Seapilot 2star | Startgrupp 2 – 2016

Startgrupp 2 innehåller hela 17 båtar. Även nästa grupp, grupp 3 innehåller många båtar. Gissar att det beror på att arrangören velat försöka få in lika båttyper inom en och samma grupp.
10 av deltagarna i grupp 2 seglade förra året, och endast två team är helt nya på tävlingen.

SP2s_grupp2_16Om det fanns en klar favorit i grupp ett så är det mycket ovisst i denna grupp. Endast en seglare har en gruppseger från tidigare. Det är Magnus Wegrell, och han seglar inte med samma båt som tidigare. Flera andra som deltagit tidigare i denna grupp är på nya båtar vilket förståss gör det extra svårt att förutsäga hur resultaten går.

Det finns sex linjett-båtar i gruppen. Tidigare har dessa ofta legat i topp, men på senare år har resultaten dalat.
Lars Lindbäck och Anders Torrberg har ju tidigare placerat sig riktigt bra och de seglar Linjett. Till i år har de dock bytt upp sig från en 32:a till en 33:a. Akleja kan vara en båt för pallen.

Från andra sidan Sverige, eller i alla fall Skåne kommer Hansson 31 Piano med Anders Bergmark och Bo Bergqvist. Två rutinerade herrar varav Anders deltagit här tidigare. Då med Bo Fransson och hans Dynamic 35.
Bergmark är ju föresten en av upphovsmännen bakom One Off-båten Piano i startgrupp ett.
Bergmark och Bergqvist kan nog tänkas vara ett team för pallen i denna klass. De har ju visat förr att de kan segla. Bra placeringar på Bohusracet på västkusten och på tävlingarna i Skåne.

Sju av 17 båtar i den här startgruppen har bara fock som kryssförsegel. Kan inte det bli lite tunt? Speciellt om det blir mycket lätta vindar. Vissa båtar, som J/80 är dock ganska lättdrivna. Men en Omega 36 med fock och endast en assymetrisk spinnaker/gennaker som undanvindssegel. Det känns tunt. Lika så en Elan 360 med fock och en gennaker i garderoben. Elan 360 har dock ett riktigt lågt SRS-tal och blir det inte bleke runt hela banan kanske den kan hamna rätt hyggligt i listan.

Bland alla fockbåtar kan möjligen J/80 Team Wonderboo med Lars Bergqvist och Jan Fogelberg vara med och tampas om en pallplats. De är rutinerade och ser ut att ha en bra uppsättning segel. Trots tidigare resultat, 8 och 14 tar jag med dem som en av pallplatskandidaterna.

Arcona 355 Gloria från Torshälla SS med Joackim Larsson och Magnus Wegrell kan nog tänkas vara med där uppe också. Wegrell har vi ju tidigare sett på diverse prispallar. Bland annat har han vunnit SM i M30 och han har två pallplaceringar tidigare i den här tävlingen. Joackim Larsson och Gloria känner jag dock inte till så mycket om. Men båten har både gennaker och spinnaker vilket kan vara bra.

I grupp 1 fanns det ett par båtar som jag direkt kan räkna bort från jakten på pallen. Men här är det så ovisst att jag inte räknar bort någon.

Och inte är det helt lätt att nominera tre favoriter i denna grupp. Men jag har efter mycket funderande bestämt mig för följande topp-tre:
Piano – Hansson 31, Team Wonderboo – J/80, Gloria – Arcona 355

Har ni någon annan favorit?

Vem vinner grupp 2 - 2016

 

 


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

1 comment for “Seapilot 2star | Startgrupp 2 – 2016

  1. Anders B
    24 maj, 2016 at 08:58

    Oj, är vi favoriter? Segling i strömlöst vatten är okänt för Piano!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.