Båtkoll i Trosa hamn 20200624

En varm morgon. Redan före klockan 8 var det över 20 grader varmt, nu strax efter nio är det 25. Inte riktigt min smak. Det är i det närmaste vindstilla också, kanske inget seglarväder. I hamnen har båt antalet ökat markant. 20 segelbåtar idag, och motorbåtarna är färre och mindre. Naturligtvis hamnar inte alla båtar på bild i mina inlägg. Jag försöker välja ut en bra blandning. Idag får till exempel en Comfort 30, Compis och några Linjetter vika åt sidan. Det är säkert båtar som dyker upp senare under sommaren.

Dufour 405 Grand Large. Design italienaren Unberto Felci. Designen är rätt fräck, men jag har lite svårt för rutorna i skrovsidorna. Speciellt när de är olika stora. Men de fyller ju en funktion genom att släppa in mer ljus i båten.

Vid en första anblick på bryggan såg jag en Omega, men väl hemma med bilderna på datorn är det ju en Conqubin 38 med lite ovanliga fönster. Eller är det nåt annat? Conqubin 38 ritades på 70-talet av Harry Becker och var väldigt vanlig på Gotland Runt under 80-talet.

Den här klumpen är inte direkt vacker. Men det är säkert gott om utrymme under däck. En flytande husvagn med mast. Vi har ju alla olika prioriteringar när vi väljer båt. En del köper båt för att bo bekvämt, andra för att segla snabbt och kul. Det här är Elan Impression 344. Rob Humphreys står för designen och båten blev vald till European Yacht of the year 2006.

Här är en gammal dansk 70-talsbåt som jag knappast vetat vad det är om det inte stått på skrovsidan, Bandholm 28. Design Knud Olsen. Tysk flagga. Får tyskarna komma hem igen när de varit i corona-Sverige? Eller blir det två veckor karantän innan de får lämna båten? ;-)

Jeanneau 31 Sun Odyssey från början på 90-talet. Design Daniel Andrieu, som då var rätt het med många båtar i kappseglingsklasserna. Kanske är skrovet på denna 31-fotare ursprungligen från någon framgångsrik halvtonnare?

En lite större båt av okänt fabrikat. Stålskrov gissar jag, och kan mycket väl vara något hemmbygge.

Alla båtar i gästhamnarna är inte stora och klumpiga. Här är dagens minsta båt, en klassisk Marieholm IF. Tord Sundén ritade denna 1967 och den har sålts i över 3500 exemplar. För övrigt den enda båten i hamnen idag utan rullfock. Den andra denna vecka.

Ytterligare en äldre modell. Pelle Petterssons Maxi 95 kom 1974 och såldes i över 1600 ex. En gång i tiden var det en jättestor båt…Idag är det en av de mindre i gästhamnen.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.