Nyköping vann ”Kannan”

IMG_0448Trosas jolletävling Lions Kanna firade 30 år i helgen, och det blev succé igen. 38 seglare kom till start i fem olika klasser. I år var tävlingen kryddad med DM i några klasser.

Till en början blev det en del väntan för seglarna. Den svaga vind som blåste på morgonen dog ut just som vi skulle till att starta första racet. Vinden vred och strulade och banläggarna sattes på prov. Jag vet inte hur många gånger bojarna flyttades innan vi lyckades få till en start. Men man får inte vara för petig. Seglarna vill segla.

Fjärden där vi lägger banan är inte stor. Det är dessutom grunt och gott om sjögräs. Inte optimalt för jolletävling kanske. Men det är nära till hamnen, och publikvänligt. Och seglarna accepterar det efter som de återkommer år efter år.

Vinden ställde seglarna på prov under dagen. Det var ganska vridande och växlade en del i styrka. Jag tycker att vi arrangörer lyckades riktigt bra med banorna, och det var i alla fall kryss i starten, och bra startlinjer.

Foto: Peter Lifvenhage

Lättvind och mörka moln. Foto: Peter Lifvenhage

Det tävlades på två banor. De mer orutinerade seglarna tävlade i Optimist grön på en enkel bana precis utanför brygga. 15 seglare från de sörmländska klubbarna kämpade väl i fem race.
Till slut toppade två Nyköpings-seglare resultatlistan. Matilda Eliasson vann före Gustav Thunberg och Oxelösunds Svante Timan Gustafsson trea.
Det viktigaste är ju inte att vinna utan att kämpa väl. I alla fall i klassen där alla seglare bidrar till lagtävlingen och kampen om den så åtråvärda pokalen Lions Kanna.

På den stora banan tävlades det i flera klasser. Dessutom fick tre klasser DM-status.
I Optimist dominerade Nyköpings Gustav Bark och spikade alla fyra race. Därmed är Gustav en av de första distriktsmästarna i Sörmland på många år. Klubbkompisen Stella Andersson var lika säker på silverplatsen då hon blev tvåa i alla fyra race.
Bronset hamnade i Oxelösund genom Ville Aviander.

Klassen Zoom8 lyckades i sista stund få till fem deltagare och därmed tävlade även dessa seglare om DM-medaljer. Här blev det en kamp mellan två Oxelösunds-seglare. En riktigt underhållande kamp då både Måns fröjd och Unn Petersen stod för riktigt bra segling. I tredje racet fick vi se en rafflande duell där ledningen växlade flera gånger och på sista kryssen så Måns ut att gå mot en tredje seger, men Unn gjorde en fin manöver och passerade Måns i lä strax före mål. Måns vann dock fjärde racet och kan därmed titulera sig distriktsmästare. Trea blev Hilda Lindeberg, Nyköping.

I Laser deltog sex Radial-seglare och en 4.7. Sedan ett par år tillbaks har vi kört Laser-klass med handikapp för att alla ska få vara med och tävla, och det verkar funka bra. I år använde vi oss av det brittiska handikappsystemet Portsmouth Yardstick.

Segern här gick inte helt oväntat till rutinerade Per Enockson, Nyköping. Enockson är en flitig Laser-seglare och tävlar en hel del i Laser Master. I och med segern kan även Per titulera sig distriktsmästare.
Oxelösunds Oscar Fällman visade dock att det går att utmana Enockson när han vann segling tre och var med riktigt bra även i sista racet. Oscar fick dock nöja sig med silvret. Felix Lindeberg ville ju inte vara sämre än syrran Hilda och lyckades knipa ett brons även han.
4.7-seglaren Emil Steen, Trosa, blev sexa av de sju Laser-båtarna. Helt okej med tanke på att Emil bara haft båten några dagar innan tävlingen.

Det blev även en E-jolle-klass till årets regatta. Tre ”gamlingar” som gjorde tillfällig come back för att deltaga i tävlingens 30-årsfirande. Lotten Calmfors (fd. Nordin) och Anna Nordin tävlade senast 2008 och har båda sina jollar kvar. Felix Brodin deltog senast 2007, då i Optimistklassen.
Felix hade det lite tungt i början, möjligen hade han lite dålig koll på sjögräset då han blev ordentligt efter i första racet.
Lotten Calmfors seglade dock som hon aldrig gjort annat. Hon spikade alla fyra race i klassen, och hände med de snabbaste Lasrarna bra. Starkt!

Det viktigaste i denna regatta är dock det åtråvärda lagpriset Lions Kanna. Nyköpings SS och Oxelösunds SS har de senaste åren haft en tät kamp varje år. I år hade även vi i Trosa tillräckligt många seglare med för att vara med och tävla om ”Kannan”. Lagtävlingens poängberäkning gör att det är bra att ha många seglare i många klasser. Då finns goda chanser att få klubbens namn ingraverat. Och alla kan vara med. Årets yngsta seglare var åtta år, och den äldsta en bit över 60.
Vem vann då? Jo, seglarna från Nyköping fick jubla och ”låna” pokalen ytterligare ett år.

Tävlingen, och pokalen har fått sitt namn efter bidragsgivaren Lions Club Trosa, som nu stöttat tävlingen och klubbens ungdomsverksamhet i 30 år! Lions representanter som var på plats för att dela ut pokalen såg rätt nöjda ut med alla glada barn och ungdomar på prisutdelningen.

Vi kan väl också notera att alla seglare bjöds på hembakt tårta efter seglingen.

Som tävlingsledare passar jag också på att tacka alla som bidrog till årets seglingsfest. Seglarna, föräldrar, ledare, samarbetspartners och inte minst alla funktionärer som flyttade bojar och grillade korv.

RESULTAT >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.