ÅFOR 2018 | Måndag eftermiddag

Det blev ett tufft första dygn på årets ÅF Offshore Race. Nu på måndageftermiddagen har 42 båtar officiellt brutit om jag räknar rätt. Det är ungefär 18%, och då återstår kryssen mot mål. Men vindarna ser ut att avta en aning.
Just nu blåser det runt 7-8 m/s längs Gotlands kuster och det kan nog minska ett par meter under natten.
Mot tisdag eftermiddag kan det avta ännu mer.

Det här påminner mig om åren 1991 och 1993. Då blåste det riktigt hårt under första natten. Men det var väl sydliga vindar då. Jag seglade med pappa och min bror bland annat, på vår X-95 X-iL. 1991 bröt vi nere vid Hoburgen och 1993 bröt vi strax söder om Östergarn.
1991 var det 124 båtar av 461 startande som utgick. 1993 bröt 138 båtar av 410 startande, 34%. Det låg ju havererade båtar över allt minns jag.

Bland de 42 som brutit i år är vad jag förstått inte allt för många allvarligare haverier. Trimaranen Carbon Tiger kapsejsade dock tidigt i går kväll, och besättningen räddades med helikopter. De fyra besättningsmännen klarade sig oskadda.

Tyska Marten 49 Moana ligger i Fårösund med bruten mast och en av favoriterna Mirhril linkade in till Nynäshamn i natt med roderhaveri.
Många segel är skörade och segelmakarna myser. Vad jag hört och läst har SunFast 3600 Groovie skörat ett av sina större undanvindssegel. Linjett 35 Tjorven har ett skadat storsegel och segar i skrivande stund för enbart försegel.

Det slås säkerligen en hel del fartrekord också. X-99 Wet-X har toppat 16,9 knop under natten mot måndag.

Classic-båtarna har passerat Visby och väntas i mål några timmar efter midnatt. Ballad ser här ut att gå mot sin femte raka seger då de leder med över en timme vid Visby, före Refanut. Även kryssarklubbens gaffelketch Gratia har passerat Visby och är med betydligt bättre än förra året. De är dock sist och kryssen upp mot Alma är väl inte deras starka bog direkt.

När de gäller de som seglar runt Gotland är det några få som nått Visby. Större delen av fältet har dock passerat Hoburgen.
Det är dock ganska jämnt i många klasser och det lär ske en del stora omkastningar i resultatlistan under kryssen upp mot Almagrundet. Första båt i Big Boat-klassen, Furiosa kan nog också nå Sandhamn strax efter midnatt. De snabbaste flerskrovsbåtarna kan vara i Sandhamn tidigt på tisdag morgon.

För mer resultat: race.ksss.se >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.