Seapilot2star 2019 | Startgrupp 5

Det är torsdagkväll och jag har nu kommit till startgrupp fem av sju i min genomgång. Men det är mycket man ska hinna med. Idag har jag hjälpt pappa att få på masten på hans lilla Sunwind 20. Och i skrivande stund står middagsmaten i ugnen.

Som vanligt inleder vi väl med några rader om vädret. Mycket kläder lär det gå åt för de tävlande. Småkallt, tidvis regn och varierande vindar. Det ostadiga vädret lär fortsätta och fronter och lågtryck passerar under veckan. Men som jag skrev i går så verkar det inte bli speciellt blåsigt. Min gissning är att det inte blir över tio meter. Risken verkar större att det blir bleke. Express-väder kanske ;-) En del motvind till Visby och Oskarshamn och medvind till Oxelösund.

Jag kan ju också nämna att det är planerat för live-sändning från starten i Oxelösund. OxSS sänder själva med utrustning från SolidSport. Och jag kommer att finnas på plats och snacka lite. Det finns också risk att jag syns bland båtarna på söndagen. Kanske knackar jag på hos en och annan besättning för att kolla läget inför start.

SP2S19_gr5Startgrupp fem då. Den innehåller 13 båtar. Tre kvinnliga seglare, en ungdom och tre rookie-båtar. Och precis som i grupp fyra är det bara en båt där besättningen tidigare har tagit gruppsegrar i tävlingen.
Den båten håller jag förstås som nummer ett. Jeanneau Sun Fast 3600 Groovie har tre raka klass-segrar. Martin Dubois har fått riktigt bra fart på sin båt. Jag tycker annars att gennakerbåtar har lite svårt att placera sig högt upp i resultaten. I Groovies fall vet jag att det jobbats mycket tillsammans med segelmakare för att hitta rätt segel.
Martin Dubois har i år rutinerade Karl Jungstedt med sig. Karl har deltagit tidigare på Seapilot2star, då tillsammans med Micke Ryking.
Groovie är för mig en klar favorit i gruppen.

La Ganadora i starten av Watski 2star 2010. Foto: Jim Qvarnström

La Ganadora betyder vinnare på spanska. Men den blå Arcona 370 med far och dotter, Johan och Susanna Kull har inte vunnit Seapilot2star ännu. Det är några år sedan de var med nu. 2014 startade de senast och blev tvåa. Faktum är att de har aldrig varit sämre än trea de gånger de kommit i mål. Jag vet också att Johan sa 2014 att det var hans sista Seapilot2star, men ändå är de med på årets startlista. Susanna har en totalseger på Gotland Runt, 2008 ombord på Arcona 400 Barken Bar.
Det kanske är lite gambling av mig att ranka La Ganadora som tvåa när jag inte har några resultat på flera år. Men jag tror rutinen är viktig i dessa sammanhang.

En som tidigare varit nära pallen är Pronavia 38 EllvAnn med Lars Billström och Mikael Fallsjö. Västerviksseglarna har startat två gånger vilket resulterat i plats fem respektive fyra. Med två års rutin är det kanske dags att ta steget upp på pallen. Pronavia 38 är väl för övrigt samma skrov som Prima 38 om jag minns rätt.
Jag tror de tar en pallplats i år.

Hoppar vi ner lite så finner vi Lasse Bergkvist och Jonas Claesson med den nya DC 33 Ten. De sjösatte tidigt och har testat och trimmat en hel del. Förra helgen besökte de Trosa och deltog på Notstickshällan Race där de slutade åtta av tolv båtar. Det tar tid att lära sig en ny båt och därför tror jag inte de når en pallplats på Seapilot2star. I min ranking hamnar de på plats fyra. Men det känns dock ganska jämnt runt platserna fyra till åtta ungefär.

Strax bakom finner vi klubbkamraterna Ulf och Caroline Lindner med sin Bavaria 38 Match Mathilda. För två år sedan slutade de trea i sin grupp. Förra året blev det plats 13. Lite berg-och-dalbana där. Jag tror nog de hamnar runt plats fem, men X-119 Emfi får de nog se upp med om det blir lätta vindar.
Lite synd för övrigt att gruppindelningen inte drogs en båt längre ner. Då hade båda Bavaria 38 Match seglat i samma grupp.

Vem vinner grupp 5 - 2019

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.