Seapilot2star 2019 | Startgrupp 7

Så har jag tagit mig fram till den sista startgruppen. 13 snabba båtar och ytterligare en riktigt svårtippad grupp. Det som slår mig när jag kollar namnen i denna klass är att det är mycket rutinerat folk. Startfältet är större i år än på flera år tidigare, men det är färre ovana kappseglare, eller hur man ska uttrycka sig. I den här klassen är det få som inte deltagit förr, och jag tror att alla seglare i startgrupp sju har seglat ett flertal ÅF Offshore Race.

Men vi tar väl en koll på vädret först. Kallt, ruggigt, blött, men inte så blåsigt kan man nog sammanfatta vädret. Som det ser ut i skrivande stund så blir måndagen en lång kryss till Visby. De olika väderrapporterna jag kollat varierar en hel del just under måndagen, men i huvudsak verkar det bli vindmellan syd och sydost. 0-5 m/s. På vissa kartor ser det riktigt tunt ut med vind vid starten och mitt på dagen ute på havet. Det är också stor risk för regn på måndagen.

På tisdagen verkar det vara mer stabila vindar, men på vissa prognoser ser det lite snurrigt ut även på då. Mest sydväst till syd cirka 3-7 m/s. Mindre risk för regn än på måndagen.

Onsdagen verkar börja med svaga västliga vindar sedan skiljer sig de olika prognoserna ordentligt åt. På nån karta ser jag sydvind runt 8 meter mitt på dagen längs kusten. En annan karta visar i stort sett bleke på onsdag eftermiddag.

SPS_gr7Då ska jag försöka mig på att ranka de 13 båtarna i startgrupp sju. En jämn och oviss grupp. Som jag ser det är det sex båtar med vinstchans. Och det är nog också dessa sex som slåss om pallplatserna.

Till slut har jag ändå satt J/122 Joule med Marcus Österberg och Mikael Söder som favorit. De har seglat tillsammans många år med topp-resultat, och de blev tvåa förra året med Joule som då var ny. Nu har de seglat några race och bör ha lärt sig båten.
Det är dock inte helt lätt att sätta förra årets segrare som tvåa. Kalle Hultman och Johan Grevald vann dessutom Lidingö Runt i år, totalt med en RJ 91. På Seapilot är det Aspect 40 Styv som gäller liksom de senaste åren.

På tredjeplatsen har jag efter mycket om och men petat in Aspect 40 Effect där Martin Angsell fått ta över från Rolf Tannergård. Och Angsell är ju en rutinerad kappseglare med bra resultat i bagaget. Aldrig sämre än femma på Seapilot2star. Med sig har han Embla Yngve som för mig var helt okänd, men då är det ju tur att Google kan vara till hjälp. Det fanns en hel del som visar att Embla har mycket seglingsrutin. Ett antal ÅF Offshore Race, bland annat just på Aspect 40 Effect. Jag hittade även en del gamla jolleresultat där Embla tampats mot bland annat Vilma Bobeck.

Bakom jagar ett helt koppel rutinerade seglare som säkert har målsättningen att segla hem en pokal. På fjärdeplatsen hamnar Södertäljebåten Kharat, en Arcona 410 med Johnny Rickman. I startlistan står även Anders Nordström med, men jag hörde just att han lämnat walk over, men vem som ersätter har jag inte koll på just nu. Rickman har tidigare två gruppsegrar och båten är snabb, även om det gick mindre bra på Trosas Notstickshällan Race.

J/121 Jolene med Fredrik Rydin och Anders Lewander får finna sig i att vara femma på min ranking. Motståndet är tufft och det finns även några båtar bakom de bör se upp med. Jag anar att Rickard Bergqvist på IMX 40 FoXy Lady inte är nöjd med att vara rankad sexa. Riktig bonn-kryss till Visby kanske sätter FoXy Lady i god position.

Vem vinner grupp 7 - 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot2star 2019 | Startgrupp 7

  1. 25 maj, 2019 at 19:34

    Det skall bli väldigt spännande att se hur det går i veckan. Spännande också att se vem utav oss båda som lyckats bäst i tippningen, se http://www.s73calluna.wordpress.com för vilka jag tror kniper pallplatserna. En del av deltagarna passade på att genrepa med Ornö Runt idag, bl a First 34.7 Salvo som gick bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.