ha ögonen öppna. En Omega 28 lämnade Torshälla vid lunchtid idag och vad jag förstår hade de tänkt sig att segla ned mot Trosa. De lär att göra i alla fall 2 dagar ned om de hinner så långt ned.

  • 25 juli, 2021 at 17:47

   :-D Omega 28 har jag inte sett nån i hamnen i år, ännu. Den är välkommen :-)

 2. Bengt Österman
  25 juli, 2021 at 17:27

  Gillar din kommentar gällande badhanddukar och supbrädor.

 3. 25 juli, 2021 at 19:22

  Förstår din stress när det är för mkt folk och man ska tänka samtidigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.