Över 30 anmälda till Lions Kanna

I morgon lördag seglas jolletävlingen Lions Kanna i Trosa. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 1989, och jag har varit med varje år. I början som seglare sedan som funktionär och arrangör.
Tävlingen har ofta varit den största tävlingen i Sörmlandscupen. Deltagarrekordet är från 1990 då hela 70 jollar deltog. Deltagarantalet sjönk och tävlingen flyttades från Havsbadet och Fågelöfjärden till Trosa Båtklubbs område och Tureholmsviken.
2009 var det totala deltagarantalet nere i 17 båtar, men sedan vände det uppåt igen. Förra året startade 34 seglare i olika klasser. Det var ganska trångt på TBKs hamnplan.
I år, när tävlingen inte fick plats i Mälardalscupen var jag beredd på en ordentlig nedgång i antalet startande, men i går anmälde sig den 35:e seglaren till årets regatta. Det är 20 deltagare i den gröna optimistklassen. Fantastiskt kul. Ingen jolletävling i Sörmland har haft så många deltagare, förutom Laser-SM då.
Extra roligt att vi får se ett par klubbar som vi inte är vana att se på jolletävlingarna. Södertälje BK tror jag inte har haft en jolleseglare på tävling så länge jag minns. Södertälje BS hade en och annan seglare på 90-talet, och de senaste åren har de haft ett par duktiga Zoom 8-seglare. Nu har de ett helt gäng gröna optimistseglare.

Trots att det finns vissa problem med att segla inne på Tureholmsviken verkar många vilja vara med. Det är grunt. Maxdjupet är väl två meter, och kappsejsar man så sitter man fast med masten i botten.
Ett annat problem så här på eftersommaren är allt sjögräs som fastnar i roder och centerbord. Nu har någon dessutom fått för sig att dra en farled rakt igenom vårat seglingsområde.

Lions Kanna är igentligen den stora pokal som Lions Klubb Trosa skänkt, och som delas ut till bästa klubb enligt ett speciellt poängsystem. Denna pokal är tydligen åtråvärd och kampen i år lär stå mellan Oxelösunds SS och Nyköpings SS. Även Södertälje BS har tillräckligt många deltagare för att kunna tävla om ”Kannan”.

Tävlingarna är förståss det centrala, men runt omkring finns mycket trevligt. Kaffe finns under hela dagen för de föräldrar som väljer att vara på land, och efter seglingarna dukas nybakta bullar upp till alla som är på plats.
Prisbordet är säkerligen ett av de största i regionen. Alla får deltagare får pris. Pokaler till pallen i alla klasser och ett stort bord med nyttopriser från några lokala företag i kommunen. Flytvästar, hängbyxor, böcker, tröjor och annat trevligt.

För intresserade finns all info om tävlingen här >>>

Alla resultat genom tiderna >>>


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.