Seapilot2star 2018 | Startgrupp 3

sp2s_18_gr_3Så har turen kommit till startgrupp 3. 13 båtar, men bara en rookie och inga tjejer eller ungdomar. Det ser dessutom ut som en jämn klass bakom ett par stora favoriter.

Väderprognoserna talar om sol och en hel del lätta vindar. Det kan ju göra det hela lite chansartat och därmed svårare att tippa.

Det finns två klara favoriter i gruppen. One Off-båten Mithril med Rickard Isby och Mats Jadesköld. De har sedan de tog över den Ängemark-ritade 33-fotaren tagit två segrar på två starter. Innan dess tog Mithril sex pallplatser på åtta starter.
Mithril verkar gå bra i alla väder och vindvinklar. Men det finns ytterligare en het båt i denna grupp.
Dehler 34 DD Funny Too från Trosa med Anders Mathson och Niklas Svensson. De har startat i alla upplagor av tävlingen med resultatraden 1-3-1-5-2-1-2-1-2-2 ! En gång på tio starter har de missat pallen.
Mithril har ju övertaget då de varit före Funny Too både 2016 och 2017. Jag håller Mithril som favorit!

Två X-99 startar i denna grupp, en båttyp som lär trivas i de lätta vindar som prognosen förutspår. Men jag tror de får svårt ändå i denna grupp. De resultat jag hittat tyder inte på att de ska utmana om pallplatserna. Men det känns ändå jämt inom gruppen så även om jag rankar dessa en bit ner så finns chansen att knipa en bra placering.

Sherin, den gamla Jeanneau 38:an brukar jag ofta nämna som en båt som placerar sig högt. Som gruppen ser ut tror jag dock att de får svårt med pallen. Möjligen en kamp om fjärde femte plats.

Farr 31 Sarah har jag inte tagit med bland mina topp-båtar i gruppen. Kanske får jag ångra mig om nån vecka. Farr 31:an är ju lätt och borde gå fint i lätta vindar. Janne Orest är också en rutinerad och duktig seglare, men han har inte seglat denna båt så mycket ännu, och i den här konkurrensen är det tuffa marginaler.

Dehler 34 DD Anna med Fredrik Lindahl och Stefan Löfgren har kört 2star åtta gånger, och 2012 vann de, och blev tvåa totalt. Det var då det blåste hårt under större delen av tävlingen och många gav upp. Men rutinerade Lindahl/Löfgren stog pall för kylan och blåsten. De har sedan ytterligare två pallplatser under åren. Att nå pallen i år ser svårt ut, men inte omöjligt.
Lite äldre historia. Visst var det väl Fredrik Lindahl som seglade 1/2-tonnaren Sea Travel runt 1990?

First 36.7 Ruby med Johan Carlstedt och Rolf Elwin tillhör också de som skulle kunna hamna på platserna närmast utanför pallen. Tidigare har Johan seglat med Simon Carlstedt, men nu kliver Rolf Elwin ombord. Elwin har ett antal Östersjömaror i bagaget, men inget Seapilot2star, ännu.

Sedan har vi ytterligare en het kandidat till prispallen i denna grupp. Men frågan är om de kan rå på de två storfavoriterna Mithril och Funny Too? Det är X-362 Valkyria med Göran Ricking och Conny Sparrwardt. Några år har de seglat Connys Linjett, men i år är det alltså X-362 som gäller. Fyra pallplatser på sex starter är deras facit, men de har aldrig vunnit.
På Ornö Runt tidigare i år slutade Valkyria på tredje plats totalt och med seger i klassen. Då handlar det dock om ”full crew”-segling. Det visar i alla fall att det finns fart i båten. En pallplats på Seapilot är klart möjlig.

Trosa-båten Rabalder, Dehler 34 DD har jag inte nämnt. Hos mig är de rankade en bit ner, men…Det känns som sagt väldigt jämnt i denna grupp, bakom pallen. Med lite flyt så kan de mycket väl hamna runt plats fyra fem.

Mina tre favoriter i denna grupp är: One Off Mithril – Dehler 34 DD Funny Too – X-362 Valkyria

Vem tror du vinner?

Vem vinner grupp 3 - 2018

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

2 comments for “Seapilot2star 2018 | Startgrupp 3

  1. Tor Jacobson
    23 maj, 2018 at 09:04

    I beg to differ! Valkyria gör alltid stabila resultat, oavsett om det blåser 17 m/s eller 1,7. Väldigt rolig läsning dock, ser fram mot nästa rapport!
    Mvh/Tor

  2. 27 maj, 2018 at 13:43

    Sherin utgår (DNC)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.