ÅFOR 2019 | Big Boat

Torsdag morgon och det är dags för genomgång av Big Boat, och senare idag ska jag försöka få ut både Classic och Multihull då jag har ont om tid på fredag och lördag.
Om ni upplever sidan som trög så verkar det som webbhotellet har problem, igen. Jag hoppas naturligtvis att de löser problemen snart.

Vädret: Det ser ganska lätt ut på söndagen, och då syftar jag på vindstyrkan. I starten blåser det sydostlig vind 4 m/s. Sydosten vrider under dagen mot syd och senare väst. Men det ser lite olika ut i olika prognoser hur snabbt det vrider. Mot måndag morgon sydväst till väst cirka 10 m/s. Det blir säkert lite gropigt och hoppigt ner mot Gotland. Senare under måndagen mer tydligt sydväst runt 10 meter, kanske mer.
Sedan på tisdag kommer nordvinden tillbaka. Mera kryss! Då har de största gått i mål och kanske blir det då en stor fördel för de allra största båtarna som VO65 HiQ och Ambersail.

Det finns ju risk/chans att de snabba VO65-båtarna kommer att ha en fördel mot övriga om nordvinden kommer på tisdag morgon. Svensk-Nederländska HiQ IV presenterade i går rutinerade Bouwe Bekking som skeppare. Sedan tidigare ingår Roger Nilsson och Anders Lewander bland annat. De ett mål att slå banrekordet som Ludde Ingvall satte för några år sedan med 100-fotaren CQS. Men de ska de först ta sig genom skärgården utan att gå på grund med den nästan fem meter djupa kölen.
HiQ IV är en av mina tre vinnarkandidater i klass Big Boat, och Litauerna med VO65 Ambersail 2 kan ju få bra draghjälp där. De slår inte HiQ IV, men om vindarna är på deras sida så kan det bli en framskjuten placering. De har ju dessutom seglat båten tillsammans ett tag.

Favorit i klassen bör annars vara den extrema 40-fotaren Rán med Skype-grundaren Niklas Zennström. Ombord finns bland annat Tim Powell och Steve Hayles. Det som talar mot Rán är att de är minsta och näst långsammaste båt i klassen och därmed riskerar att få kryssa mer om prognoserna håller. Men Rán är ändå extremt snabb. 12 meter lång och ett SRS-tal på 1,359. En ”snabb” 40-fotare som Aspect 40 har 1,140.

Estniska Cookson 50 Furiosa med Rolf Relander har ju vunnit klassen två år i rad, och de lär vara med i kampen om pallplatserna även i år. Konkurrensen är dock betydligt hårdare i år än tidigare så det blir tufft.
Gissningsvis är minst en av TP52:orna med och jagar också. Finska Zer0Emission till exempel med Samuli Leisti.

Tråkigt nog så kommer inte den nya svenska Shogun 50 till start. Båten sjösattes bara för några dagar sedan vid Linjettvarvet utanför Norrtälje och tävlingspremiär blir i stället ORC-SM i Sandhamn i augusti.

Ice 52 Nirvana är långsammaste båt i klassen och lär få det tufft, trots namnkunnig besättning. Hår finnser vi namn som Erik och Oskar Skoting, Pontus Brenter, Anders Karén och Calle Jr Johansson.

Vinnarkandidater:
VO65 HiQ IV
TP 52 Zer0Emission
Fast 40+ Rán

Några utmanare:
Cookson 50 Furiosa
VO65 Ambersail 2
Knierim B60 Almost Nothing

Långt ifrån:
W60 TOKIO II

ÅF Offshore Race >>>

Mina statistiksidor >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.