Inför Sörmlandsregattan 2021

I morgon lördag är det så äntligen dags för årets första riktiga kappsegling för våran del. Sörmlandsregattan. Tango har ju fått känna på segling tidigare i år, men då under mer träningslika former.

På startlistan finns just nu 12 båtar. Dåligt, eller bra, beror på hur man ser det. Det borde kunna vara betydligt högre. Det finns många seglare i Trosa och dess närhet, men det är vansinnigt svårt att locka ut dessa på race.
I onsdags var det sju anmälda och jag knappade ihop ett inlägg här på hemsidan och det funkade tydligen, lite i alla fall. Det positiva är att jag ser en ny båt på listan, och ett par från Oxelösund vilket inte tillhör vanligheterna.

Saknas gör bland annat X-35 Sedna, Athena 34 Vivett, Rival 22 Chivas, Dehler 34 DD Funny Too, Facil 35 Hambo, med flera. Noterbart är att det var fler båtar från området på Raymarine2star än vad det är på vår egen lokala tävling. Jag har naturligtvis förståelse för att man vill köra de stora racen, men det är inte bra om det blir på bekostnad av de lokala tävlingarna. För utan lokala tävlingar blir det inga nya seglare.

12 båtar, 14 Nm genom skärgården och en pokal som jag bara fått låna i egenskap av arrangör. Självklart vill vi ha den svarta metall-skapelsen med oss hem.
På Tango seglar i morgon naturligtvis pappa och jag. Sedan har vi valt att ta med en rookie i båten, en kvinnlig sådan. Ja, seglat har hon, och kappseglat också, men aldrig ombord på Tango. Malin Karlsson. Det behövs fler tjejer/kvinnor på tävlingsbanan bland alla gubbar, och det känns som det är sämre med det på den här delen av kusten. På racen i Stocksholmsområdet är det betydligt fler tjejer på båtarna. Tobias Lindahl som fick äran att segla på Tango en onsdag för några veckor sedan har jag förpassat till startbåten. Det är ju också ett problem att få ihop folk som vill/kan hjälpa till att sköta arrangemanget. Förhoppningvis får Tobias medhjälpare lite blodad tand så de kan sköta starterna själva sedan, så kanske Tobias får komma tillbaka på Tango ;-)

Lördagens race då? Ja, det finns ju fler än vi som vill ta hem det specialtillverkade vandringspriset. Arcona 340 Tiki Minos med Johan Karlsson lär vara en het kandidat. Tiki Minos går bra i alla väder och vindar och de är regerande mästare.
Dehler 29 Funny med Christer Björk brukar vara en av favoriterna, men kanske inte nu. Christer kör nämligen singlehanded, utan spinnaker. Riktigt kul dock att han kommer till start och inte tar det bekväma beslutet att vastå bara för att besättning saknas. Med lite flyt med vindarna är han inte alls ofarlig.
Från Oxelösund kommer den sköna Cassandra, en A22 seglad av Rickard Jacobsson. Även de har spikat denna tävling tidigare. Jag tror de hoppas på lite friska vindar.
Den lilla Albin 78an Susanna med Jan Lindmark och Hasse Lundén ska vi inte heller glömma. De tillhör absolut kandidaterna som kan ta hem racet. Men de har blandat och gett en del de senaste åren.
Kul också att en Bavaria har hittat ut på startlistan. Jag hör lite för ofta från båtägare på klubben: ”min båt går inte att kappsegla med”. Mitt svar är att alla båtar går att kappsegla med! Har inte Micke Collberg vunnit Tjörn Runt i en Bavaria?

Det blir regn i natt, och förhoppningsvis har det dragit bort inför starten. Ett par kallfronter ska passera i helgen. Kallfronter kan vara lite otrevliga då det kan vara lite intensivare än en varmfront. Men oftast betydligt kortare period med regn och blåst.
Det ser ut att bli runt 5 m/s från Väst vid start. Spinnakerbog hela vägen mot Pipskär misstänker jag. Sen kan vinden vrida mer mot nordväst och öka en aning, eller vrida mot sydväst och avta en aning…det skiljer en del mellan olika prognosfiler. Jag ser ju gärna en avtagande vind. Jag har ingen brådska hem ;-)

Det går för övrigt fortfarande att anmäla sig om man vill, fram till 08:00 på lördag morgon. Kanske är det nån som ändrat sig i sista stund och hellre seglar än står på nått trist studentfirande och sörplar rosé ;-)

Sörmlandsregattan >>>

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.