Båtkoll i Trosa hamn 20200721

En körig dag idag. Förutom dagens båtpromenad blev det även ett snack med en seglare i hamnen, och en tripp till Örebro. Och nu nyss hemkommen blir det datorn direkt för att skriva detta inlägg. Med runt 600 läsare som vill ha koll på hamnens båtmodeller gäller det att jobba på. Idag var det trångt! 53 segelbåtar och minst lika många motorbåtar. En hel del nya modeller, och som jag nämt tidigare, vissa båtar kommer i flock…

I går nämnde jag ju 3n Linjett 35 med namnet Tango. Naturligtvis hamnade den på bild. Idag fick jag även äran att träffa ägaren ombord på Tango, Linjetten alltså. Fin båt, en av se senare 35:orna med bland annat dubbelspridar-rigg. Han berättade även att han fått höra om min blogg ute på Fifång, så nu är han en fast följare som kollar inläggen varje dag. Noterbart är att jag sett ytterligare en Tango i närheten under detta dygn, en Ballad som ankrade upp i närheten av Arkholmen.

Så till dagens båtar. Den här holländaren deltog på Watski2star för många år sedan, och dekalen sitter kvar i fören. Båten är en First 35, en 80-tals-båt designad Jean Berret, som ju ritade de flesta First-båtar på den tiden.

En Scanmar…vid första anblick tyckte jag det var en 33:a och jag knäppte bara en bild på fören för att hålla räkningen. På vägen tillbaka på bryggan ser jag att det är en Scanmar 31. Rolf Magnusson, 1983.

Den här var jag bara tvungen att ta med. En blå Linjett 33. ”Blåa båtar seglar snabbare” har jag för mig en segelmakare skrev i sin reklam en gång i tiden…

Årets första Wasa 55, och apropå båtar i flock så låg det faktiskt en till 55:a i hamnen. Leif Ängemark 1977, och den är troligen byggd i Södertälje. När jag skulle Googla på Wasa 55 för att vara helt säker på denna så var det faktiskt just denna båt jag fick upp på en av de första bilderna. Bakom ligger en annan långsmal båt, Lady Helmsman, som den ska se ut, med de klassiska röda linjerna.

Och här…är det inte en X-95. I den här vinkeln är det ju lite svårt att se om det är en 95:a eller 102:a, men jag är ganska säker på att det är en 95:a. Just en sådan, med blå dekor seglade vi mellan åren 1990 till 1995, med varierande framgång. En riktigt kul båt, men med sina svagheter som är ganska typiska gamla IOR-båtar. Den går fantastiskt bra på kryss och läns, även i hårdare vind.

Här är en Olle Enderlein-båt, en Mistinguette, eller OE 29 som den också kallas. Ritad i början på 70-talet. Föresten minns jag på 80-talet när vi seglade Östersjörallyt, familjeseglingen som Båtnytt ordnade. Då var det en Mistinguette med, med namnet Helan o Halvan har jag för mig, och namnet syftade på segelnummret 75 37 …

Ute på ”Smörbyttan”, längt ut på gästhamns-piren var det riktigt trångt. Här ligger en Dynamic 35 , en dans snabbseglare från Jan Kjaerulfs ritbord. Båten presenterades 1984. Trodde först att det var Bosse Franssons Existens, men den har väl peke…Ibland har man lite bråttom när man skriver.

Den här båttypen var det också två av idag, Arcona 380, och just denna är Miss Moneypenny.

Ytterligare en av dessa flock-båtar. Jag tror att detta är en Beneteau Oceanis 411, och det är knappast en vanlig båt i svenska farvatten, men det låg faktiskt en till i hamnen på morgonen, tror jag. Det är inte alltid helt lätt att se exakt vilken modell det ät när man bara kan se båten rakt framifrån. Jag är dock helt säker på att båda båtarna är Oceanis-båtar.

Och så ett monster…en stor katamaran. Och denna modell hade jag inte fixat, om det inte vore för att det hänger en påse med broshyrer i fören. Modellen är en Rapier 400, och det är tydligen en brittisk farkost.

Och så avslutar jag dagens bildserie med en väldigt vanlig båt, Albin Nova. Den har förekommit här förut, men just denna är rätt snygg. Om jag räknat rätt så är detta Nova nummer elva i sommarens hamn. Några har varit här fler gånger, men de har jag koll på ;-)

Jag hörde föresten att hamnpersonalen tycker det är ett problem att många motorbåtar lägger sig långt ut i hamnen. Det är ju grundare längre in och därmed bättre att lämna de ytter platserna till större segelbåtar. Nu är det väl inte så många motorbåtsåkare som läser här…men kanske någon. Jag gissar att det är runt 1,70m djupt längt in. Novan på bilden ovan verkar ju flyta, och den ligger på den innersta platsen. Längst ut runt ”Smörbyttan” är det mer än 2 meter. Jag har ju sett båtar med ett djup på 2,30 där.

Snart är det onsdag och en ny promenad längs Trosas bryggor.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

3 comments for “Båtkoll i Trosa hamn 20200721

 1. Bosse Fransson
  21 juli, 2020 at 21:18

  Hej, vi har varit norrut men tyvärr inte i Trosa i år så det var inte min Dynamic du såg.
  Med vänlig hälsning
  Bosse Fransson

  • 22 juli, 2020 at 13:07

   Slarvigt av mig! Såg ju ”Existens” på MarineTraffic, men det måste ju varit flera dagar sedan…Du är ju nästan hemma nu ;-)

 2. Olof
  21 juli, 2020 at 22:12

  Otroligt att dekalen från Watski2star sitter kvar på First-båten!

  Det var många år sedan den fina tävlingen bytte bort det ursprungliga och kanske bästa namnet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.