ÅFOR 2018 | Tisdagkväll

Många båtar är i mål i Sandhamn efter en lång kryss hela vägen från Hoburgen. En hel del båtar är dock kvar, men jag vågar nog utropa årets segrare. IMX 40 Du Soleil II med Fredrik Hertzman som skeppare. Den enda som jag ser kan hota är Scampin Boj Boj, som i skrivande stund 48 sjömil kvar till Sandhamn. Boj Boj måste dock hålla sex knop i snitt, om jag räknat rätt, för att nå Du Soleil II.

Du Soleil II har tagit hem totalsegern tidigare, nämligen 2007.

Från Hoburgen har det i princip varit kryss för hela slanten. Mestadels i måttliga vindar. Dock kom det obligatoriska bleket vid Visby under tisdagens morgontimmar och många båtar parkerade en stund. Bland annat läste jag ett inlägg på Facbook där en seglare skriver om att hon klev av sin vakt strax innan rundningen vid Visby. Tre timmar senare var det väckning och när hon kikade upp ur ruffluckan hade de just passerat Visby-bojen…

Även nu på tisdagkvällen lättar vinden ur ordentligt, men prognosen talar om runt fyra fem meter under natten för de kvarvarande seglarna, västlig vind.

Klassikern Beatrice Aurore blev för övrigt första båt att skära mållinjen på tisdagmorgonen, lagom till min frukost klockan 04:43 på tisdagmorgonen. Sju minuter senare skar Estniska Furiosa linjen söm första båt på banan runt Gotland.

Lite snabbt, klass för klass…

Classic:
Skärgårdsnittiofemman Marga tog täten från start, men tvingades bryta på söndagkvällen utanför Almagrundet. Sedan blev det en kamp mellan Ballad och Refanut. Refanut kryssade starkt och vann till slut med 27 minuter före Ballad.

SRS A:
Mumm 36 Goose II ledde redan vid Oxdjupet och seglade stabilt runt hela banan. Lite överraskande för mig.
Flera favoriter bröt här tidigt. Bland annat Arcona 430 L’Arc Bianchi, MC 38 Carbonara och Mumm 36 Shogun. Även finska Baltic 43 Xanthippe som brukar gå riktigt bra när det blåser, och på kryss fick ge sig under söndagkvällen.
Mumm 36 Goose II höll dock hela banan runt vann med en knapp timme före ytterligare en Mumm 36, K-Yote.
Trea blir Helsingfors-båten Seanna, en Grand Soleil 45.

SRS B:
Arcona 340-båtarna Tiki Minos och Poa Sanna tog täten från start tillsammans med Grand Soleil 37 Amarone. Tyvärr fick Poa Sana bryta på söndakvällen.
Västeråsbåten Shakira, en Dehler 36 låg åtta när Sandhamn passerades på vägen ut mot havet.
Dessa tre har sedan hållit i hop och till slut står Shakira som segrare med Tiki Minos som tvåa och Amarone är trea. Inga överraskningar direkt.

SRS C:
Här är alla båtar kvar på banan, och några har en bra bit kvar. Ja, några har ju brutit också. Bland annat försvann två av de stora favoriterna tidigt här i form av Mithril och Adeline.
Kampen ser nu ut att stå mellan Scampin Boj Boj, Finngulf 33 La Dolce Vita, Novan Storm samt X-332 Xplorer. Inte heller här ser jag några större överraskningar. Novan Storm tillhörde kanske inte de största favoriterna, men jag hade markerat den båten i startlistan med en liten varning.

SRS Big Boat:
Här blev det bara sju båtar kvar av de tolv startande. Förra årets segrare, Cookson 50 Furiosa ledde i princip från start till mål och vann med en och en halv timme före Elliott 44 Matador.
Tyska Brenta 60 Almost Nothing kniper bronset före Club Swan 50 Regina 2.0.

SRS Multihull
Här var det dramatik när Farrier 33 Carbon Tiger slog runt ute på havet och blev liggande upp och ner. Besättningen räddades med hjälp av helikopter och mår bra.
Corsair 31 Jena ser ut att ha spurtat starkt och leder just nu. Jag tror att Jena för övrigt gjorde ett kort stop söder om Fårösund, kanske för reparation.
Dragonfly 28 Dragqueen är på väg mot mål och ser ut att knipa andraplatsen före estniska SeaCart 30 Cremefraes.

SRS Doublehanded
Även här är en och annan båt kvar på banan med chans på pallen. Arcona 430 Wilma har dock ledningen i mål före Figaro II Tutalör. Dehler 38 Dehler Sverige har just knipit tredjeplatsen med tre minuters marginal mot Figaro II Williwaw.
Novan Team Mobline är på banan och har en liten chans på pallen.

SRS ORCi B+C
Här tog ju DataCom kommandot på undanvinden och ledde men tappade sedan på kryssen norrut. I stället blev det en kamp mellan två IMX 40. FoXy Lady låg sjua vid Hoburgen och Du Soleil var åtta. Kryss är dock båttypens starka kort och de klättrade sakta men säkert uppåt i resultatlistan för att sedan sluta etta respektive tvåa i mål med Du Soleil som vinnare.
DataCom är just nu trea, men finska First 35 Bianco har en liten chans, men de svaga vindarna just nu talar mot Bianco.

Med tanke på vädret med hård undanvind till Hoburgen och sedan en lång kryss mot mål är det förvånansvärt små skillnader i resultaten. I stort sett är det samma båtar i topp efter undanvinden som det är i mål. Det är viktigare att ha en båt och besättning som orkar runt hela banan.

En liten fråga till läsarna: Du Soleil II har nu tagit totalsegern två gånger. Har nån annan gjort det samma tidigare? (niklas@tangosailing.nu)


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “ÅFOR 2018 | Tisdagkväll

 1. Micke
  4 juli, 2018 at 09:43

  Hej Niklas
  Nordemar Maxi 95 ORCI tror dom vann 2ggr.

  mvh
  Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.