Båtkoll i Trosa hamn 20200713

Måndag och första riktiga semesterdagen. Ingen sovmorgon här inte. Klockan är runt 8 när jag spanar runt på bryggorna i hamnen, förhoppningsvis innan allt för många sätter sig i sittbrunnen och äter frukost.
Betydligt glesare idag vid bryggan. Lugnare väder och fler väljer skärgården kanske. Bara 22 segelbåtar idag.

Denna bild inkluderar två båtar. Till höger, med de karakteristiska rutorna som går upp på rufftaket. En First 32s5, där S står för Philippe Starck som fick vara med och designa. Skrovet är från Jean Berrets ritbord. Samma rutor finns ju på fler First-båtar kring -89–90. Sedan fick ju Nautor för sig att slänga på liknande rutor på Swan 36 (Frers).
Båten mitt i bild är en Dehler 33 från 1996, design Judel/Vrolijk.

Ytterligare ett par Novor i hamnen. Novan är den klart met frekventa båtmodellen i hamnen i år med nio båtar. Den med blått kapell låg här för två veckor sedan. Novorna med ett extra fönster är väl tillverkade i Danmark, från 1988.

Så här går det när man är lite för snabb med kameran. Det tar ju nån tiondel från att man trycker till bilden tas, och står man inte still kan det bli en halv båt på bilden.
Detta är en Eloge 38 design Lennart Gustafsson. Jag tror detta är SWE 8 Nirvana som brukar ses högt upp i resultaten på bland annat 2star-tävlingen i Oxelösund,

En betydligt modernare båt. Dufour 335 från 2013. Och som vanilgt de senaste åren är det italienaren Umberto Felci som står för de lite kantiga linjerna.

Och så hoppar vi tillbaks ett antal år till 1969 då Olle Enderlein ritade denna modell, Shipman 28. En populär båt med runt 1000 tillverkade exemplar, och ganska framgångsrik på kappseglingsbanorna på 70-talet.

Sjärnan i fören på denna båt visar att det är en Jeanneau. Men modellen är lite lurig… Sun Fast 35, eller Sun Odyssey 35? Jag gissar att det är en Sun Odyssey 35 då den har teakdäck. Sun Fast är mer racing och Sun Odyssey är cruising. Marc Lombard är designer.

Maxi 34 har varit med på bild tidigare, men detta är Maxi 33. Skillnaden är liten, men synligt har 34:an aluminiumram runt rutorna. 33:an är i sin tur samma skrov som Maxi 999. Det låg för övrigt två 33:or i hamnen idag. Och så har vi ju en på Trosa BK.

Och så en liten Ohlson 22. Vit mast. Troligen är denna en av de första modellerna. Det låg en till i hamnen och den såg lite nyare ut. Presenterades 1969 och ritades av Einar Ohlson.

Och så avslutar vi med denna klump. En Fairline Squadron någonting….

Bland segelbåtarna har jag nu samlat på mig 240 olika modeller. Novan är klart vanligast med 9 båtar före Bavaria 34 (1999) 5 båtar och Bavaria 36 Cr (1998) 5 båtar. Sedan följer ett gång båtar som förekommit här 4 gånger, bland annat Conqubin 38, X-99 och Maxi 77. Men sommaren är lång, minst fyra veckor kvar.

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.