Vi vann inte i år heller….

Sörmlandsregattan är avklarad i år, och vi tog inte hem segern i år heller. På resultatlistan var vi inte ens nära. Känslomässigt gick det bättre än siffrorna i listan.

12 anmälda blev tio till start sedan en valde att vara hemma hos sin gravida fru och en fått migränanfall på morgonen. 10 båtar är egentligen rätt dåligt. Men som arrangör gläds jag åt att några ställer upp trots att de inte har en enda gast. Det var två som seglade solo idag. Nu var det kanske ganska okej soloförhållanden utan massor med manövrar och med ganska långa bogar.

På banan var också en helt ny deltagare. I alla fall har inte jag sett till denne Venne Rind med en Bavaria 34 tidigare. Kul! Och speciellt kul tycker jag det var att de hängde med så bra större delen av racet. Det går att kappsegla med vad som helst, till exempel en Bavaria 34 med rullstor och liten gennaker. De blev visserligen sist till slut, men jag hoppas vi ser dem fler gånger på banan.

När starten gick klockan elva blåste det på rätt friskt från väst. Det blev läns ut i skärgården och vi tvekade lite med spinnakerhissningen. Men när den väl kom upp fick vi god fart. Tyvärr var vi snart ikapp ett gäng ”långsammare” båtar som vi blev lite störda av. Det fanns vid det tillfället inget alternativ till vägval heller, så det var bara att köra.

Upp mot Pipskär i Södertäljeleden blev det för brant för att föra spinnakern tyvärr. De två gennakerbåtarna kunde dock köra vidare med fulla ställ, även en bra bit efter Pipskär. Jag tror också vi lyckades hitta ett vindhåll bakom Hasselö, för vi tappade en del på båtarna framför, och NF:en med Joakim Lindholm kom plötsligt ikapp.

Vi rundade Pipskär och styrde söderut. Bidevind med typ TWA 65 grader. Här hade det suttit fint med ett större försegel. Här var Arcona 340 Tiki Minos långt före liksom Sirena 38 Ellida. Att Tiki Minos låg långt fram var inte så oväntat, men Ellida hade gått oväntat bra, kanske mycket tack vare gennakern som de kunde föra stora delar av banan fram till nu.

Noterbart är att Bavaria 34:an fortfarande var före oss på banan. Stundtals gick de riktigt bra.

Vi rundade nere vid Korsholmen där det sedan blev kryss mot mål. Upp mot Djupgrunds-pricken gick vi riktigt bra och jag tyckte vi tog in på Dehler-båtarna, även Funny och Linjett 35 Sea U. Vi gick ifrån NFen och Bavarian som nu hade svårare att hänga med när det blev riktig kryss.

Vindarna var dock luriga. Ordentliga vrid och framför allt en väldig variation i vindstyrka. Var det mellan 2 och åtta eller? Att ligga och guppa med två meters vind medan båten där borta hade åtta var frustrerande. Men ibland var det ju tvärtom också…

Annars var det en skön kryss där vi fick jobba hela tiden med att ändra trim och vara vakna på vinden.

Vi passerade Knytnäven och slog upp mot Doftskär och jag tyckte vi tappat lite mycket igen på båtarna framför. Ett par slag senare, närmare Naggen kom ett ordentligt vrid, och vi låg rätt, just då i alla fall.

Arconan var i mål och snart även Sirenan. Det kändes som att vinden avtog lite på slutet av racet.

Vi gick i mål 13:44:34 vilket bara räckte till nionde plats. Vi slog bara Bavarian. Men det var vansinnigt tätt framåt. Bara drygt fyra minuter till tredjeplatsen…

Vann gjorde Arcona 340 Tiki Minos, trots trasslet i starten. Tvåa blev solo-seglaren Christer Björk med sin Dehler 29 Funny och en annan Dehler 29 blev trea, Gryffindor med Anders Karlsson.

Men om vi bortser från siffrorna så tycker jag vi seglade skapligt. Vi strulade lite i starten. Kanske var vi lite otaktiska när vi kom i kapp gänget framför och inte hade något vägval. Och säkert missade vi nått vindvrid och vindbyar. Det var få vägval, vilket sällan gynnar oss. Det var mest ”följa john”…

Att segla på tre är dock lite osmart egentligen. Om vi varit fyra hade vi haft mer vikt på releingen och två händer till i nån situation. Eller så ska man ju köra på två så att man får avdrag på SRS. När det blåste på, mellan vindhålen, hade jag gärna haft 90 kilo till på relingen.

På Tango seglade idag jag, pappa Jim och rookien Malin Karlsson. Rookie? Ja, seglat har ju gjort mycket, men inte på Tango tidigare.

På onsdag är det onsdagssegling, och då blir det revansch.

RESULTAT >>>

segling_210612

En Bavaria 34, en Linjett 35 och en A22. Foto: Tobias Lindahl

 

tango_210612

Tango. Foto: Tobias Lindahl

 

segling_210612_2

På väg mot Pipskär. Dehler 29 Funny närmast. Foto: Niklas Q

 

 

tango_210612_02

Malin har stenkoll på spinnakern. Foto: Niklas Q

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.