Seapilot2star 2019 | Pianos rapport

Hansson 31 Piano med Anders Bergmark och Rolf ”Roffe Plåt” Erixon blev årets totalsegrare. Anders och båten Piano är hemmahörande i Skåne, Vikens Båtsällskap och Roffe bor på Gotland. Dessa två har tidigare deltagit med olika Piano-båtar, men i år slog de sig alltså ihop, och resultatet blev ju succé. Här följer Anders rapport från racet.

Skriver från Håskö, på väg tillbaka från S2S till hemmahamnen i Viken. Inget enkelt väder att segla i.

I dina förhandstips inför S2S satte du oss som favorit i klass 2. Bl.a. för att Roffe och jag kompletterade varandra bra. Det var en bra analys, Roffe som formidabel rorsman och jag som skötte resten.

piano_trackNu till rejset. Efter Gustaf Dalén valde vi att lägga oss på östra kanten. Helt baserat på bedömningen att där skulle trycka lite mer och att passagen genom snurren skulle bli enklare. Väl igenom gick vi ut på västra kanten och mötte sydvästen. Funny som vann etappen valde tom ett lite mer östligt spår efter Gustaf.

Andra etappen blev först ren fartkörning ner till Ölands norra. Därifrån kryss hela vägen in till Oskarshamn. Vi med fockbåt klarade inte att hålla genuabåtarna bakom oss i skvalpet innan Blå Jungfrun och i lättvinden på slutet.

Vindprognosen för sista etappen visade vindhåll på havet. Nära land skulle trycket ligga kvar hela tiden. Började med en spinnakerrepa ut till Blå Jungfrun, ganska byigt upp till ca 10 m/s och vi drog ifrån X332 Lady X och Eloge 38 Nirvana. Vi ledde med ca. en halv distansminut vid rundningen, en ledning som vi sen behöll ända in i mål. Vi bytte från fock till en högt skuren 135% genua (jibtop, avsedd enbart för halvvindssegling), gick nära Kungsgrundet ordentligt väster om raka spåret. Sista timmen innan rundningen av Gustaf vred vinden med och vi bytte till spinnaker. 16 timmar och 7 minuter från Oskarshamn till Oxelösund, vi fick målskottet, etappvinst och totalseger. Kul, roligt, fantastiskt. You name it!

Direkt efter målgång på natten drog Roffe iväg för att starta i tävlingen Gullviverallyt med sin egen båt Piano. Han hann till start klockan 10.00 vid Getfoten i Stockholms Skärgård.

//Anders Bergmark


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot2star 2019 | Pianos rapport

  1. Anders B
    1 juni, 2019 at 19:26

    Jag blev lite paff när jag såg Piano-spåret du lagt ut på första etappen. Trodde vi var längre österut. Men tydligen kom snurren tidigt så vi hade inte hunnit så långt. Vi var inriktade på att hålla kanten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.