Seapilot 2star | Startgrupp 3 – 2016

Så är det dags för en genomgång av startgrupp 3. Först så är det ytterligare en båt som strukits från anmälningslistan. Det är Aspect 40 Perfect med Erik Ygberg som utgår.

Och så vädret…Just nu visar prognoserna på ostliga eller nordostliga vindar max sju meter. Soligt och 20 grader varmt (på land). Det är förståss långt kvar och prognoser är just prognoser. Men om det blir oslig vind blir det inte mycket kryss, om man nu vill ha det. Några sjömil efter start kanske och även ut från Oskarshamn. SP2s_grupp3_16Startgrupp 3 innehåller som jag skrev i går många båtar. Hela 19, och gruppen domineras av X-båtar och Dehler 34. En tuff grupp med flera mycket starka namn. Jämfört med grupp två är det här få fock-båtar. Bara tre om jag sett rätt på mätbreven. Och bara tre som har någon form av gennaker-segel.
Hela 15 av de 19 anmälda deltog förra året, och endast två båtar är helt nya. Det finns också sex båtar som tidigare tagit klassegrar i racets historia. Det är så många som elva som tagit pallplatser genom åren.
I klassen finns också tre båtar tävlande för Trosa Båtklubb. Dessa håller jag naturligtvis ett extra öga. Och jag har rätt bra koll på dessa förståss.

Favorit i gruppen måste väl vara Dehler 34 DD Funny Too med Anders Mathson och Niklas Svensson. De har seglat tävlingen alla åtta gånger med samma besättning. De har sju gånger varit bland de tre bästa, och fyra gånger har de vunnit gruppen. Tre gånger har de tagit pallplats på totalen, men ännu inte någon totalseger.
Anders är otroligt noga och lämnar inget åt slumpen. Köl, roder och botten har han lagt ner många timmar på.
Niklas Svensson från Strängnäs är den som håller koll på väder och strategi.

En annan Dehler, men med beteckningen 33 Cr är Västeråsbåten Dagmar med Marcus Österberg och Mikael Söder. De har sju starter och fyra pallplatser. Två gånger har de brutit tävlingen. När de kommit i mål har de som sämst blivit en fjärde plats.
De rår inte på Funny Too, men pallen finns inom räckhåll även i år. Men motståndet är tuffare än på många år.

Det finns i gruppen två som tagit totalsegern. Dels Eloge 38 Nirvana med Bo Djerf och Lennart Jacobsson. Och så Finngulf 33 La Dolce Vita med Per Lindstedt, i år med Adam Blomqvist. Ja, Jacobsson/Djerf vann ju 2008, men då med en S-30. Lindstedt vann 2010 tillsammans med Matt Hodgson.
Båda är naturligtvis tänkbara pallaspiranter. Eloge 38 är en lång båt i sammanhanget och kan nog gå bra om det blir ostliga vindar.
La Dolce Vita verkar ju gå bra i de flesta vindar.

X-332 – Extasy

På startlistan finns också fyra X-332 och dessa båtar brukar ofta hänga med högt upp i topp. Men besättningarna på dessa båtar jublar nog inte när de ser den nuvarande prognosen med mest ostlig vind. Jag tror de vill ha mer kryss.
Linköpingsbåten Extasy med Johan Pettersson och Claes Andersson seglade starkt förra året och tog klassegern. Helt klart en utmanare i den här gruppen.
Stockholmsbåten Lady X med Mikael Algvere och Per Lindell tog klassegern 2013 och brukar ofta seglas snabbt. 2012 ledde de klassen när de tvingades bryta tävlingen. Minst en av dessa X-båtar hamnar på pallen.

Pacer 27 – Aplicator Group

Pacer 27 Aplicator Group med Lars Sjöström från Strömstad slutade tvåa i grupp 2 förra året. Då hade han båtens tidigare ägare Ulf Brändström med sig. Vem han har med sig i år framgår inte av startlistan. Nån som vet?
Med mycket undanvind och lite mindre kryss så kan denna lilla båt bli att räkna med även i år. Men det är många tuffa konkurrenter att slå.

En liten varning för en snabb båt med ny ägare. One Off-båten Mithril. Rikard Isby och Mats Jadesköld har en del att leva upp till. Mithril har nämligen aldrig varit sämre än trea då båten nått målet i Oxelösund. Fyra treor och två spikar.
Men det kan ju ta ett tag att lära sig en ny båt. Når de pallen i år är det otroligt starkt i detta startfält.

De två övriga Trosa-båtarna då? Ja, jag tror tyvärr inte de når prispallen, men strax där bakom kan de mycket väl vara med. Hade de seglat i en annan klass hade de båda kunnat vara kandidater för pallen.
Dehler 34 DD Rabalder med Kjell Enbom och Thor Rölvåg var ju bra med förra året innan de tappade mycket på sista etappen.

Jag tror för övrigt att grupp 3 är den tuffaste klassen i årets Seapilot 2star. Men de får bara plats tre på en prispall och mina tre kandidater är:
Funny Too – Dehler 34 DD, Lady X – X-332, Nirvana – Eloge 38

 

Vem vinner grupp 3 - 2016

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

7 comments for “Seapilot 2star | Startgrupp 3 – 2016

 1. Simo
  23 maj, 2016 at 20:48

  Tack för all information och fakta du ger oss gällande W2Star på vår segling på västkusten. Pulsen går upp varje gång du refererar dina troliga kandidater. Mycket intressant information!
  Vi ligger i Stenungsunds gästhamn och gillar vad vi läser på din faktabaserade blogg.
  Mvh/ Segelbåten Qinoa från Trosa med besättning

 2. Lars Sjöström
  24 maj, 2016 at 00:32

  Håkan Baatz är min medseglare på Aplicator Group, positiv överraskning att läsa genomgången, jag var HELT övertygad att vår placering blev en 4:e plats… Hade definitivt prioriterat upp prisutdelningen om jag vetat… :-)

 3. Peter Ask
  24 maj, 2016 at 00:56

  Jag tror La Dolce Vita tar hem gruppsegern. Per gör aldrig en dålig segling otroligt kompetent. Men Funny Too blir inte lätt att slå.
  Vore kul om vinden vred från Ost till Nord så vi får en avgörande kryss från Blå Ljungfrun till Gustaf Dahlen. 2016 kan bli en riktigt kul segling

  • 24 maj, 2016 at 07:04

   Härligt att det är fler än jag som tycker om att kryssa. :-)

   • Peter Ask
    24 maj, 2016 at 20:55

    Ja och det blir en tuff kryss med grov sjö så det är bara att hoppas att mna kan hålla sjösjukan borta och ge järnet hela vägen.
    Ska bli oerhört kul, ett alternativ är on det blir för motigt att kryssa inomskärs och ta en 20% längre väg (uppskattningsvis) för att sedan vid Arkö ge sig ut i den grova sjön och avsluta med skön bastu torsdag fm,

 4. 27 maj, 2016 at 07:11

  Dehler 34 DD Falken har strukits från startlistan. 108 båtar nu.

  • Stefan Kindeborg
   27 maj, 2016 at 22:12

   Jättetråkigt, gasten Jonas Hurtig Grabe blev tvungen att tacka nej av privata skäl.. Jonas & Jonas planerar dock ÅF Offshore med 34DD Falken..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.