Arkö Runt | 26 anmälda nu

Det är nu drygt en vecka kvar till Arkö Runt och just nu på fredageftermiddagen har det kommit in 26 anmälningar. Det är jämförbart med förra året och året innan, så det lutar åt runt 40 startande. Men vi får väl hoppas att anmälningarna trillar in i god takt de närmaste dagarna.

Observera att sista anmälan till ordinarie avgift är måndag den 3 sept. Efteranmälan kan göras på hemsidan fram till och med torsdag den 6 sept.

26 anmälda just nu alltså. Jag saknar en del deltagare som ”brukar” vara med. Det skulle ju vara kul om Claes Ljungdahl med sin Express kommer till start, och gärna fler Expresser. Just nu är vi två då SWE900 med Lennart Schärnell är anmäld. Schärnell som tidigare seglat Salona 35.

På 90-talet seglade Schärnell X-95 vilket ju vi också gjorde. Vi möttes ett antal gånger med ganska jämna fajter. Minns mycket väl ett race med byig västvind. Schärnell var före oss ner till Anholmspricken där vi föll av och satte spinnaker. Vi jagade några båtlängder bakom, men hur lätt är det att ta sig förbi en exakt lika båt på en halvvindsbog med spinnaker i ett trångt sund. När vi försökte gå i lovart så lovade de förstås. Och när vi testade i lä föll vår spinnaker och vi kom inte förbi. Men vi pratade ihop oss om en taktik. Vinden var väldigt byig och Schärnell hade en stor DH-spinnaker på sin båt, vi hade en betydligt mindre IOR-spinnaker. Vi hade lite på känn vad som skulle kunna hända. En broach. Jag har för mig att brorsan, Jesper styrde och jag höll i spinn-skotet. Vår taktik var klar. Håll hans akter så nära vi vågar. När de broachar så faller vi och går om i lä… Och i höjd med NSS hamn norr om Arkösund kommer en av de ”svarta” vindbyarna och vår motståndare broachar och tappar kontrollen. Vi reagerar blixtsnabbt, faller av och släpper på skoten och drar förbi i lä, medan de ligger på sidan med fladdrande segel. Trots, eller kanske just på grund av deras större segelyta kommer de senare aldrig ikapp igen.

Åter till årets anmälningslista…Oxelösunds SS har sju anmälda och Nyköpings SS fem. Jag räknar med att dessa båda klubbar samlar minst tio deltagare vardera. Norrköpingsklubbarna borde kunna samla tre vardera, och nog borde Trosa och Södertälje kunna få fram nån båt ytterligare.

Arkö Runt >>>

Min statistik på årets anmälningar >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

4 comments for “Arkö Runt | 26 anmälda nu

 1. Erik Barkefors
  31 augusti, 2018 at 17:31

  Kul med gamla historier från seglingar. Jag kan kontra med en liknande… Det var första året Stefan hade Dehler 34DD och han hade då bara stor och fock. Som tur var blåste det bra (10-15 m/s) 2007 och trots bara 3 man ombord så kryssade vi jämnt med en X-99 (med 7 man på kanten…) in till Anholmspricken. Sen satte de spinnaker och stack iväg. Ett par broachar senare och en piruett (720°) utanför Arkösund så var vi ifatt igen och vi var före in i mål ;-)

 2. 3 september, 2018 at 09:12

  35 anmälda nu på måndag morgon! Sex båtar till för att nå förra årets deltagarantal.

  2 Expresser. 2 Diva 35/355, 3 Rival 22, 4 Dehler 34 DD.

 3. Erik Barkefors
  3 september, 2018 at 22:20

  Nu 43 och även Ya II.

 4. 4 september, 2018 at 09:49

  45 anmälda nu på tisdag morgon. Tre Expresser. Men Ya II har SRS för shorthanded med spinn, men det är markerat för anmälan utan spinn… nåt som inte stämmer där.
  Men 45 är okej. Trenden pekar ändå uppåt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.