Seapilot2star 2019 | Startgrupp 3

Dödens grupp! Eller vad ska vi kalla detta? Jag tror det här är den klart tuffaste startgruppen i år. Eller kanske den tuffaste gruppen genom tiderna? 16 båtar, varav 2 har vunnit totalt. 5 har klass-vinster. 10 har varit på pallen.
Mithril tog totalsegen förra året, och Funny Too blev totaltvåa. Men Kattfot, Salvo och La Dolce Vita var inte med då. First 36.7 Ruby blev totalfemma.

Först en kort kommentar om vädret. Prognoserna ändras väldigt mycket från dag till dag just nu. I går var det mycket lättvind på måndag, nu är det syd runt 10 m/s. Man kan väl säga att det blir varierat, från lätta vindar till runt tio. En del regn och en del sol. Måttliga temperaturer, men värmen finns nära.

SP2S19_gr3Rikard Isby och Mats Jadesköld med den Ängemark-designade One Off-båten Mithril får finna sig i att vara favorit även i år, trots alla namnkunniga och meriterade seglare i klassen. Mithril vann som sagt totalt senast och tvåa året innan. Och innan Isby tog över båten var den också ständigt på pallen i sin startgrupp. Favorit, men hårt jagad!
FunnyToo_17Anders Mathson och hans ständige följeslagare Niklas Svensson har startat alla elva år som tävlingen körts. Resultat: 10 pallplatser i startgruppen. Totaltvåa förra året och fyra gånger på den totala pallen. Men ingen totalseger ännu. Mathson är en mycket noggrann person. Inget lämnas åt slumpen. Niklas Svensson har stenkoll på väder och strategi. De stog över hemmaklubbens tävling Notstickshällan Race i lördags. Jag tror inte bara att det berodde på ”motorproblem”. Jag tror de jagar den där totalsegern som varit så nära några gånger.

Kristoffer och Janis Straume, i år med Dehler 33 Kattfot. Far och son har tidigare deltagit tre gånger. Det två senaste starterna resulterade i andraplatser i startgruppen, då i Mumm 36 Shogun. Jag tror ju att Dehler 33 är lite mer lämplig som shorthandedbåt. Det är väl för övrigt samma skrov i stort sett som Dehler 34 DD. En stark allround-båt. Och Straume har vi ju sett högt upp i resultaten på andra race också. Många topp-placeringar på ÅFOR/Gotland Runt.

Jimmy Hellberg är tillbaka i tävlingen. Tidigare har han ju seglat den lite speciella båten B&R 38 Pac Man. Ett år försökte han starta med sin långsmala JS 9000 Airbender, men fick nobben av tävlingsledningen då den bland annat hade för låga mantåg. Samma sak i år då Hellberg först anmälde sig med Airbender och sökte dispens för sitt låga mantåg. Tävlingsledningen sade dock åter nej. Hellberg hittade då en First 34.7 att segla. Jag vet inte hur mycket han känner den båten, men det brukar ta sin tid att lära sig en ny båt. I år seglar han med Emely Hagen som är en mycket rutinerad seglare. Visserligen bara andra starten i Seapilot2star, men många Gotland Runt och andra race på olika båtar. På ÅF Offshore Race förra året seglade hon in som fyra i doublehanded-klassen tillsammans med Anna Drougge. Jag tror de får svårt att rå på topptrion, men omöjligt är det inte. Mycket öppna bogar skulle säkert passa då First 34.7 har en Assymetrisk spinnaker på 102 kvadrat. Kattfots spinnaker är på 76 kvadrat, Funny Too 85 och Mithril 78.

Per Lindstedt med Finngulf 33 La Dolce Vita tog totalsegern 2010. Ytterligare en som bör hamna riktigt högt i resultatlistan. Men kan de slå gänget framför? Omöjligt är det ju inte, men jag tror La Dolce Vita får tampas om platserna närmast bakom pallen. Samma sak med First 36.7 Ruby Med Johan Carlstedt och Rolf Elwin. De slutade femma totalt förra året. Kan de göra om det är det starkt. Men att ta sig upp på pallen i klassen ser oerhört svårt ut.

Listan, eller kanske texten, kan göras lång med duktiga och meriterade seglare. Dehler 34 DD Anna med Fredrik Lindahl och Stefan Löfgren kom tvåa totalt 2012 och har sedan ytterligare två pallplatser i startgruppen. Rutin finns det då dessa herrar gör sin tionde start i tävlingen.
Det är för övrigt fyra Dehler 34 DD i startgruppen, och Funny Too är väl given etta av dessa fyra, eller? Bakom lär det bli riktigt tufft. Doris seglade starkt förra året vilket även Rabalder gjorde. Kjell Enbom med Rabalder har i år sin son Patrik med sig.

Jag kan väl även nämna Farr 31 Sarah med Jan Orest och Magnus Gustafsson. Inga dåliga seglare det heller. Magnus har tidigare seglat med Roffe ”Plåt” och placerat sig bra. I den här startgruppen får de nöja sig med att vara rankade som nummer tio av mig. Orest har väl inte haft några större resultat med sin Farr 31, ännu. Lättvindsbåt gissar jag då den är lätt och liten jämfört med motståndarna i klassen.

Ja, vad tror ni?

Vem vinner grupp 3 - 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot2star 2019 | Startgrupp 3

 1. Stefan
  23 maj, 2019 at 11:07

  Bra sammanfattning Niklas! Känns riktigt bra att ha hamnat i ”Dödens startgrupp”..

  D33 har ett annat skrov än D34DD, dock båda är Judel/Vrojlik.
  (D32 har däremot ”samma skrov” som D34DD, om än lite ”avkapat”)

  Björn (som normalt seglar D33) o jag är förstås taggade, och även i år gäller att ”Träning är överskattat”.. :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.