Seapilot2star 2018 | Startgrupp 2

sp2s_18_gr_2
Så tar jag tag i startgrupp 2. 14 båtar innehåller den gruppen. Tre är rookies, det vill säga båtar där hela besättningen ej har deltagit i tävlingen tidigare. Dessa är Zorro, Lydia och Explorer.
Det är också fyra kvinnliga seglare i gruppen.

solenFörst en liten koll på vädret inför tävlingen. De som ska segla har säkert koll, men ni som är följare kan behöva en uppdatering. Det finns hopp, om man nu tänker så, att det soliga och varma vädret fortsätter. Därmed ser det också ut att bli riktigt svaga och växlande vindar. Måndagen ser ut att bjuda på ostliga vindar runt fyra fem meter. Tisdagen sydost och svagare vindar. Onsdagen ostligt enligt vissa, sydost enligt andra, svaga vindar.

Börjar vi uppifrån i gruppen så är det tre Linjett-båtar i startgruppen. Två 35:or, Santana och Sea U. Östertäljebåten Sea U med Lars Sundin och Sven Berensen tror jag kommer att vara snabbaste Linjett av dessa. 2009 vann de gruppen, men har sedan inte nått pallen på fyra försök. De brukar dock hamna ganska nära, och det blir nog bara nära i år också. Men om någon av mina tre favoriter hamnar i trubbel så är Sea U en möjlig aspirant på pallen.

Två Z31:or i samma tävling hör väl inte till vanligheterna. Nyköpingsbåten Umsepuffen har heller inga topp-placeringar sedan tidigare. Tre gånger har de brutit och fyra gånger har de tagit sig i mål.
Zorro känner jag inte till så mycket om, men några resultat har jag sett från ett par andra race. Dessa tyder på att Zorro lär hamna före Umsepuffen, och nu chansar jag lite och tar med dem som en av de som hamnar närmast bakom pallen.

När jag hoppar ner en bit i listan hittar jag en av gruppens favoriter. Hansson 31 Piano med Anders Bergmark har deltagit två gånger tidigare. En seger och en andraplats. Med dessa resultat får man finna sig i att tillhöra förhandsfavoriterna i gruppen.

Eloge 38 Nirvana seglas av rutinerade Bo Djerf och Lennart Jacobsson. De har startat samtliga 2star men tvingades bryta 2012. 5 gånger har de hamnat på pallen och 2008 tog de hem totalsegern, men då seglade de en S-30.
Nirvana kommer att jaga Piano i kampen om segern.

Nyköpings-båten Inga G med Henrik Lundblad och Magnus Nilsson har startat fem gånger i tävlingen. De är alltid med högt upp och X-332 är ju som bekant en mycket bra allround-båt. Två gånger har de varit fyra. Pallen är möjlig.

Ytterligare en Nyköpings-båt Är Dehler 34 Doris med Stefan Kindeborg och Björn Hultgren. Stefan och Doris har jag själv mött många gånger på tävlingarna, och som jag skrev förra året så verkar Doris ha det lite svårare på havet än i skärgården. De har många fina placeringar på Arkö Runt, men på 2star har de en sjätte plats av 17 som bäst. Mitt tips är att de slåss med Sea U och Aplicator Group om fjärdeplatsen.

Mitt tips på pallen är då enligt följande: Hansson 31 Piano – Eloge 38 Nirvana – X-332 Inga G

Vem vinner grupp 2 - 2018

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

7 comments for “Seapilot2star 2018 | Startgrupp 2

 1. Erik Barkefors
  22 maj, 2018 at 17:40

  Synd att OXSS inte kör ”gamla modellen” och placerar samma båttyp i samma start även om de har olika respittal. Nu verkar det bli 2 st Dehler 34DD i den här starten och 3 st i nästa…

  • 22 maj, 2018 at 18:01

   Håller med dig helt!

  • Nobbe
   23 maj, 2018 at 21:36

   Det måste väl anses som hål i …en gemensamt start med samma båtar och olika konfig skulle ge ett fint underlag för bedömning av prestanda förutom det självklara att det är roligt segla ”entyp”

 2. Stefan
  22 maj, 2018 at 21:51

  Målet i år är bättre än senaste (22:a totalt). Inom första fjärdedelen totalt är klart godkänt i detta ”getingbo” av vässade båtar. Det här kommer att bli kul, men helt rätt Niklas, Doris trivs normalt bäst i skärgårn där man ser både banan o konkurrenter.. Havssegling är faktiskt nåt helt annat… ;-)
  Kul med dina analyser, ofta jäkligt pricksäkra..

 3. Anders Bergmark
  22 maj, 2018 at 23:02

  Ojdå!

  • Stefan Kindeborg
   22 maj, 2018 at 23:58

   Anders! Tufft med favorittryck.. du har ju inget självspelande direkt (som vi hade hemma hos oss när jag var liten..) :-)
   Skönt att det löste sig med den fjäderdämpade växelnippeln.
   Lycka till!
   /stefan

 4. Anders B
  23 maj, 2018 at 20:23

  Losksade en gång till, har nu två färska märken i stäven. Ska skaffa Loctite

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.