Tango sjua på Höstseglingen

Trosa BKs Höstsegling seglades i lördags, men jag har inte hunnit skriva något om tävlingen för än nu. Det har varit fullt upp hela helgen med segling.

12 båtar var anmälda till lördagen, men tio kom till start. Solen sken och det var rätt fint seglarväder.

IMG_0442Vi, pappa och jag, gjorde en riktigt bra start högt upp i lovart på en bidevindsstart. Men har man en liten båt kommer de stora alltid förr eller senare och stör.
Exter, en annan Express med Kalle och Magnus Widlert startade en bit ner i lä. Till att börja med höll vi undan för Exter, men en bit ut på benet fick de, trots lä-läge en privat vindpust och gled fram i fri vind, samtidigt som Sirena 38 Ellida och Facil 35 Hambo kom upp på oss i lovart. De gled dock ganska snabbt förbi.

Närmare Svarthälls Fyr satte vi spinnakern och vi gjorde en perfekt gipp runt fyren och styrde norr ut mot Furskär, en lång brant slör där det inte var någon större fördel med spinnaker. Exter seglade utan spinnaker och hängde till en början med oss riktigt bra.
Framför oss låg Facilen och Linjett 35 Sea U båda utan spinnaker, samt Athena 34 Vivett som passade på att skölja av spinnakern.
Vinden friskade i och vi toppade enligt GPS:en på farter närmare 8 knop.

Vi rundade Furskär i kamp med Facilen och Linjetten. I täten låg som vanligt Dehler 34 Funny Too och X332 Axile. Expressen Exter hade vi distanserat med kanske två minuter.
Men…lite strul i spinnakernedtagingen gjorde att vi tappade en hel del. En strulande tamp när man bara är två i besättningen, utan autopilot, kan ta tid att fixa. Samtidigt blev vi lite störda av framförvarande båtar. Vi blev också lite överraskade av vinden. Vi lovade upp på dikt bidevind och blåste i princip omkull. Vi hade inte alls koll på att vinden hade ökat. Kanske var det byar på tio meter nu. Vi tappade ordentligt innan vi fick stil på trimmet. Exter flög ikapp i lovart.

Efter ett tag gick det dock riktigt bra, men tappet var stort.
De två i täten sträckte hela vägen till Oxnö, medan vi bakom fick slå ett antal slag. Vinden vred mot, precis som prognoserna förutspått.

Vid Oxnö, passerade Exter strax framför och Facil 35:an Hambo var inte så långt före.

Spinnaker igen. Mer läns nu, och när vinden lättade en aning åkte vi förbi Exter ganska enkelt. Upp till Doftskär hade vi ett avstånd på en, kanske två minuter.
I rundningen stannade Tango och Exter kom plötsligt farande ikapp. Kanske bromsades vi en aning av spinnakernedtagning på fördäck.

Vi kryssade ner mot Svarthälls Fyr och Exter var en aning snabbare och smet strax framför när vi möttes vid fyren.
Nu följde en öppen bidevindsbog, 60 graders vindvinkel ungefär in mot målet på Fågelöfjärden. Och Exter bara gled iväg. Märklig känsla. En öppen bog utan vägval och två lika båtar. De gick i mål två minuter före oss. Varför? Ingen aning. Möjligen hade en renare botten, men kan det vara så stor skillnad. Det är bara lite grönt slem.

Dehler 34 Funny Too med Anders Mathson och Niklas Svensson tog segern före X332 Axile med Harald Axling och Torbjörn Blomberg. Exter med Kalle Widlert och hans 81-årige far Magnus blev trea.

Vi fick nöja oss med en sjunde plats av de tio startande. Inte speciellt nöjda.

En teori om bottenfinnishen… Vanligt grönt slem på botten borde väl inte bromsa jättemycket. Men, om jag nu borstat botten med Scrubbis-borsten och inte ser vad jag gör så kan det ju bli ränder kvar med slem. Områden med slem kan ju förstås bromsa mer än om hela botten är jämnt täckt med slem. Jag tänker att det blir som en skarv vid varje fläck med slem… Ja, det blir nog till att tvätta lite mer innan Arkö runt.

RESULTAT >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.