Båtkoll i Trosa hamn 20200722

Åter en skön dag. Solen skiner, bra vind. Vad mer kan man begära? Hamnen är även idag ganska full av båtar, men inte som igår. Idag räknade jag till 48 farkoster med mast. Även idag låg det en Albin Alpha i hamnen, och den vanligaste båttypen, Novam plussade på ytterligare en i statistiken.

Hanse och Bavaria. Bavariorna är helt klart vanligast. Det finns hur många modeller som helst, och utseendet skiljer ibland även mellan årsmodellerna. Ytterst här är en Bavaria 37 från nån gång i mitten på 90-talet. Det stog Bavaria 37 på den, så den här gången är jag säker ;-) Även Hansen hade modellbeteckningen klistrad på skrovsidan, en Hanse 342.

Maxi 909. Presenterades 1986, nått år efter att pappa köpt Albin Alpha. Vi hade många duster med en 909 som fanns på klubben. Eller duster föresten…vi var väl alltid före. Om det beror på seglarna eller båten låter jag vara osagt.

En gammal Passad. Erik Liedstrand ritade båten i mitten på 70-talet. Den är ju inte helt olik Rival 22, som Erik ritade några år tidigare. Enligt Sailguide har det tillverkats 94 Passader. Fem av dessa har legat i Trosa Gästhamn under sommaren.

Ytterligare en båt av den långsmala typen, en RJ 85. Rolf Jacobsson ritade denna 1969. En båt som varit skapligt framgångsrik på kappseglingsbanorna. Det finns flera RJ-modeller, men de är inte alls lika denna. RJ 91 är mer av en udda havskryssare med fällköl och RJ 140 är mer av typen långfärdsbåt, även om den är förhållandevis smal den också.

En Peter Norlin-design i form av Sweden Yachts 38, från 1983. Ligger långt in i hamnen, men det kan vara så att det sitter en grund vingköl på denna båt.

Och vad är detta? Gissar att det är någon form av hembygge. En trimaran med skroven ganska tätt. Ser lite skum ut. Talofa heter den. Uppdaterad: Fick ett tips på FB att detta skulle kunna vara en Triune 30. Kanske det…

I inre hamnen hittade jag denna danskbyggda båt. En Nordship 28. Seglar gissningsvis rätt skapligt då det är Elvström/Kjaerulf som står för designen.

Vad får vi se för båtar i morgon då? Av de 886 båtar jag räknat till sedan midsommar har jag ännu inte sett nån Express. Ingen Arcona 340, ingen Dehler 34 DD, till exempel… Däremot runt 100 bavaria-båtar…


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20200722

 1. Joakim Lindholm
  22 juli, 2020 at 13:34

  Tror att trimaranen kan vara en Cross (36?). Troligen byggt i plywood/GRP.
  Hade själv en Cross 24 i ett antal år som såg ut som en liten enmastad kopia av den här (innan jag helt byggde om den).
  Crossbåtar började byggas i slutet på 60 talet och fanns i många olika storlekar.
  Konstruktör Norman Cross från Kanada.

 2. Kent Lagergren
  24 juli, 2020 at 10:49

  Sweden yachten är min och har wingköl den går ca1.80

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.