Seapilot2star 2019 | Startgrupp 4

Grupp 4 är inte lika tuff som grupp 3. Det finns faktiskt bara en båt som tidigare har klassvinster. Men likväl finns här en mängd duktiga och meriterade seglare, som till exempel två Sydney Hobart-seglare på två olika båtar.

En liten snabbkoll på vädret. Det är inte mycket idé att jag skriver några detaljer för prognoserna ser annorlunda ut för varje uppdatering. Det är ganska ostadigt, men det verkar inte finnas så stor risk för några hårdare vindar i alla fall. Ibland lite svaga vindar och ibland måttliga. Varierande vindriktning. På en prognos såg jag nordlig vind på onsdagen. Inte så många som önskar det tror jag. Det finns risk för regn, men det blir också sol. Temperatur mellan 10 och 15 grader, och med tanke på vattentemperaturen, som är runt 8 grader, så lär det bli lite kyligt på havet.

SP2S19_gr4

 

I skrivande stund är det 16 båtar i denna klass. Fyra kvinnliga seglare, varav två på samma båt. Även en båt med ungdomar finns i denna klass.

Stor favorit borde vara Södertäljebåten Tiki Minos, en Arcona 340 med Johan Karlsson och Michael Skarped. De har spikat klassen de fyra senaste åren. På ÅF Offshore Race i sommars blev Tiki Minos tvåa i SRS B av 53 startande. Då blåste det på rätt bra, och jag har sett hur Tiki Minos går i lättare väder. Jag tror det ska till ett haveri för att någon ska slå denna båt.

Bakom Tiki Minos jagar främst Elan 37 SolidSport och Dehler 36 Agile. Två väldigt jämna båtar om man ser till resultat de senaste åren. Men även om man ser till mått på båtarna så är det väldigt lika. Agile har några kvadrat mer i genuan. SolidSport har assymetrisk spinnaker, eller gennaker som jag tycker det är när det halsas i båt eller peke. Agile seglar med spinnaker. Jag håller ändå SolidSport knappt före Agile.

Mälarseglarna Fredrik Mårdén och Fredrik Edberg med Dehler 38 Yoda har också varit med ganska högt upp de senaste åren. Men jag undrar om de inte kommer att sakna en genua. Men å andra sidan finns det nån form av code-segel ombord, och dessa brukar ju kunna användas även på brantare bogar i lätt vind. Vinner gör de inte, men en liten chans till pallen finns.

Diva34SCEtt svårplacerat ekipage är nya Diva 34 SC Rymling som seglas av ungdomarna Erik Lindén och Måns Gustafsson. De seglade förra året en FarEast 28 och seglade mycket starkt och tog en tredjeplats i sin startgrupp. Även om Divan är större tror jag att det är en bättre båt för ett sådant här race. Bekvämare och mer allround, tror jag. Det knepiga här är ju att grabbarna aldrig seglat båten. Kanske hinner de ta nån runda innan start, men troligen sitter de inne och syr segel. För nån vecka sedan när jag träffade Erik hade de fortfarande inte material till seglen som de skulle ha. Både Måns och Erik har en del SM-medaljer i bagaget så segla kan de. Får de till seglen, kommer överens med båten och har lite flyt kan de absolut nå pallen. Men det kan lika gärna bli en plats runt tio.

På plats sex har jag placerat en intressant båt. Kanske är jag lite för försiktig här. Båten, J/105 Joy2You hette tidigare Joan och totalsegrade 2017, då med Rikard Wallin och Joakim Langner. Nu har båten tagits över av May-Lis Farnes. May-Lis har vad jag förstår seglat riktigt mycket genom åren, men kanske inte så mycket kappsegling. Med sig har hon Peter Westerlund som även han är en mycket rutinerad seglare. Men här finns det mycket kappseglingsrutin också. Ett antal Fastnet Race, ett Sydney Hobart och ett Round Britain, bland mycket annat.

Hoppar vi ner en bit måste jag också nämna FarEast 28 Picador. Där seglar Katarina Svedjefält och Emelie Byström. Emelie har jag ingen koll på, men Katarina deltog förra året och slutade då 7 i klassen. Rutin har hon från bland annat Clipper Round The World Race och även hon har seglat Sydney Hobart Race. Kanske har jag varit lite försiktig även här, men jag tror inte riktigt på FarEast-båtarna. Det har ju ännu inte några riktigt bra resultat på den här tävlingen, mer än Erik och Måns då som var trea förra året.

En knepig grupp att ranka. Vad tror ni?

Vem vinner grupp 4 - 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot2star 2019 | Startgrupp 4

  1. 26 maj, 2019 at 11:13

    J/105 Joy2You startar inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.